Jsem rozštípaný jako sáňky, hlásil Sekáč. Na Novotného se těšil marně

Foto: Karel Švec, Český hokej

7. listopadu 2018, 17:33

Václav Jáchim

V pondělí ještě hrál zápas KHL v Nižném Novgorodu, během noci na úterý cestoval do Česka, aby se posléze hlásil v přípravě národního týmu před turnajem Karjala. „Jsem rozštípaný jako sáňky. Ale vypotím se a bude to dobré," hlásí s úsměvem Jiří Sekáč.

Útočník ruské Kazaně přijel v dobrém rozpoložení. A také plný očekávání. Elitní výběr doznal změn, vedou ho noví trenéři Říha, Reichel a Mlejnek. Ani jednoho dřív osobně nepoznal. „Nechám se překvapit. Uvidíme, co bude nového, co zůstane při starém," povídá se nadhledem.

Olympiáda? Vynahradil jsem si to týmovým koncem v Kazani

Miloš Říha si Sekáče vybral s ohledem na jeho přednosti a také produktivitu. V letošní KHL sehrál šikovný bruslař 26 utkání, zaznamenal devět branek a dvanáct asistencí. Sekáč netajil, že byl na nového reprezentačního kouče zvědav. „ Vím, co má za sebou, z doslechu i nějaké maličkosti. Ale nějak extra jsem to neřešil. Až spolu budeme pracovat, udělám si obrázek sám.“

Někdejší hokejista Montrealu, Anaheimu, Chicaga nebo Arizony se v elitním výběru představil naposledy letos v únoru. Na olympiádě v Koreji se ale postupně vytratil ze základní sestavy a duel o bronz s Kanadou už ani nehrál. „Já si to pak vynahradil týmovým koncem s Kazaní. Bral jsem to tak, jak to bylo. Sice je to v dnešní době oceněné velikými financemi, takže to lidi berou hodně vážně. Ale na konci dne si člověk stejně musí říct, že je to jenom hokej," reaguje s nadhledem.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Sekáč žije přítomností, po úvodní části letošní sezony může být spokojen. „Všichni mě znají, vždycky říkám, že může být ještě lépe. V posledním play off jsme si jako tým nasadili laťku hodně vysoko. Takže i teď to směřujeme zase ke konci roku," reaguje. Kazaň na jaře brala Gagarinův pohár, Jiří se s ním později také ukázal v rodné vlasti. U triumfu nechyběl, ačkoli ho málem vyřadilo vážné zranění.

Tipsport arénu mám rád. Vždycky mi tam naskočí husí kůže

„Zlomil jsem si zápěstí, takže jsem měl být původně na pět až šest týdnů mimo. Ani nevím, jak se to přihodilo, že jsem se během čtrnácti dnů dal do kupy tak, že jsem byl schopný držet hokejku a střílet bez větších problémů a bolestí," vzpomíná. Doufal, že aspoň část play off ještě stihne. „Dělal jsem všechno možné, abych se dal do pořádku. Podstupoval jsem nejrůznější procedury jako ultrazvuky a další věci. Jedl jsem všelijaké přípravky, vitamíny. Věřil jsem, že aspoň na jeden zápas by se to mohlo podařit. A naštěstí jsem si mohl zahrát celé finále. Což bylo super.“

Foto: ak-bars.ru

Na ruské frontě pak zahájil už třetí sezonu. Jakmile se dozvěděl o nominaci na turnaj Karjala, a přečetl si jména vybraných spoluhráčů, na jednoho se těšil obzvlášť. S Jiřím Novotným prožil Sekáč krásné měsíce v pražském Lvu. „Ještě v pondělí večer jsem si volal s tátou, kterému jsem říkal, jak se na něj těším. On povídal, že ani nemusím, že má nějaké zranění… Tak jsem to ne přímo oplakal, ale bylo mi to líto. Škoda, Jiřinu bych rád viděl," lituje.

Úvodní duel čeká českou reprezentaci na ledě Tipsport arény, mezistátní hokej se tam vrátí po víc než pěti letech. Sekáč prostředí dobře zná. „Hrál jsem tu v sezoně 2013-14, ještě když jsem nastupoval za Lva A mám to tady hrozně rád. Vždycky, když se sem vracím, naskočí mi husí kůže," přiznává. Novinkou budou reprezentační dresy, které během letní přestávky prošly výraznou obměnou. „Já osobně to moc neřeším. Spíš jde o to, co ten dres znamená, než co je na něm nakresleného za malůvku. Navíc není v mých silách, abych rozhodoval, co na něm bude. Já si ho prostě obléknu a budu reprezentovat," dodává závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz