Jukka Jalonen do NHL? Mohl by vést "finskou kolonii"

Foto: Instagram leijonatfi

20. června 2022, 19:18

Marek Hedbávný

Na evropské i reprezentační úrovni už dokázal vše: Jukka Jalonen coby trenér dovedl Finsko ke třem titulům mistrů světa i k historickému zlatu na olympiádě.

Suomi vtisknul nezaměnitelný styl, založený na precizní defenzivně a výjimečně efektivním útoku. Hrozí ale nyní jeho konec na finské střídačce?

Objevuje se před ním totiž výzva, které nejde říct ne.

Devětapadesátiletý Jalonen je údajně v úzkém okruhu adeptů na pozici hlavního trenéra Floridy. Na Twitteru o tom informuje uznávaný zámořský novinář Frank Seravalli.

Panthers prý hovoří také s Travisem Greenem, Rickem Tocchetem, Barrym Trotzem a Paulem Mauricem. Padalo také jméno Petera DeBoera, jenž ovšem míří do Dallasu.

Co by mohlo hrát v Jalonenův prospěch?

Kromě výše popsaných úspěchů s finskou reprezentací třeba to, že by na Floridě vedl několik svých krajanů. Týmovou hvězdou je Aleksander Barkov, výraznou pozici si vybudoval talentovaný Anton Lundell a k Panthers nově přichází fantom finské ligy Anton Levtchi. V kádru jsou také Markus Nutivaara, Petteri Lindbohm, Aleksi Heponiemi či Eetu Luostarinen.

A mimo to... Jedním z asistentů trenéra je Tuomo Ruutu. 

Jalonenův příchod k Panthers tedy dává smysl.

Smysl by ale dávalo i to, kdyby Florida přece jen prodloužila smlouvu s dosavadním hlavním koučem Andrewem Brunettem. Ten se mužstva chopil loni na podzim a coby "dočasná výpomoc" ho dovedl k historickému úspěchu.

O jeho budoucnosti zatím není jasno, Panthers ale očividně počítají s příchodem jiného hlavního trenéra. Bude to Jalonen? Dosud posledním hlavním trenérem z Evropy byl před dvaceti lety Ivan Hlinka.

Foto: leijonat.fi

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz