Kanada dvakrát za sebou nehrála na MS semifinále. Musíme něco změnit, tvrdí Bob Nicholson

19. května 2011, 9:23

Václav Jáchim

Příliš brzy vyklidili pozice, zatímco výběry silné evropské čtyřky bojovaly na mistrovství světa o medaile, hokejisté Kanady balili výstoj a zklamaně mířili na dovolené. Letošní tým javorových listů měl dát zapomenout na loňský výsledek z Mannheimu a Kolína nad Rýnem, kde Kanaďané nasadili hodně omlazený tým. Stamkos, Tavares a spol. tehdy vypadli ve čtvrtfinále s Ruskem, tenhle výsledek brali mnozí s nadhledem, hlavní přece byla olympiáda ve Vancouveru. Od turnaje na Slovensku čekali v zámoří víc, ale zase marně. "Nejsme spokojeni, chtěli jsme medaile, příště musíme něco změnit," uvedl Bob Nicholson.

Šéf Hockey Canada před mistrovstvím světa naznačil, že Kanada bude mít na Slovensku nejvyšší ambice. Není se co divit. Javorové listy se v posledních letech pohybovaly v nejužší špičce, reprezentanti z kolébky hokeje vyhráli šampionáty v letech 2003, 2004 a 2007, kromě toho byli v letech 2005, 2008 a 2009 ve finále. Úžasná bilance ale nyní trošku vadne, už dvakrát po sobě se Kanaďanům přihodilo, že na mistrovství světa nepostoupili do semifinále.

Země s ohromnou hokejovou tradicí ještě před nedávnem brala šampionát jen jako okrajový turnaj kdesi v Evropě, jasnou přednost měl Stanley Cup. Na tom se nic nezměnilo, ale světový šampionát má v Kanadě přece jen větší váhu. Možná to změnil turnaj v Quebeku 2008, který se skutečně povedl, roli hraje i prolínání hokejových světů. Je známo, že Kanaďané milují především olympiádu a mistrovství světa dvacítek, i šampionát dospělých přijímají s větším zájem než dřív.

Tím spíš letošní neúspěch mrzí představitele kanadského svazu. "Musíme se zabývat tím, abychom byli příště lépe připraveni. Věcí se dá udělat dost, je třeba zaměřit se ně jednotlivé body a pokusit se o lepší výsledky," řekl Bob Nicholson stanici TSN. Zámořská médias nepřikládala šampionátu až takovou váhu, určitě se nedá říci, že by se letošní kanadský výběr ocitl pod takovou palbou kritiky, jaká míří na trenéry a hráče kupříkladu v Rusku.

Nespokojenost dávají najevo samotní představitelé kanadského hokeje. Už v Bratislavě si sem tam někdo postěžoval, že na Slovensko nepřijeli ti skutečně nejlepší. Tedy, několik výborných hráčů se na turnaji představilo  - namátkou Phaneuf, Schenn, Spezza, Nash. Nicméně tým mohl být silnější, řada osobností totiž odmítla. Některé pro zranění či únavu, jiné vzhledem k osobním a rodinným důvodům.

Mistrovství světa má poslední dobou pozdější termíny, turnaj začíná až dva týdny poté, co skončí NHL. "Možná by stálo za úvahu připravit pro hráče krátké kempy. My jsme jim dali volno, tým se sešel až krátce před odletem do Evropy," říká Bob Nicholson. Zmiňuje i další možné záležitosti, které lze příště upravit. "Nabízí se  varianta, že bychom dřív oznámili složení trenérského štábu a realizačního týmu. Generální manažer společně s hlavním koučem by pak mohli lépe vybírat jednotlivé hokejisty," dodal.

Podle něj bude nutné získat pro národní mužstvo nejlepší hráče NHL. "Musíme jim nabídnout zajímavý program, aby měli důvod přijmout naši nabídku," upozornil Nicholson. Prezident Hockey Canada byl zklamaný,  že letos nabídku odmítla řada oslovených hokejistů, generální manažer Dave Nonis slyšel pomalu víc zamítavých odpovědí než těch souhlasných. Základ týmu byl pohromadě už po základní čísti, viděli to fanoušci v pražské O2 Areně, kde zámořský výběr v generálce přede MS přehrál českou reprezentaci.

Kanaďané se pak přesunuli do Košic, kde z těžkých soupeřů narazili jen na Švédy a Američany. Možná i proto pak nebyli během čtvrtfinále s Ruskem úplně v pohodě. Po dvou třetinách vedli svěřenci Kena Hitchcocka 1:0, pak ale Rusové duel otočili po skvělém sólu Kajgorodova v oslabení a trefě Kovalčuka. Výsledek 2:1 pro sbornou znamenal, že javorové listy musely znovu z kola ven. Zbyl jen smutek. A úvahy nad tím, jak by vypadal výsledek, kdyby na Slovensko přijeli pomoci Iginla, Perry, B. Richards, E. Staal, Toews, Ribeiro, Tanguay, Doughty, Ward a další.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz