Luxus ve vzduchu pro hvězdy NHL. Faksa ocenil servis, Špaček odložil montérky

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(PETROHRAD, od našeho zpravodaje) Jsou zvyklí na pohodlí, během Světového poháru je o ně parádně postaráno i ve vzduchu. Čeští hokejisté, z nichž většina působí v NHL, využili k přesunu do ruského Petrohradu moderní airbus společnosti Air Canada. V monstrózním stroji pro 266 pasažérů se hokejisté usadili do přední části, která je vyhrazena byznys třídě. "V klubu máme podobné letadlo, jen tam jsou gauče, kdežto tady jsme seděli ve velkých křeslech. Bylo to super," povídá Radek Faksa.

Útočník Dallasu využívá s ostatními klubovými parťáky moderní letadlo, Dallas prý má jedno z nejlepších v NHL. Každý na první pohled pozná velký rozdíl mezi slavnou soutěží a živobytím na farmě. Zatímco tam hokejisté cestují většinou běžnými linkami nebo autobusem, v NHL jde výhradně o letecké speciály, které ve vzduchu nabízejí neskutečný servis. "Je to nadstandard, kterého si vážíte," připomíná Faksa.

Češi vyrazili směr Petrohrad až odpoledne, předtím stihli trénink v pražské O2 aréně. "Všichni se najedli, chvilku se povídalo a pak jsme šli spát. Svým způsobem šlo o totéž, jako kdybychom zůstali v Praze. Tam by se totiž po obědě také natáhli. Skoro každý si po obědě dá hodinku až dvě, v klidu se vyspí." Dvouhodinový let plynul klidně, hráči ušetřili hodně energie. Předchozí let do Ruska byl pro Faksu neporovnatelně náročnější. "Cestoval jsem na mistrovství světa do Moskvy, do prvních letadel mě tehdy nepustili. Na létání jsem zvyklý, úplně mi to nevadilo. Seděl jsem v byznysu, dá se říci, že to bylo něco podobného jako teď s týmem do Petrohradu. Akorát jsem nebyl na trase dvě hodiny, ale celkem asi třicet," usměje se.

Tisíce kilometrů strávil během kariéry ve vzduchu asistent Jaroslav Špaček, může tedy porovnávat. "V NHL je to ještě trošičku lepší, protože tam nastoupíte do letadla a nečekáte na odbavení ani naložení výstroje. Tohle by se asi udělalo v Praze, do Ruska jsou potřeba víza, proto jsme museli projít pasovou kontrolu. Ale servis byl určitě dobrý," konstatuje. Jaké vzpomínky se mu vybaví v souvislosti s posledním Světovým pohárem 2004, jehož se aktivně zúčastnil? "Myslím, že podobné, jen jsme tehdy místo Ruska měli Finsko a Švédsko, což bylo trošku jednodušší. Letěli jsme menším letadlem jen pro tým, novináři ani partneři s mužstvem necestovali," srovnává.

V NHL prošel několika kluby, servis byl všude na úrovni. "Hodně dobrá letadla má Air Canada, asi nejlepší jsem ale zažil ještě na Floridě. Tehdy jsme si párkrát půjčili letadlo od basketbalistů Miami Heat. Tam byl člověk poloviční než to sedátko... Vlastní televize, bar, jídlo, servis. Zkrátka věci, které jsou trošku nad rámec." Zatímco na Euro Hockey Tour cestuje národní tým většinou dopoledne a v místě turnaje trénuje večer, tentokrát došlo na opačnou variantu. "Já měl vždycky raději, pokud byl trénink ráno a teprve pak se odlétalo. Odmakáte to, v jednu nebo ve dvě jdete do letadla. Pak člověk přijede a na hotelu si dá večeři. Takhle to bývá v NHL."

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Všichni reprezentanti nastoupili do stroje Air Canada v oblecích, na palubě je poté svlékli. "Člověk si s sebou vezme věci, převleče se a odpočívá. V Americe trvají lety dvě tři hodiny, ale i víc. Bývá běžné, že tam hráči sundají obleky, jakmile ale jdou z letadla, zase je mají na sobě. Tady také, já udělal totéž. Reprezentujeme klub nebo zemi. Navíc třeba pro mě je oblek jako montérky, za ty roky jsem si zvykl," usměje se. Jak si za jeho dob krátili hokejisté dlouhou chvíli? "Hrávali jsme karty, pokecalo se. Potřebovali jsme tu cestu nějak přečkat. Všechno se odvíjelo od toho, jak dopadl zápas. Když se vyhrálo, byla legrace. Jindy zase moc ne," dodává.

Český národní tým přistál na letišti v Petrohradu po dvou hodinách letu. Jakmile splnili náležitosti při vstupu do Ruska, nasedla výprava do autobusu a z VIP terminálu letiště Pulkovo vyrazila místy ucpanými ulicemi do hotelu Corinthia, který leží v centru města. Stráví tady jedinou noc. Ve čtvrtek dopoledne absolvují na ledě haly Jubilejnyj rozbruslení, od 18:30 hodin pak v dějišti jedné ze skupin jarního šampionátu vyzvou domácí sbornou. Po utkání výprava zamíří zase rychle na letiště, načež poputuje k domovu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz