Krutil, Malík a Málek se vzdali MSJ. Kapitán Myšák s otazníkem

Foto: Martin Voltr

12. července 2022, 13:59

Martin Voltr

I vzhledem k atypickému termínu mistrovství světa juniorů se bude muset česká reprezentace obejít bez několika hráčů, kteří upřednostnili přípravu ve svých klubech před reprezentací.

Realizační štáb české dvacítky to oznámil na startu přípravy v Brně, kde měl národní tým v úterý dopoledne první tréninkovou jednotku.

Na srpnový šampionát nepojedou brankáři Nick Malík a Jakub Málek, stejně jako obránce Michael Krutil.

Malík ke stejnému kroku sáhl už v prosinci. Ve finském KooKoo si budoval pozici, a taky že si ji vybudoval – odchytal větší část zápasů a s úspěšností zákroků přes 92 procent se už před dvacátými narozeninami zařadil mezi nejlepší brankáře elitní Liigy.

Málek na sever zamířil teprve letos po parádní sezoně ve Vsetíně. Chytat bude v Ilvesu Tampere, kde se potká s krajanem Markem Langhamrem.

„Mluvil jsem s nimi a moje první otázka byla, jestli chtějí jet, nebo ne. Rozhodli se, že se pojedou připravovat do Finska. Mají před sebou těžkou sezonu, jako asi každý, a navíc pro Kubu Málka je to nové angažmá,“ říká reprezentační trenér brankářů Ondřej Pavelec.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Národnímu celku tak vypadli dva gólmani dorazového ročníku 2002, kteří už zkušenost z MS dvacítek mají a mohli by se zařadit k českým oporám.

Nyní to vypadá, že hlavní zodpovědnost bude ležet na bedrech Jana Bednáře. Na přípravném kempu v Brně po jeho boku trénují ještě Patrik Hamrla, Daniel Král a Tomáš Suchánek, tedy brankáři mladšího ročníku 2003.

Král už byl na přelomu roku v Edmontonu jako trojka, od níž se ani nečekalo zapojení do hry. Pouze Suchánek si dříve zachytal na šampionátu osmnáctek.

„Na jednu stranu jim rozumím a chápu jejich situaci, i když hrát za nároďák znamená hodně. Máme tady kluky, kteří chtějí jet.“

„Myslím, že jiný gólman už nepřibyde,“ potvrzuje Pavelec, že právě z této čtveřice se pravděpodobně zrodí finální trio, jež za pár týdnů odletí do Kanady.

„Nevidím v tom vůbec žádný problém, takhle se rozhodli. Na jednu stranu jim rozumím a chápu jejich situaci, i když hrát za nároďák znamená hodně. Máme tady kluky, kteří chtějí jet,“ doplňuje.

Trochu jiný je případ Michaela Krutila. Prospekt Chicaga, který je momentálně – stejně jako oba zmiňovaní gólmani – na development kempu své organizace, se totiž před letošní sezonou rozhodl pro návrat domů. Podepsal smlouvu na Spartě.

I přesto se nyní vzdal reprezentace.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Svou roli v tom mohl hrát i fakt, že by mu stejně nejspíš znovu běžel dvouzápasový disciplinární trest z mistrovství na přelomu let 2020 a 21. Naposledy už si ho v Kanadě odpykal, ale ve chvíli, kdy se mohl vrátit do sestavy, organizátoři šampionát zrušili. A ten nadcházející začne od nuly.

„I Krutil se chce zaměřit na klub, aby byl dobře připravený. Myslím si ale, že tohle je úplně skvělá forma přípravy, protože ti hráči přijedou po 20. srpnu do klubů rozehraní a nachystaní. Extraligová přípravná utkání nemůžou nahradit takové zápasy, kde se hraje o všechno,“ kroutí hlavou Radim Rulík, nový hlavní kouč české dvacítky.

„Chci, aby reprezentovali hráči, kteří mají chuť a nadšení a ve výběru se chtějí rozkrájet o to, aby se udělal dobrý výsledek.“

Hráčům však jejich osobní rozhodnutí nevyčítá.

„Jestli nechtějí a mají k tomu důvody... Stejně to nezměním. Chci, aby reprezentovali hráči, kteří mají chuť a nadšení a ve výběru se chtějí rozkrájet o to, aby se udělal dobrý výsledek. Ti mě zajímají, ostatní ne,“ říká Rulík.

Do první skupiny jednoznačně spadá kapitán Jan Myšák. Ani jeho účast však zatím není jistá, a to ze zdravotních důvodů. Jiná esa jsou nyní na zámořských kempech, zato finalista Memorial Cupu netrénuje ani s Montrealem, ani s dvacítkou.

„Honza Myšák doléčuje zranění, ale chce jet. Pokud bude zdravotně v pořádku, na mistrovství světa s námi chce odjet. To je pro nás dobrá zpráva,“ dodává trenér reprezentace.

Foto: Martin Voltr

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz