Razým zve klubové trenéry na akce VTM: Oni mají být nositeli informací

Foto: Karel Švec, Český hokej

Polovinu podzimní části má za sebou projekt Výchova talentované mládeže. Skrz krátké srazy by měl nadaným hráčům kategorií U14 a U15 pomáhat rozvíjet dovednosti, ovšem k tomu je potřeba i součinnost klubových trenérů. A ta zatím není velká.

Projekt Výchova talentované mládeže není novinkou, běží už od roku 2015. V průběhu času se nicméně jeho struktura proměňuje. V letošní sezoně má navíc pro mladé hokejisty význam i proto, že loňský ročník jejich kariéry notně zabrzdil.

„Pro kluky je teď obrovským přínosem, že se mohou aspoň jednou v měsíci střetávat s těmi nejlepšími v krajích,“ kvituje nový šéf projektu Milan Razým. „Kladli jsme důraz na to, aby tréninky na ledě byly na všech stadionech jednotné, pod vedením hlavního skills kouče Tomáše Paciny máme jasnou strategii. A regionální trenéři k tomu posílají tréninky na suchu,“ vysvětluje strukturu srazů.

S kvalitou tréninků je zatím spokojený. „Jsou podle mě na velmi dobré úrovni, stejně tak i kraje velmi dobře zajišťují organizaci těch dnů.“ Mozaiku pak doplňují odpolední zápasy mezi krajskými výběry. „Utkání mají svoji kvalitu. Nemůžeme si ale myslet, že to, co se kluci naučí ráno, nám hned odpoledne v zápase budou předvádět,“ podotýká Razým.

Právě k tomu už se váže potřebná součinnost trenérů z regionů, pro něž jsou akce rovněž určené. Poznatky mají nasát úplně stejně jako hráči a potom je přenášet na všechny svěřence ve svých klubech. „Chceme, aby právě oni byli těmi nositeli informací, které by se dostaly na co nejširší pole do klubů,“ zdůrazňuje Razým zásadní myšlenku.

„Přinejmenším trenéři v klubech placení svazem by měli mít zájem na tom, aby se kempů ve svém kraji zúčastnili.“

Úvodní srazy ale bohužel velké množství hostujících trenérů nepřilákaly. Na záříjové akce jich dorazilo pouhých devět, z toho pět se zúčastnilo jednotek přímo na ledě.

„Prostřednictvím krajských výkonných výborů jsme potom poslali do všech klubů dopis a snažili se trenéry oslovit, aby se dalších akcí zúčastnili. Došlo k určitému posunu, druhých kempů se zúčastnilo devatenáct trenérů a dvanáct z nich bylo na ledě,“ kvituje manažer projektu.

Kapacita hostujících trenérů na kempech VTM je nicméně mnohem větší. „Když si vezmeme, že každého kempu se může zúčastnit přímo na ledě osm trenérů, a kempů je za víkend sedm, tak je to 56 trenérů. Byli bychom rádi, kdyby nám jich na zbývající dvě akce do konce roku dorazilo víc,“ vzkazuje Razým.

Hokejový svaz ale jednak nemůže, a jednak ani nechce trenérům účast nařizovat. Na rozdíl od minulosti za ni ani neuděluje kredity, které trenéři potřebují pro získání či udržení licence. Někteří navíc nemají čas kvůli zápasům žákovské či dorostenecké ligy přeloženým na dané termíny.

„Víme, že kalendář je našlapaný a není to úplně jednoduché. Ale myslíme si, že přinejmenším trenéři v klubech placení svazem by měli mít zájem na tom, aby se kempů ve svém kraji zúčastnili,“ říká Milan Razým.

Kluboví trenéři se na akcích VTM mohou setkat s profesionálními skills kouči Českého hokeje, diskutovat o svých pohledech i rozebírat konkrétní tréninky u videa. „Je vidět, že kluci v kategoriích U14 a U15 mívají velké problémy s věcmi, na kterých pracujeme. Vývoj se neustále posouvá. Proto by mělo být zájmem každého trenéra, který chce dělat svou práci dobře, aby se vzdělával,“ uzavírá Razým.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Hostující trenéři na akcích VTM

1. kempy – 26. září:
Lukáš Endál (Havlíčkův Brod)
Radek Holán (Turnov)
Jakub Duda (Turnov)
Matěj Kopecký (Turnov)
Jan Šuráň (Olomouc)
na tribuně:
Aleš Půlpán (Nová Paka)
Zdeněk Bury (Opočno)
Michal Bohuněk (Náchod)
Miloš Grubhoffer (Polička)

2. kempy – 24. října:
Jan Kolář ml. (Milevsko)
Marek Novák (PZ Kladno)
Jaroslav Ritig (PZ Kladno)
Jakub Kaprál (Kralupy nad Vltavou)
Václav Haspelko (Benátky nad Jizerou)
Ota Čajka (Hodonín)
Jan Plíšek (Jičín)
Markéta Zárybnická (Jičín)
Pavel Dvořák (Nejdek)
Šimon Krutina (Cheb)
Ivan Rachůnek (Uherský Brod)
Tadeáš Častulík (Brumov-Bylnice)
na tribuně:
Miloš Grubhoffer (Polička)
Josef Fibrich (Lanškroun)
Josef Regec (Blansko)
Jiří Beroun (Znojmo)
Drahomír Košíček (Kometa Brno)
David Pazourek (Technika Brno)
Milan Vlk (Warriors Brno)

Velké množství oslovených trenérů se nemohlo zúčastnit z důvodu konání zápasů žákovské ligy.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz