Legendární Forsberg překvapil: Jedním okem vidím na 60 procent

23. listopadu 2018, 14:09

Václav Jáchim

Prožil nádhernou kariéru. Peter Forsberg vyhrál olympijské hry, je mistrem světa i vítězem Stanley Cupu. Legendární švédský hokejista dosáhl obřích úspěchů navzdory tomu, že má znatelnou oční vadu. „Jedním okem vidím na 60 procent," přiznal v rozhovoru pro televizi SVT.

Jeho vyjádření je docela šokem s ohledem na to, co všechno mezi mantinely stihl dokázat. Forsberga v dobách aktivní činnosti brzdila mnohá zranění, o jednom hendikepu ale nikdy nemluvil. „Hrál jsem s tím hokej odmalička. Částečně mě tenhle problém omezoval, ale dalo se to," usmál se.

Hokej je rychlá hra, při níž mnohdy rozhodují zlomky vteřiny. Forsberg byl komplexní hráč s mimořádným nadáním, všichni u něj obdivovali vysokou herní inteligenci, předvídavost a orientaci v prostoru. Skoro se ani nechce věřit, že předváděl úžasný hokej s oční vadou. „ Podstatné věci jsem viděl a vidím. Třeba to, že Mikael Renberg je tady bez ohledu na to, jestli má světlý nebo tmavý oblek," řekl z vesela ve studiu švédské televize, když o tématu hovořil.

Renberg je po odchodu do sportovního důchodu televizním analytikem, s Forsbergem sehrál spousty velkých bitev za Tre Kronor. „Na ledě jsem měl dokonalý přehled, o spoluhráčích i soupeřích jsem věděl za každé situace. To bylo podstatné," říká autor památného nájezdu ve finále olympijského turnaje 1994.

Nikdy prý nepřemýšlel o tom, jestli by byl ještě lepším hráčem, kdyby na oko viděl stoprocentně. „Tohle nikdo neví. Možná ano. Vybavuji si, že jsem občas hůř vnímal, v jaké výšce letí puk. Ale celkově tvrdím, že mě to nijak neomezovalo. Není rozdíl, jestli jedním okem vidíte 60 procent nebo 100," připomněl.

V osobním životě se naučil používat kontaktní čočky. Případně brýle. „Pravé oko jsem nikdy neměl v pořádku. Během kariéry jsme o tom nemluvil, teď už klidně můžu," doplnil.

Jeden z nejlepších švédských hokejistů všech dob slavil v letech 1996 a 2001 zisk Stanley Cupu, po začátcích v Quebeku byl dlouholetou oporou Colorada. Forsberg později oblékal také dres Philadelphie nebo Nashvillu. Od roku 2003 bojoval s chronickým zraněním nohy, které nikdy úplně nevyléčil. Posléze to byla jedna z příčin, proč skvělý švédský útočník ukončil kariéru.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz