Jalonen? Má vizi, nepanikaří, myslí si Ručinský. Lajny by upravil, medaili ale věří

Foto: Karel Švec, cslh.cz

16. května 2022, 18:25

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) S národním týmem prožil mnoho vrcholových turnajů: pyšní se zlatou medailí z olympiády v Naganu, třikrát si mohl potěžkat pohár pro mistra světa. Martin Ručinský má k české reprezentaci co říct – tím spíš, že si po kariéře vyzkoušel také funkci generálního manažera.

Legendární křídelník nyní podobně jako většina země sleduje Česko na šampionátu ve finském Tampere.

V rozhovoru pro hokej.cz hodnotí víkendový dvojboj proti Velké Británii a Švédsku, mluví ještě o posilách z NHL nebo trenéru Jalonenovi.

Odpovídal víkendový vstup do turnaje vašim očekáváním?
První zápas proti Velké Británii byly povinné tři body, podle mě nikdo nic jiného nečekal. Po pomalejší první třetině jsme převzali otěže a zápas jsme jednoznačně ovládli. Všichni se spíš upínali k nedělnímu utkání se Švédy, které nám absolutně nevyšlo.

Střetnutí se Švédskem vrátilo český tým po povzbuzujících výsledcích z přípravy tak trochu na zem. V čem jste viděl největší problém?
Začátek zápasu nebyl špatný, skórovali jsme jako první, což bylo výborné. Hráli jsme takovou hru, jakou bychom podle mě potřebovali hrát – Švédy jsme prakticky do ničeho nepustili. Potom se ta třetina nějakým způsobem úplně zlomila, soupeř nám dal v přesilovce gól do šatny. Tam se zápas víceméně zlomil, na startu druhé třetiny jsme byli zase dvakrát vyloučení, pak jsme třikrát inkasovali během šesti minut. Najednou se to úplně otočilo, Švédové narostli a my jsme vypadli z téma a systému. Úplně se nám to zbortilo.

„Najednou se to úplně otočilo, Švédové narostli a my jsme vypadli z téma a systému. Úplně se nám to zbortilo.“

V jednom rozhovoru jste prohlásil, že trenéra Kariho Jalonena trochu znáte. Co myslíte, jak na neuspokojivý výkon proti Tre Kronor zareaguje?
Neznám ho nějak velice dobře, párkrát jsem se s ním bavil. Bydlíme vedle sebe v centru, takže se vídáme a občas pokecáme. Na mě působí takovým klidným dojmem, on nepanikaří a nezmatkuje. Má vizi, které se drží. Ale po včerejším zápase podle mě nějaké změny udělat musí, druhá lajna je podle mě taková plonková. Podle mě Tomáše Hertla s Jakubem Vránou rozhodí a zkusí najít jinou chemii.

Předchozí kouč Filip Pešán se loni v Rize nebál do sestavy říznout, některé jeho tahy se pak staly terčem kritiky…
První lajna nám očividně funguje, Krejčí, Červenka i Blümel hrají výborně. Dostávají se do šancí, jsou vidět a dávají góly. Do toho není důvod sahat, ale ostatní lajny se podle mě musí alespoň kosmeticky upravit. To je můj názor. Ale samozřejmě nevím, jak to cítí trenéři.

Napadá vás, proč to zatím hvězdám z NHL tolik nelepí?
Nevím, proč si to zatím nesedlo. Jsou to všechno individuality, podle mě nemají problém přejít z malého hřiště na velké. Občas to ale zabere trochu času, možná je to případ těchto kluků. To je asi otázka spíš na ně.

Těžký start do turnaje prožil Karel Vejmelka, očekávaná jednička českého týmu. Může nějak ovlivnit jeho pozici v brankářské trojici?
Zápas se Švédskem mu úplně nevyšel, ale neházel bych to na něj. Stane se to, takový někdy hokej je. Podle mě má dost zkušeností na to, aby se z toho oklepal, vždyť je teprve začátek šampionátu. Není důvod věšet hlavu, přijdou další zápasy. Ještě může odchytat výborný turnaj.

„Roman má výbornou formu, líbil se mi už na olympiádě. Nesbírá žádné druhé nahrávky, prakticky všechno jsou to primární asistence.“

Zmínil jste Romana Červenku, který hraje neuvěřitelně a po dvou utkáních má na kontě u šest asistencí. Mezi českými fanoušky přitom bývá často kritizován…
Roman má výbornou formu, líbil se mi už na olympiádě. Ve Švýcarsku měl vynikající sezonu, dneska je naším tahounem a nejlepším hráčem. Hlavně nesbírá žádné druhé nahrávky, prakticky všechno jsou to primární asistence. Góly připravuje úplně perfektně, vytváří šance. Spolu s Davidem Krejčí ofenzivu táhnou.

Zrovna vedle Červenky se o slovo hodně hlásí Matěj Blümel, gólový zářez už má třeba David Jiříček. Jak se vám jeví výkony mladších hráčů?
Blümel se mi v první lajně se zkušenými Červenkou a Krejčím dost líbí. Sedí jim to, mají mezi sebou chemii a na ledě si vyhoví. Je tam vidět, že to do sebe zapadlo. Matěj podává výborné výkony, hraje dobře a mně se moc líbí. To samé mladý Jiříček, který měl výbornou přípravu. Dovolí si a na to, jak je mladý, si počíná velice dobře.

Jako poslední má nominaci doplnit obránce Michal Kempný, který přitom měsíc a půl nenaskočil do ostrého utkání. Co vy na to, správná volba?
Je to na trenérech a realizačním týmu, nevidím do toho. S Michalem jsme byli v kontaktu a jak ho znám, tak je výborný hokejista a parťák do kabiny. Nemyslím si, že by měl něco narušit, podle mě je to naopak skvělý hráč. Já bych ho měl v týmu kdykoliv.

Hodně se řeší další posily z NHL, nejvíc pochopitelně David Pastrňák. O jeho přínosu se asi nemusíme bavit, že?
Tady není o čem diskutovat, Pasta by nám hodně pomohl. Jde spíš o jeho zdravotní situaci, slyšel jsem, že má nějaké zdravotní problémy. Prý dohrával pod injekcemi. Teď je otázka, jestli ho Boston pustí a projde výstupní prohlídkou. Druhá věc je, jestli do Finska zvládne přijet a hrát, protože nastoupit do turnaje ještě zraněný není ideální. Ale nevím, jak se cítí, neznám jeho zdravotní kartu. Záleží na něm a trenérech, jak se domluví mezi sebou.

„S Michalem jsme byli v kontaktu a jak ho znám, tak je výborný hokejista a parťák do kabiny.“

Vy jste působil jako generální manažer české reprezentace. Jsou organizace NHL ochotné pouštět své hráče na šampionát, jakou s tím máte zkušenost?
Měl jsem s tím zkušenost velice dobrou. V první řadě ale musí chtít reprezentovat hráč, zadruhé musí být zdravý. Musí absolvovat výstupní prohlídku a pokud dostane zelenou, tak si nepamatuji, že by někomu klub zakazoval reprezentovat svou vlast. Hraje v tom roli vícero aspektů: jestli si hráči musí doléčit nějaké zranění, případně podstoupit operaci.

Na druhou stranu ještě před turnajem zatrhla Arizona start v Tampere útočníkovi Dmitrijovi Jaškinovi…
Co já vím, tak byl zraněný a měl něco s kolenem. Pořád je to jejich hráč, samozřejmě na to mají právo. I když nevím, co s ním zamýšlí dál. Jestli byl zraněný a celou sezonu nehrál, tak se jim asi nelíbilo, aby šel hrát na mistrovství světa. Ale tuhle situaci úplně neznám.

Vraťme se ještě ke kouči Jalonenovi. V hokejovém prostředí se jeho angažování hodně probíralo, přece jen je to první cizinec na lavičce české reprezentace. Souhlasíte s tímto krokem?
Já ho vnímám jako velice úspěšného trenéra, stojí za ním výsledky. K našemu hokeji má blízko, vždyť působil ve Lvu Praha. Místní prostředí pro něj není neznámé. Myslím, že u nás nastal správný čas oslovit cizího trenéra. Uvidíme, nemá cenu předbíhat. Mně se zápasy pod ním líbily, otázka je, jak dopadne mistrovství světa. Ale zatím bych mu nechal klid na práci.

„Myslím, že u nás nastal správný čas oslovit cizího trenéra. Uvidíme, nemá cenu předbíhat.“

V přípravě už byl na hře Čechů znát Jalonenův rukopis, obránce David Sklenička dokonce řekl, že vidí podobnosti s finským hokejem.
Z přípravy jsem neviděl úplně všechny zápasy, ale koukal jsem na dvě utkání v Ostravě. Mně se naše hra líbila, hráli jsme aktivně, dávali góly… Kari týmu nějakou tvář vtisknul, ale nemá cenu dělat rychlé závěry. Mistrovství světa navíc teprve začalo, je to turnaj na dva týdny. Uvidíme, jak na tom budeme, až půjde do finále.

Otázka na závěr: ukončí letos reprezentace dlouhé čekání na medaili? Je to už ten rok?
Nerad tipuji, moc to nemám rád. Ale před šampionátem jsem říkal, že nějakou medaili přivezeme. Už je na čase a hlavně příprava nasvědčovala tomu, že tým má dobrou atmosféru. Máme spoustu kvalitních hráčů, takže já jsem přesvědčený, že medaili letos uděláme.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz