Krize na Slovensku. Pokud stát nezmění podmínky, liga v září nezačne, tvrdí Šatan

Foto: Facebook HC 05 Banská Bystrica

11. června 2020, 12:34

Václav Jáchim

Pandemie koronaviru dopadá na všechny světové soutěže, někde jsou důsledky krize téměř zásadní. Velké problémy mají na Slovensku, kromě kulhající ekonomiky mají navíc vliv omezení ze strany státu. „Pokud se podmínky nezmění, liga v září nezačne," uvedl na dnešní tiskové konferenci šéf svazu Miroslav Šatan.

Slovenská vláda oznámila, že až do konce kalendářního roku platí na sportovních akcích omezení účasti fanoušků. V hledišti bude moci být maximálně 1000 osob, situace je navíc závislá na dalším vývoji. Kdyby se objevila druhá vlna pandemie, omezení budou mnohem přísnější.

„S premiérem Matovičem jsme v kontaktu nebyli, ale s ministry školství a financí ano. Stejně tak s vládním zmocněncem pro sport. Hledáme řešení, protože kluby potřebují vědět, na čem jsou. Zda se mají připravovat na sezonu a podobně. Nedovedu si představit, že by se extraliga nehrála. Ale je to možné," připustil Šatan.

Foto: Alena Zapletalová

Limit pro fanoušky je velkou komplikací i pro české kluby. Ty slovenské označují opatření za devastující. Slovan Bratislava po sezoně ukončil spolupráci s většinou hráčů a vyčkává, jaký bude další vývoj. Nové smlouvy nepodepisují ani v Košicích, výrazně se šetří v dalších týmech.

Téměř nikde neprobíhá společná letní příprava. Účastníci Tipsport extraligy jsou vydatně závislí na příjmu ze vstupného, verdikt vlády zatím znamená, že je start nového ročníku soutěže ohrožen.

Podle některých názorů by Tipsport extraligy mohla začít se zpožděním. Možná v říjnu, nebo dokonce až v prosinci. „Uvidíme, jak bude situace vypadat v září. Některé kluby mají velké problémy, sami jsme zvědavi, kolik týmů se přihlásí do soutěží. A to nemluvím jen o profesionální lize," cituje Šatana web sme.sk.

Dosud posledním mistrem slovenské Tipsport extraligy jsou hokejisté Banské Bystrice (na snímku), kteří na jaře 2019 vyhráli play off. Letos soutěž vítěze nemá, i když mistrovský pohár původně převzala také Banská Bystrica. Vítěz základní části se z trofeje ovšem dlouho neradoval, svaz změnil rozhodnutí řídícího orgánu a titul neudělil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz