Konec ve 32 letech! Zdraví je nejpřednější, hlásí bývalý hráč Sparty či Liberce

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

31. října 2019, 13:31

Václav Jáchim

Dobře si ho pamatují fanoušci Sparty, Plzně i Liberce. Mário Bližňák patřil svého času k nejlepším útočníkům mezi tuzemskými mantinely, vynikající bruslař se prosadil do NHL i do slovenského národního týmu. Teď se s vrcholovým hokejem nuceně loučí – v pouhých 32 letech...

Vicemistr světa 2012 prožil s milovaným sportem parádní chvíle, ale také hodně bolesti a smutku. To platí především o posledních měsících, kdy se Bližňák pral se zdravotními potížemi. Začaly před třemi lety, kdy během sezony překonal trombózu.

„Měl jsem vyhřezlou plotýnku, působila mi obrovské problémy. Měl jsem nefunkční celou levou nohu, vůbec jsem ji necítil a nedokázal ani chodit. Proto jsem podstoupil operaci. Za tři a půl měsíce jsem se dokázal dát dohromady," popisuje v rozhovoru pro web sport24.sk.

Foto: www.slovakprospects.com

Slovenský reprezentant se v létě 2018 rozloučil s českou nejvyšší soutěží, po angažmá v Liberci zamířil do Trenčína. Jenže za mateřskou Duklu absolvoval pouze 23 extraligových utkání. Jak se nakonec ukázalo, byly to poslední duely jeho kariéry.

Bližňáka totiž začaly trápit bolesti ve slabinách. „Hrál jsem dál, ale můj stav se zhoršoval. Už jsem na tom byl tak, že jsem nedokázal ani bruslit. V Plzni jsem si musel nechat operovat pravý kyčelní kloub, měl jsem tam prasklé pouzdro," vysvětluje na zmíněných stránkách.

Pořád doufal, že se vrátí, ovšem prognózy nebyly příznivé. Po operaci mu lékaři doporučovali, aby už profesionální hokej nehrál. „Zkoušel jsem to na ledě, ale stále to cítil. Pochopil jsem, že hrát na 50 procent nemá smysl. Nebylo to lehké rozhodnutí, zdraví je však nejpřednější," dodává.

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Dvaatřicetiletý trenčínský rodák tedy nuceně začíná novou životní etapu. Účastník čtyř světových šampionátů se má za čím ohlédnout. S juniory Vancouver Giants slavil v roce 2007 Memorial Cup, na šest utkání se prosadil do NHL, kterou si v zahrál barvách Vancouver Canucks.  Později okusil ruskou Kontinentální ligu, během angažmá ve Slovanu Bratislava mu statistici za základní část a play off napočítali 128 utkání, 16 branek a 17 nahrávek.

Silnou stopu zanechal Bližňák v české nejvyšší soutěži. Hrál ji postupně za Spartu, Plzeň a Liberec, s Bílými Tygry před dvěma lety slavil stříbrné extraligové medaile. V TELH celkem nastoupil k 217 zápasům (včetně play off), nastřílel 42 gólů a přidal 47 nahrávek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz