Lídři sportu připraví rozvolnění pro amatéry. Teď však přituhne

Foto: Facebook Pirátské naděje

22. prosince 2020, 12:47

Martin Voltr

Letošní Vánoce budou muset amatérští sportovci trávit především u televize a cukroví, o moc víc jim zjevně epidemická situace nedovolí. Pak by ale mohla svitnout naděje...

Lídři vrchních sportovních organizací totiž v pondělí jednali s ministrem zdravotnictví Janem Blatným. Ten jim na schůzku kývl na základě pátečního společného dopisu.

„Prosím, neberte lidem sport. Navrhujeme, aby podobně jako pro obchod, maloobchod a služby vznikla i pro amatérský sport vznikla výjimka, jejíž pravidla budeme respektovat i dodržovat,“ napsali v něm Milan Hnilička, Miroslav Jansta či Jiří Kejval.

S ministrem se nyní dohodli na tom, že nachystají návrh, za jakých podmínek by amatérský sport mohl fungovat.

„Domluvili jsme se, že připravíme návrhy na úpravu sportovních opatření v systému PES, nejaktuálněji se jedná o 4. stupeň, kde bychom chtěli povolit trénování ve vnitřních sportovištích za přísných hygienických podmínek zahrnujících i antigenní testování,“ řekl Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury.

Je ovšem evidentní, že současné testovací kapacity by na to v žádném případě stačit nemohly. Na stole je proto vytvoření nových odběrových center, které by sloužily výhradně amatérským sportovcům.

Zlepšení podmínek ale bohužel v nejbližších dnech nepřipadá v úvahu. Epidemická situace v Česku se totiž opět zhoršuje a od pátku 25. prosince by se republika pravděpodobně měla znovu přesunout do pátého stupně protiepidemického systému.

Venku už potom spolu nebude moci sportovat ani šest lidí jako dosud, nýbrž jen dva. To ukončí veškeré zbytky kolektivních tréninků. Až v úvodních týdnech nového roku bychom mohli pomalu vyhlížet rozvolnění.

„Této doby chceme využít k přípravě cílenějšího rozvolnění ve sportování během čtvrtého, třetího a druhého stupně protiepidemického systému. Požadavek ČUS byl hlavně v tom, že musíme být dostatečně dobře připraveni na to, až se situace epidemiologicky zlepší,“ uvedl předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

„Národní sportovní agentura dodá konkrétní návrhy, jak bude možné využívat vnitřní sportoviště. Důležitost sportu si všichni uvědomují a potvrdili jsme si nutnost, aby se děti vrátily k organizovaným tréninkům co nejdříve,“ doplnil Jansta.

Miroslav Jansta aktuálně: ? Dnešní schůzka představitelů sportovního prostředí na ministerstvu zdravotnictví byla velmi...

Zveřejnil(a) Česká unie sportu dne Pondělí 21. prosince 2020

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz