První gólman s dvojkou na začátku. Knight při debutu v NHL zazářil

Foto: Twitter Florida Panthers

21. dubna 2021, 18:07

Matěj Hodoval

Spencer Knight – toto jméno si dobře zapamatujte. Od urostlého gólmana si v organizaci Florida Panthers slibují do budoucna velké věci a tento maskovaný klenot už má za sebou i premiéru v nejlepší hokejové lize světa. Jak ji zvládl?

Když na draftu v roce 2019 ukázali zástupci Panthers z třinácté pozice na prvního brankáře, bylo zřejmé, že se jedná o velký talent. Mnoho brankářů se za poslední léta v prvním kole na řadu nedostalo a Florida tímto výběrem ukázala, že mu věří.

Ten mladík se jmenuje Spencer Knight. A zatím ve své kariéře dokazuje, proč od něj řada expertů očekává velké věci. 

Hbitý gólman, který měří 191 centimetrů, má všechny předpoklady na to stát se úspěšným brankářem v NHL. Potvrzoval to i na mládežnické úrovni. Patřil k elitním maskovaným mužům v univerzitní NCAA. Vrcholem ale byl juniorský šampionát, kde s reprezentací Spojených států vybojoval zlatou medaili.

Nyní jej ale čeká přechod na seniorskou úroveň. A Knight už má za sebou první krůček na cestě na vrchol.

Neskutečných osmačtyřicet hodin pro rodáka z Darienu. V rámci dvojzápasu proti Columbusu nejprve premiérově okusil atmosféru National Hockey League, když v prvním utkání kryl záda Sergeji Bobrovskému.

Den nato se už mezi tři tyče postavil sám. Nevyhnul se ani tradičnímu kolečku pro nováčky před rozbruslením, které zelenáči před svým debutem většinou absolvují.

Samotný zápas zvládl čerstvě dvacetiletý Američan na jedničku. Hned na úvod čelil dohromady čtyřiatřiceti střelám a za svá záda pustil jediný puk. Výrazně přispěl k vítězství 5:1 a po zásluze byl vyhlášen první hvězdou utkání.

„Nebyl jsem tak nervózní, jak jsem předpokládal. Kluci přede mnou odvedli dobrou práci. Jen mi říkali, ať tam jdu a hraju hokej, což se snažím dělat,“ řekl ke svému debutu Spencer Knight.

„Myslím si, že vypadal klidně. Když vidíte, jak pracoval s pukem a vyhodnocoval všechny možnosti, tak vám je jasné, jak hokeji rozumí. Skvěle sleduje puk, dobře se pohybuje. Skvělý start pro jeho kariéru,“ chválil svého svěřence uznávaný kouč Joel Quenneville.

Knight je přitom vůbec prvním gólmanem narozeným v roce 2000 nebo později (a v jeho případě tedy skutečně později), který do NHL naskočil. To jenom potvrzuje, jak velký talent se v něm skrývá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz