Kometa srazila Kladno, uspěli i chemici. Sparta válí dál, Třinec – Dynamo 7:0

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

1. prosince 2019, 17:16

Jan Šimek

Nedělní program 24. kola Tipsport extraligy odstartoval na ledě Třince, kde úřadující šampion srazil Pardubice rozdílem sedmi branek. Litvínov otočil duel s Vítkovicemi, Hradec přemohl Olomouc a Sparta si poradila se Zlínem. Mladá Boleslav přehrála Karlovy Vary a Kometa porazila Kladno, které se muselo obejít bez Jaromíra Jágra.

Třinec zabral, Dynamo rozložil sedmi góly

Pod Javorovým se představily Pardubice, které po vydřeném vítězství nad Plzní toužily sebrat další důležité body do tabulky. Ve Slezsku ovšem Dynamo nemělo nárok. Na ledě úřadujících mistrů se zmohlo pouze na jedenáct střel na třineckou branku. Naopak domácí favorit po sérii tří porážek v řadě zabral. V první třetině si pomohl dvěma góly v přesilovce a vedl 3:0. Po bezbrankové druhé části Pardubicím nasázel další čtyři branky a nakonec zvítězil rozdílem třídy – 7:0.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Start do utkání nám vyšel podle představ. Dali jsme dva rychlé góly, na konci první třetiny jsme si pomohli další přesilovkou a dostali se do vedení 3:0. Ve druhé třetině si Pardubice vytvořily šance, ve kterých minuly bránu anebo jim uskočil puk. To byl varovný prst. Ve druhé desetiminutovce druhé třetiny jsme se zlepšili, měli jsme hodně šancí a bylo to o jednom gólu, který by nás pustil do vedení 4:0. To se povedlo Rosťovi Martynkovi, a potom to nabralo spád. Přebruslovali jsme je, neustále jsme si vytvářeli další šance. Bylo to pro ně těžké. Za takový zápas jsme rádi.“

Radek Bělohlav (trenér Pardubic): „Totálně nepovedené utkání. Všechny věci, které se v první třetině staly, jsme v přípravě před zápasem detailně rozebírali a bohužel jsme se vůbec nepřiblížili k tomu, co jsme chtěli hrát. První třetina určila všechno, po dlouhé cestě jsme prohrávali 0:3. Druhou třetinu jsme odehráli jakžtakž, dostali jsme se i do nějakých šancí, ale pod vlivem výsledku z toho nedokážeme ani pořádně vystřelit. Pak už jsme zápas vůbec nezvládli.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC DYNAMO PARDUBICE 7:0 (3:0, 0:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 4. Krajíček (Martynek, Hrehorčák), 13. Chmielewski (Dravecký, M. Kovařčík), 20. M. Stránský (Krajíček, Hrňa), 43. Martynek (Novotný), 51. Chmielewski (Kundrátek, Gernát), 54. Adamský (Martynek, Novotný), 55. Dravecký (Gernát, Hrňa).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 41:11.
Diváci: 4 055.
Nejlepší hráči: Aron Chmielewski – Jan Mandát.
HC Oceláři Třinec: Kváča – Gernát, Kundrátek, M. Doudera, Krajíček, Galvinš, D. Musil, Zahradníček – Hrehorčák, P. Vrána, M. Stránský – Dravecký, Marcinko, Hrňa – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský, Novotný, Martynek. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.
HC Dynamo Pardubice: Kantor – Eklund, Holland, J. Kolář, T. Voráček, Mikuš, J. Zdráhal, Ivan – Mandát, R. Kousal, Blümel – Machala, Harju, D. Kindl – Kusý, R. Vlach, T. Knotek – M. Beran, Pochobradský, Matýs. Trenéři: Bělohlav, Janecký a Čáslava.

Vítkovice padly popáté v řadě, na severu chytily šestku

Litvínovský klub těsně před utkáním vydal informaci o setrvání dvou zadáků Patricka Kudly a Tomáše Pavelky, a pak už se šlo na věc. V souboji dvou trápících lépe začali Ostravané, které poslal do vedení Lakatoš. Jarůšek s Lukešem skóre obrátili ve prospěch Severočechů, a byť Schleiss v polovině duelu srovnal, pak už stříleli góly jen domácí. Trefili se Pavelka, Gerhát, Baránek i Mikúš, a tak chemici vyhráli 5:2. Vítkovice padly popáté v řadě a zabředávají do nepříjemné situace. Litvínov na dvanáctý ostravský celek ztrácí už jen šest bodů.

Radim Skuhrovec (trenér Litvínova): „Do zápasu jsme šli s určitou vizí a hráčům musím poděkovat, že celou dobu hráli tak, jak jsme si řekli – poctivě a trpělivě. Byli jsme za to odměněni vítězstvím. Pozitivní je i to, že nás nezlomila první inkasovaná branka.“

Pavel Trnka (asistent trenéra Vítkovic): „Za stavu 2:2 jsme opět vyrobili naivní chyby, které soupeř potrestal. Nejhorší je, že následné góly zapůsobily na psychiku hráčů. Hlavy byly okamžitě dole a naše hra se sesypala. Vrátili jsme se zpátky tam, kde jsme byli dva dny zpátky.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC VÍTKOVICE RIDERA 6:2 (1:1, 3:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. Jarůšek (Mahbod), 25. F. Lukeš (Petružálek, V. Hübl), 33. T. Pavelka (Mahbod), 36. Gerhát, 46. Baránek (Trávníček, Válek), 60. J. Mikúš (Trávníček) – 3. Lakatoš (Kvasnička), 30. Schleiss (P. Zdráhal, Černý).
Rozhodčí: Pešina, Šindel – Brejcha, Jelínek.
Vyloučení: 3:2.
Bez využití.
Střely na branku: 33:36.
Diváci: 3 267.
Nejlepší hráči: Samson Mahbod – Jan Schleiss.
HC VERVA Litvínov: Janus – Jánošík, L. Doudera, Kudla, T. Pavelka, J. Říha, Baránek – Petružálek, V. Hübl, F. Lukeš – Mahbod, M. Hanzl, Jarůšek – Myšák, Helt, Gerhát – Válek, J. Mikúš, Trávníček. Trenéři: Skuhrovec a Kotrla.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Výtisk, Kvasnička, Trška, Bodák, Šidlík, Gregorc, Černý – Dej, Lakatoš, Mallet – Roberts Bukarts, O. Roman, Razgals – Schleiss, Š. Stránský, P. Zdráhal – Baláž, Werbik, Guman. Trenéři: Petr a Trnka.

Hradec otočil bitvu s Olomoucí, stačily mu dva góly

Osmý Hradec Králové vyzval devátou Olomouc s cílem navázat na dvoubodové vítězství z Karlových Varů. Hanáci v první třetině ubránili tři oslabení, a pak sami zlobili. Díky Kolouchovi šli do vedení, jenže Červený v početní výhodě srovnal a na startu třetí dvacetiminutovky přehoupl skóre na stranu Mountfieldu Chalupa. Hradečtí těsný náskok uhájili a kohouty porazili počtvrté v řadě. Mora venku podruhé za sebou prohrála.

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Připravovali jsme se na těžký zápas, věděli jsme, že Olomouc přivezla z venku spoustu bodů a že hraje velmi dobře. Potvrzovala to i tady, navíc šla v polovině zápasu do vedení a my jsme ještě víc znervózněli. Naštěstí se nám podařilo v přesilovce vyrovnat a z brejku jít do vedení. Podržel nás ale Marek Mazanec, Olomouc si vypracovala spoustu příležitostí a nebýt jeho, zápas dopadl úplně jinak. Jsou to pro nás hodně cenné tři body a moc si jich vážíme.“

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Byl to celkově vyrovnaný zápas, v první třetině jsme tahali za kratší konec provazu, a to i vinou tří vyloučení. Byli jsme nedisciplinovaní, ale oslabení jsme hráli poměrně slušně. Ve druhé třetině jsme si vypracovali poměrně dost šancí a šli do vedení, v oslabení jsme ale inkasovali. Ve třetí třetině jsme domácí víceméně kromě té jedné chyby k ničemu nepustili, jenže bohužel nebereme nic a já musím domácím pogratulovat.“

MOUNTFIELD HK – HC OLOMOUC 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 36. Červený (F. Pavlík, R. Pavlík), 44. M. Chalupa – 32. Kolouch (Vyrůbalík).
Rozhodčí: Hejduk, Veselý – Ganger, Klouček.
Vyloučení: 2:5, navíc Nahodil (Olomouc) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 21:25.
Diváci: 4 007.
Nejlepší hráči: Matěj Chalupa – Petr Kolouch.
Mountfield HK: Mazanec – Linhart, Zámorský, Šalda, F. Pavlík, Rosandić, Nedomlel, R. Pilař – Červený, Rákos, Vincour – M. Chalupa, Cingel, Smoleňák – Perret, Koukal, Jergl – R. Pavlík, Dragoun, Klíma. Trenéři: Růžička, T. Martinec, P. Svoboda a Krátoška.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, Jaroměřský, Švrček, Škůrek, Vyrůbalík, Dujsík – Olesz, Kolouch, Irgl – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, J. Knotek, V. Tomeček – J. Káňa, Strapáč, Skladaný. Trenéři: Moták a Tomajko.

Sparta vyhrála podeváté v řadě, Berany složil Rousek

Extraligový lídr ze Sparty se po tripu, během kterého absolvoval čtyři venkovní zápasy v řadě, vrátil domů. Soupeřem Pražanů byli Berani a začali výtečně. Hned po dvou minutách je totiž poslal do vedení Sedláček. Zlín, který zvítězil třikrát za seboum, přišel o těsný náskok na startu druhé třetiny. Tuhá bitva nakonec dospěla do prodloužení, v němž deváté vítězství Sparty v řadě trefil Rousek. Pražský tým tak vévodí soutěži s šestibodovým náskokem před druhým Třincem.

Jaroslav Nedvěd (asistent trenéra Sparty): „Jsme spokojeni s tím, jak to dopadlo. Hráči věděli, jak těžký zápas je před námi. Zlín je houževnatý soupeř, který tady u nás v minulé sezoně bodoval. Věděli jsme, co od nich čekat a kluci to výborně plnili. Gólmani chytali dobře. Bylo jasné, že rozhodne jeden gól. Šlo se do prodloužení, což je vždycky vabank. Berani šanci neproměnili, my ano. Rozhodlo pár centimetrů.“

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Bod bereme, jsme spokojeni. Splnili jsme taktické pokyny. Věděli jsme, že Sparta má výbornou formu a bude to u ní těžké, ale nám se s ní hraje dobře. V závěru jsme měli trochu štěstí, že domácí neproměnili gólovku. Pak přišla situace nedáš – dostaneš. Šlahař dal tyčku a na druhé straně padl rozhodující gól. Ale i bod má pro nás velkou cenu.“

HC SPARTA PRAHA – PSG BERANI ZLÍN 2:1p (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 24. Smejkal (Tomášek), 64. Rousek – 3. P. Sedláček (Okál).
Rozhodčí: Hodek, Kika – Jindra, Zíka.
Vyloučení: 1:4.
Bez využití.
Střely na branku: 35:20.
Diváci: 10 708.
Nejlepší hráči: Miroslav Forman – Libor Kašík.
HC Sparta Praha: Machovský – Tomáš Dvořák, Jurčina, Kalina, Blain, Polášek, Košťálek, Piskáček – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Smejkal, Tomášek, Rousek – Buchtele, Pech, Forman – Vitouch, V. Růžička, Dvořáček. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.
PSG Berani Zlín: Kašík – M. Novotný, Nosek, Freibergs, Buchta, Gazda, Ferenc, Hamrlík – Köhler, Fořt, Claireaux – Kubiš, Fryšara, J. Ondráček – Herman, Honejsek, Šlahař – Dufek, P. Sedláček, Okál. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Bruslaři vyhráli potřetí v řadě, zdolali Energii

Mladá Boleslav bodovala v pěti zápasech za sebou, proti Karlovým Varům to ovšem nebyla jednoduchá prácička. Energetici sice padli v Litvínově a doma Hradcem, předtím ovšem smetli Třinec i Kometu. Bruslaři ovšem nebezpečného soka zbrzdili dvěma slepenými zásahy Zohorny a Skalického. Karlovarští se dvakrát dokázali vrátit na dostřel, v závěru ovšem domácí celek v přesilovce uklidnil Lunter. Bruslaři vyhráli potřetí za sebou a zůstávají na třetí příčce.

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „S první třetinou jsme byli spokojeni. Pak jsme si asi mysleli, že Vary přejedeme, ale letos mají velmi silný tým. Přestali jsme hrát poctivý hokej a kvůli tomu nás soupeř zatlačil. Byl lepší, zaslouženě dal gól. První zlomový moment byl, že jsme okamžitě dali na 3:1. Později jsme nešťastně inkasovali, ale podržel nás brankář Krošelj, který chytil i penaltu. Rozhodl to gól z přesilovky, jsme rádi za tři body.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Věděli jsme, že Boleslav hraje ve velké formě a pohodě. To se ukázalo v první třetině, kdy nás domácí zatlačili. Ze dvou brejkových situací jsme dostali dva zbytečné góly, domácí tím získali ještě větší klid. Ve druhé třetině jsme si vypracovali několik dobrých příležitostí, dali jsme kontaktní gól. Bohužel pak velmi brzy přišlo odskočení domácích na 3:1. My se snažili se zápasem něco udělat, snížili jsme a byla tam možnost trestného střílení. Ale neměli jsme sílu ani štěstí, abychom to zlomili. Domácí berou zaslouženě tři body.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 9. R. Zohorna (J. Stránský), 12. Skalický, 29. Zbořil (Skalický, Vondrka), 58. Lunter (Najman, Kousal) – 28. A. Raška (Černoch, T. Rachůnek), 46. Flek.
Rozhodčí: Jeřábek, Lacina – Lučan, Rampír.
Vyloučení: 3:4, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) do konce utkání.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 36:32.
Diváci: 2 897.
Nejlepší hráči: Pavol Skalický – Adam Raška.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc, Hrbas, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Kurka – Klepiš, Cienciala, Šťastný – Skalický, Zbořil, Vondrka – R. Zohorna, Jeglič, J. Stránský – Lunter, Najman, P. Kousal. Trenéři: Rulík a Patera.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Plutnar, D. Mikyska, Eminger, M. Rohan – T. Rachůnek, Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Kohout, A. Raška, Černoch – Koblasa, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Kladno v Brně neudrželo náskok, doma slavila Kometa

Od té doby, co se na brněnskou střídačku vrátil majitel klubu Libor Zábranský, vytěžila Kometa ze čtyř duelů pět bodů. Proti Kladnu, které pod Špilberk dorazilo bez zraněného Jaromíra Jágra, tak útočila na třetí domácí výhru v řadě. Rytíře sice v oslabení poslal do vedení Redlich, Kucserovi se ovšem podařilo totéž, a Němec vzápětí otočil skóre. V závěru si Kometa pojistila výhru zásahy Hrušky a Horkého, Brno tak doma vyhrálo potřetí v řadě. Rytíři zapsali třetí prohru.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety): „První třetina byla z naší strany utahaná, jako bychom měli zataženou ruční brzdu. Nepomohl tomu ani gól v oslabení. Od druhé třetiny jsme to odbrzdil a kluci to rozbalili. Měli jsme tlak, drželi jsme se na puku, pomohl taky gól v našem oslabení. Ve třetí třetině jsme přidali další gól až pět minut před koncem. Jsem rád, že jsme proti urputnému a obětavému soupeři vyhráli.“

David Čermák (trenér Kladna): „Do Brna jsme přijeli v kombinované sestavě, z toho důvodu jsme chtěli hrát především zodpovědně dozadu, což se nám v první třetině dařilo. Navíc jsme dali gól v oslabení. Druhou třetinu jsme bohužel začali moc pasivně, náš výkon byl katastrofální. Ve třetím dějství jsme se pokusili vývoj zvrátit, ale to se nám nepovedlo. Co se týče Jaromíra Jágra, v pátek si natáhl třísla, od té doby netrénoval. Teprve uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet.“

HC KOMETA BRNO – RYTÍŘI KLADNO 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 22. Kucsera, 28. O. Němec (Kucsera, Plekanec), 55. Hruška (Plekanec, Pyrochta), 59. Horký (O. Němec) – 13. Redlich.
Rozhodčí: Šír, Obadal – Bryška, Gebauer.
Vyloučení: 1:5.
Využití: 1:0.
V oslabení:
 1:1.
Střely na branku: 29:14.
Diváci: 7 700 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Petr Holík – Lukáš Cikánek.
HC Kometa Brno: Vejmelka – Baranka, O. Němec, Pyrochta, Bartejs, Gulaši, Svozil, Malec – Zaťovič, P. Holík, Svačina – Jenyš, Plekanec, L. Horký – Orsava, Hruška, Lev – Dočekal, Kusko, Kucsera. Trenéři: Zábranský, Horáček a Pokorný.
Rytíři Kladno: Cikánek – Nash, Austin, Kehar, Romančík, Barinka, Zelingr – Hajný, T. Kaut, Š. Bláha – J. Strnad, Stach, Bílek – O'Donnell, Machač, Jelínek – Redlich, Melka, Kružík. Trenéři: Lidický, Čermák a Kregl.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 24 12 8 1 3 87:53 53
2. HC Oceláři Třinec 26 14 1 3 8 91:67 47
3. BK Mladá Boleslav 23 13 3 2 6 72:50 47
4. Bílí Tygři Liberec 22 13 3 0 6 77:65 45
5. HC Škoda Plzeň 22 13 0 4 5 76:57 43
6. HC Kometa Brno 24 11 3 2 8 71:69 41
7. HC Energie Karlovy Vary 24 11 1 2 10 82:63 37
8. Mountfield HK 25 9 3 2 11 63:68 35
9. PSG Berani Zlín 24 8 1 2 13 67:75 28
10. HC Olomouc 24 7 2 3 12 48:66 28
11. Rytíři Kladno 24 7 2 3 12 61:84 28
12. HC VÍTKOVICE RIDERA 25 4 6 3 12 60:86 27
13. HC VERVA Litvínov 24 6 1 4 13 59:80 24
14. HC Dynamo Pardubice 24 5 1 4 14 48:79 21

Další program Tipsport extraligy

Úterý 3. prosince – předehrávka 33. kola:
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov

Pátek 6. prosince – 25. kolo:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno
17:30 PG Berani Zlín – Mountfield HK
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Olomouc – HC VERVA Litvínov
18:00 Rytíři Kladno – BK Mladá Boleslav

Sobota 7. prosince – dohrávka 25. kola:
15:00 HC Dynamo Pardubice – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz