Juniorská škatulata II: Uprchlík v Dynamu, slovinský Tygr a Broš pod tátou

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Které posily přes letošní jaro a léto ulovily týmy DHL extraligy juniorů? A které mládežníky naopak musí v sezoně 2022/23 oželet? Náš přehled pokračuje druhým dílem, tentokrát mezi týmy od Liberce po Jihlavu.

Bílí Tygři Liberec

Když šlo do tuhého, juniorka Tygrů se v posledních letech vždy mohla opřít o posily v podobě borců otřískaných Chance ligou v týmu Benátek nad Jizerou. Tahle výhoda už pro Liberec padá. Na letošní soupisce chybí větší počet známých individualit a tým posílili zejména hráči dorazového ročníku 2003.

Mezi nové tahouny mladého celku by se měl zařadit útočník Dominik Brouček, jehož jsme zmiňovali v prvním přehledu u Mladé Boleslavi – extraligový hokej si vyzkouší už ve čtvrtém klubu! Jihočeské kořeny má i mladší Adam Kofroň, který se loni prosazoval v dorostu Tábora.

Další dvě posily zůstaly v posledních dvou letech mimo českou pozornost. Ondřej Matas tehdy vyměnil Karlovy Vary za nižší zámořské soutěže, teď je zase zpátky. Stejně jako po finské štaci Slovinec Luka Vodlan, mezi Tygry už dobře známý z předešlých let. Ten má v nohou světové šampionáty nižších divizí v kategoriích U18 i U20.

Luka Vodlan

Luka Vodlan | Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

V poslední mládežnické sezoně chce kariéru oživit také Michal Koštoval ze sestoupivšího Kladna. Převážně druhou nejvyšší soutěž hráli loni Petr Przybyla, který se nevešel do kádru Třince a musel zachraňovat Vsetín před pádem do českého podpalubí, i Ludvík Lysoněk, jenž se s ním potkával v dresu Poruby.

Před celým týmem stojí úkol nahradit bodovou potenci prvního útoku. Nejvýraznějším odchodem mezi hráči ročníku 2003 či mladšími je pochopitelně ten Adama Měchury, v Boleslavi už je Matěj Leden. Petr Gajda se zkusí prosadit v Litoměřicích, ale když bude potřeba, Tygrům může vypomoct.

Stejně jako brankář Daniel Král a obránci Jakub Šedivý s Jakubem Dvořákem, které bychom už moc rádi vídali v extralize dospělých. Král jinak může být i největší gólmanskou personou juniorské soutěže. Po odchodu Štěpána Vopravila do Finska se v brankovišti pokusí zaujmout zejména mladý Vojtěch Hambálek, jenž se zařadil k objevům loňské dorostenecké sezony.

Mountfield HK

Poměrně výraznou obměnou kádru prochází i Hradec Králové, v jehož dresu by na sebe měli upozornit mladší borci, zejména v útoku – jinak bude mít Mountfield problémy, které už naznačil úvodní víkend. Vepředu mu v ročníku 2003 hodně chybí síla.

Na jaře jsme psali o návratu brankáře Maria Žalčíka, dříve statisticky nejlepšího brankáře dorostenecké extraligy, jenž chytal poslední dva ročníky za osmnáctku Jyväskylä. Po severské štaci oblékl známé barvy rovněž útočník Matěj Giesl.

Do ročníku 2004 patří i dva nováčci z Havlíčkova Brodu. Na Vysočině se v nižší soutěži slušně prosazoval Jaroslav Prášek, do nejvyšší ligy se po letech vrací exjihlavský Martin Hrbek. Přímo z Dukly pak přišel forvard dorazového ročníku Jan Nevšímal.

Kromě něj čeká poslední juniorská sezona také vytáhlého Daniela Kopeckého, jenž dorazil z regionální ligy, konkrétně partnerského Kolína. Zadní řady pak po dvouleté odmlce přivítaly Šimona Táborského, posíleného o zkušenost v dánské juniorce.

Z ofenzivy už zmizeli všichni členové mistrovského dorostu z roku 2018, výjimkou je pouze Matěj Beneš. Na příspěvku jeho i dvojčete Michala bude tým hodně stát, protože Matyáš Budina vyrazil hledat štěstí do USA a u elitního mladíčka Pavla Šimka to vypadá na quebeckou ligu.

Jestli bude Mountfield v nouzi, může povolat reprezentanty Lukáše Pajera, Petra Moravce a Matěje Pinkase, ovšem to by týmový prospěch draze vykoupil ubíjením jejich rozvoje...

HC Dynamo Pardubice

Také rival z Pardubic se loni hodně opíral o dorazový ročník, ale jestli v juniorce zůstane Daniel Herčík, pak bude hlavní osobnost pardubického kádru – a jedna z top osobností celé soutěže – jasná. Dynamo mimo vlastní „zdroje“ posilovalo pouze mezí mladšími ročníky.

Velkým potenciálem bezpochyby disponují dva talenti z pražské Slavie – Radek Tomas i věkem ještě dorostenec Martin Švec mají v hledáčku reprezentační výběry. Stejný motiv, tedy sestup juniorky, přiměl ke stěhování také Viktora Kotalíka a Dominika Vachuna z Českých Budějovic a rovněž Štěpána Rájka z Kladna.

Ligovou juniorku Chrudimi mění za elitní celek Jan Helikar, no a zbrusu novým jménem v českých soutěžích je Mykyta Sydorenko. Jeho rodný Doněck či Družkivka, v níž naposledy hrál, mají úplně jiné starosti než ty hokejové, a tak Sydorenko hned v březnu utekl před válkou na západ.

Zkoušel to v Německu a posléze i v Hradci Králové, nicméně se usadil až ve městě perníku. Mezitím také zářil v dresu ukrajinské reprezentace U18, s níž získal stříbro na jarním šampionátu divize IB a sám ovládl bodování celého turnaje.

Mimo Tomáše Hebka, jenž zamířil do Windsoru, nepřišel tým o žádnou výraznější tvář mezi stávajícími mládežníky. Mimochodem, je otázkou, jak to bude s Františkem Formánkem – ten se sice vrátil do zámoří na kemp Red Deeru, ale Rebelové už by po podpisu Vojtěcha Porta zjevně neměli mít místo pro cizince.

HC Dukla Jihlava

Dukla naopak v loňském ročníku protočila pouze pět hokejistů ročníku 2002, což může týmu na startu nové sezony dodat sebevědomí. Získal navíc několik nových tváří mezi staršími ročníky.

Na příjmení „Broš“ teď budou mít soupeři při zápasech proti Jihlavě dvojnásobnou pifku, protože po dvou letech v Mladé Boleslavi se k otci trenérovi zase připojil útočník Josef Broš. Další forvard dorazového ročníku Matěj Kravec to měl z Havlíčkova Brodu mnohem blíž, v Jihlavě už působil také Cyril Valach, který se na Vysočinu vrátil obloukem přes Spartu a Havířov.

Po zranění na sebe v Lize juniorů upozorňoval produktivní obránce Pavel Tomšík z Ústí nad Labem, který po čtyřleté odmlce znovu bruslí mezi českou elitou. Kratší pauzu měl v tomto ohledu Jan Ludvík, jenž loni dočasně vyměnil pražskou Spartu za švédské Täby.

Jihlavské juniorce už definitivně zamával talent Matouš Menšík, který by se rád usadil mezi českou smetánkou v Olomouci. O ostatní zajímavé mladíky, snad jen s výjimkou zmiňovaného Nevšímala, mužstvo nepřišlo.

Josef Broš

Josef Broš | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz