Kanadský vítr spláchl naděje sborné, obhájci zlata jsou znovu ve finále

Foto: Michal Eger

20. května 2017, 17:46

Václav Jáchim

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Dlouho měli blíž k postupu do finále, po dvou třetinách vedli o dva góly. Jenže pak hokejisté Ruska selhali, jejich naděje srazil neskutečný finiš Kanaďanů. Zámořští bojovníci ve třetím dějství zařadili nejvyšší rychlost, nasázeli čtyři branky a mají třetí finále šampionátu za sebou! Rusové si podobně jako loni v Moskvě zahrají jen o bronz...

Dopředu bylo jasné, že domácí prostředí bude patřit Rusům. Kolín nad Rýnem zaplavili jejich fanoušci podobně jako před sedmi lety na finále s českou reprezentací. Sbornou hnali na zteč, Kanaďané měli ze začátku se soupeřem plné nohy práce. Museli pořádně bruslit, aby stíhali aktivní ruské dravce. Slibnou možnost spálil Plotnikov, záhy v dobré palebné pozici nezakončil Tkačjov.

Některé nebezpečné akce ukázali i obhájci titulu, víc práce měl ovšem kanadský brankář Pickard. Parádní zákrok předvedl kupříkladu při dělovce Bělova, pak si na něj nepřišel Kučerov, jehož souhra s Kuzněcovem a Panarinem se už líbila ve čtvrtfinále proti Česku. Javorové listy přitápěly pod kotel hlavně v osobních soubojích, Rusy to u mantinelu bolelo. Nejvíc určitě Dadonova, jehož tvrdě, leč čistě trefil Schenn.

Kanaďané také měli několik solidních příležitostí, Konecny pálil mimo, Morrissey zase do Vasilevského. Ve druhém dějství ale také udělali několik faulů, jiskřilo se na obou stranách. V čase 32:16 vstřelila důležitý vedoucí gól sborná, a byla to kombinace, jak se patří. Kučerov v obranném pásmu Kanady našel Panarina, ten z levé strany viděl na zadní tyči Jevgenije Kuzněcova, útočník Washingtonu pak neměl problém zamést puk do prázdné klece – 0:1. Obránce Vlasic stál daleko, zasáhnout nestihl.

Brzy nato sekl Simmonds přes ruce Naměstnikova, což rozvířilo emoce. A Rusové udeřili znovu. V čase 34:50 zakončil krásnou souhru tria z Petrohradu přesný Nikita Gusev, k využití početní výhody stačilo sborné 63 vteřin – 0:2. Ještě před druhou sirénou mohl zvýšit Naměstnikov, který byl ve 38. minutě sám před Pickardem, ovšem neuspěl. Zámořský výběr tahal z kratší konec, sborná lépe bruslila, byla živější.

Po startu třetího dějství ovšem javorové listy zabraly, Kanaďané okamžitě rozjeli přesilovkovou souhru, MacKinnon si před brankou všiml volného Marka Scheifeleho a lídr Winnipegu tečoval přesně – 1:2. Skvělá bitva dostala další náboj. Vasilevskij musel dát pozor na puk, který po střele Marnera změnil směr. Pak chytil zakončení Schenna. Javorové listy ožily, ale musely být pozorné – sborná se neustále snažila o rychlé brejky. Jenže pak Rusové začali faulovat, což Kanaďanům pomohlo. V 56. minutě se před brankou soupeře výborně zorientoval Nathan MacKinnon, Tkačjov nedokázal odpálit kotouč, útočník Colorada vystřelil a trefil přesně – 2:2.

A nebylo to všechno! Rusové se herně rozpadli, zápas jim utíkal mezi prsty. Probuzený zámořský tým cítil šanci a v čase 56:58 dokonali Kanaďané obrat. Ryan O'Reilly se protlačil před Vasilevského, Plotnikov k němu bruslí nešťastně posunul kotouč, načež vousatý bojovník okamžitě střílel – 3:2. Po dvou třetinách vedla sborná o dvě branky, ale finiš jí vůbec nevyšel. Úžasnou bitvu pečetil Sean Couturier, který při hře Rusů bez brankáře v pohodě skóroval – 4:2. A bylo hotovo. Rusové nevrátili Kanadě debakl z pražského finále před dvěma lety a v Kolíně nad Rýnem na ně čeká souboj o bronz. Javorové listy jsou potřetí za sebou ve finále, jejich soupeřem bude vítěz severského derby.

Výsledek prvního semifinále MS 2017:

KANADA – RUSKO 4:2 (0:0, 0:2, 4:0)

Branky a nahrávky: 41. Scheifele (MacKinnon, Parayko), 56. MacKinnon (Konecny), 57. O'Reilly (Matheson), 59. Couturier (O'Reilly, Parayko) – 33. Kuzněcov (Panarin, Kučerov), 35. Gusev (Šipačjov, Panarin).
Rozhodčí: Lemelin (Rakousko), Stricker (Švýcarsko) – Lhotský (Česko),Oliver (USA).
Vyloučení: 5:6, navíc Bělov (Rusko) na 10 minut.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 26:34.
Diváci: 16 469.
Kanada: Pickard – Parayko, Vlasic, Demers, de Haan, Morrissey, Matheson, Lee – MacKinnon, Scheifele, Skinner – Simmond, Giroux, O'Reilly – Duchene, Couturier, Killorn – Marner, Point, Konecny – B. Schenn. Trenéři: Cooper, Gallant, Hakstol a King.
Rusko: Vasilevskij – Gavrikov, Kiselevič, Bělov, Antipin, Zub, Orlov, Provorov – Ničuškin, Andronov, Tělegin – Dadonov, Šipačjov, Gusev – Kučerov, Kuzněcov, Panarin – Barabanov, Tkačjov, Plotnikov – Naměstnikov. Trenéři:Znarok, Vitolinš, Vorobjov a Nikitin.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz