Meteor předcvičuje žáčkům na YouTube. Nenutíme ty, co nechtějí, říká Polívka

Poctivě vzali přípravu během karantény v Třemošné. Trenér Václav Polívka se místo textového zadání tréninkových plánů rozhodl pro formu videí, která Meteor pověsil i na YouTube kanál. Zacvičit si podle nich můžou všechny děti kolem osmi až deseti let.

Kouč žáčků v západočeském klubu rozdělil tréninky do šesti videí. Nepředvádí je ale sám, na pomoc si přizval jednoho ze svých svěřenců ze třetí třídy. Díky tomu se mohl zaměřit i na správné provádění jednotlivých cviků.

Polívkovi navíc pomohl také jeden speciální host – hráč extraligového Hradce Králové, útočník Jakub Lev. Ten ukázal tréninkové inspirace od profesionálních hokejistů ve třetím díle.

Mladíci následně trenérovi posílají, jak doma pracují. Žádnou cestou přikazování se ale Václav Polívka nevydal. „Proč nutit ty, co nechtějí? Hokej je pro ně koníček. My jsme v uvozovkách zájmový kroužek, který se snaží vytvořit pro kluky nejlepší podmínky, a pak už je na nich, jak se s tím poperou,“ hlásí.

Řada trenérů natáčí cvičení na video, vy jste to pojal hodně podrobně. Proč jste se rozhodl právě pro tuto formu?
Já jsem připravoval první trénink normálně ve Wordu, ale bylo to zdlouhavé. Hledat k tomu videa nebo názvosloví gymnastických cviků a další věci bylo těžké, tak jsem se rozhodl, že to nahradím jinou formou a cvičení natočím. Napřed jsem to chtěl natáčet sám, ale když mám svěřence, který je i přímo v té kategorii, tak máme i možnost oprav. Původně jsem to ani nechtěl prezentovat pro širokou veřejnost, jen pro klub, ale po tom, co rodiče videa stáhli a dali na Facebook, jsem to už upustil dál.

Na co se v tomto věku dětí zaměřujete?
Snažím se o všeobecný pohybový rozvoj. Pohybové dovednosti a schopnosti děláme převážně formou her a cvičení s vlastním tělem. Děti jsou teď ve zlatém motorickém věku, tak aby se učily novým pohybovým činnostem. Hodně se zaměřuji na rozvoj dovedností, obratnosti a reakční rychlosti.

Dbáte na opravu chyb, aby si děti už v tomto věku osvojily správné provedení?
Myslím si, že důležitější je to ve starším věku, kdy už budou cvičit s činkami. Ale teď je taky důležité je opravovat. Jsou tam věci jako prohnutá záda nebo nějaké přetěžování, na které si dáváme pozor. Kluci by se teď měli naučit provádět cviky optimálně, aby ve starším věku mohli navazovat.

Jste spokojený s tím, jak vaši svěřenci doma v aktuální době cvičí?
Ono je to těžké. Vždycky dostanete jenom fotku nebo video, kde máte kousek tréninku. Ale i za to jsme strašně rádi. Za zpětnou vazbu, že ti kluci vůbec něco dělají, že mají zájem. Někteří se třeba ani neozvali, nejenom v mé kategorii, ale řekl bych, že určitě i ve vyšších. Ono to není ani o klukách, je to spíš o rodičích, že jim vytvoří podmínky, nebo si s nimi dokonce i zasportují. Klukům je osm devět let a rodiče hrají strašně důležitou roli, ještě když to dělají s nimi. Ale ti, co chtějí, na sobě makají i v téhle situaci.

Cestou nějakého „nařizování“ se tedy nevydáváte?
Aspoň za mě ne. Myslím, že většina kluků to dělá proto, že hokej mají rádi. Možná už v tomhle věku chápou, že když něčemu nevěnují čas, tak to samo nepřijde. Musejí pro to něco udělat, což vědí i od rodičů. Proč nutit ty, co nechtějí? Hokej je pro ně koníček. My jsme v uvozovkách zájmový kroužek, který se snaží vytvořit pro kluky nejlepší podmínky, a pak už je na nich, jak se s tím poperou.

Na klubových stránkách jste zmínil, že se chystáte natáčet i tréninky na ledě. Máte už nějakou konkrétní představu?
Ano, chceme dělat tréninky na suchu i na ledě, to už by bylo čistě klubové. Základní myšlenka je taková, že bychom na našich webových stránkách vytvořili edukativní program, do kterého bychom dali jednotlivá cvičení různých úrovní a různé challenge. Hlavně cvičení na suchu budou zrovna pro ty kluky, co chtějí trénovat doma, na ledě zase třeba při volném bruslení s hokejkami. Chceme, aby kluci i rodiče věděli, co se jak a proč dělá. Máme základní vizi, ale finální formu uděláme až později.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz