Kluby KHL uvidí Velká Británie, těší se i Francie. Bude soutěž v Německu?

29. listopadu 2018, 15:32

Václav Jáchim

Zápasy Kontinentální ligy letos viděli i fanoušci v Rakousku či Švýcarsku, brzy se zástupci ruské soutěže představí v dalších evropských zemích. Na jaře 2019 je potvrzena účast tří klubů KHL ve Velké Británii, podobnou akci chystají Francouzi. V Německu se zase mluví o tom, že do Kontinentální ligy může zamířit jedno z místních mužstev.

Jasno je zatím jen o zmíněné Velké Británie. Na jaře příštího roku se za kanál La Manche vydají tři kluby KHL. Půjde o přátelské zápasy, jeden z nich bude hostit Sheffield. „V letošní sezoně proběhla utkání KHL World Games a potvrdila vysokou kvalitu. Nebylo k vidění tolik bojovnosti, zato rychlost hry je vyšší než v jiných evropských soutěžích," uvedl pro agenturu TASS generální sekretář britského svazu Andy French.

Britové se s vedením KHL nedomluvili na oficiálních zápasech, v dubnu 2019 se uskuteční přátelská klání tří mužstev. „Anglická reprezentace se po 25 letech vrátí do elitní kategorie mistrovství světa. Chceme se co nejlépe připravit, ale není snadné najít špičkové soupeře, protože ti se pravidelně utkávají mezi sebou. Proto máme radost s dohody z KHL. Tři kluby z této ligy přijedou, jeden zápas určitě proběhne ve Sheffieldu," dodal.French.

Jinde běží podobné úvahy – dokonce o vytvoření mužstva, které by se do KHL naplno zapojilo. Padají různé varianty, jedna z nich se týká Francie. „Naše národní mužstvo je už deset let stabilní součástí světového šampionátu, nastal čas posunout se dál. KHL je u nás populární hlavně díky Stephanovi Da Costovi, bylo by fajn ukázat soutěž našim fanouškům," připomněl prezident francouzského svazu Luc Tardif.

Foto: Facebook SKA Petrohrad

Ve hře jsou utkání Kontinentální ligy v Paříži, která by třeba už příští sezonu navázala na letošní akce ve Vídni či Curychu. „Pracujeme na tom, abychom střetnutí uskutečnili v našem hlavním městě. Zároveň vyvstává otázka, proč by se v Paříži nemohl usadit tým KHL," doplnil šéf francouzského hokeje. V této souvislosti se hovoří také o Marseille. Klíčové bude finanční zabezpečení, Rusové se jinak netají snahou dostat soutěž do dalších evropských zemí.

Zajímavé informace v tomto ohledu proudí z Německa. Naši západní sousedé byli mezi možnými uchazeči o účast v KHL zmiňováni několikrát, teď je údajně ve hře znovu silný zájem. „Mnozí naši fanoušci by chtěli vidět Kontinentální ligu na vlastní oči. Věřím, že se to podaří," řekl prezident německého svazu Franz Reindl.

Zahraniční zájemci o start v ruské soutěži musejí splnit nutné podmínky, jedna z klíčových se týká toho, že souhlasit musí patřičný domácí svaz. U  Němců by problém patrně nebyl. „Myslím, že tým pro KHL u nás lze vytvořit, sídlit může kdekoli. V Kolíně nad Rýnem, Düsseldorfu nebo v Hamburku, kde je moderní aréna, ale vrcholový hokej se tam nehraje," naznačil Reindl.

Odpověď na případné rozšíření KHL přinesou příští měsíce, projekt každopádně běží. Šéf ligy Dmitrij Černyšenko přiznal, že Kontinentální liga jedná o vstupu do soutěže se čtyřmi zahraničními kluby. Tak uvidíme...

Foto: Twitter KHL

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz