Jakub Kovář o postu jedničky na MS, průšvihu v obraně i líných Rusech

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

5. května 2019, 21:38

Adam Bagar

Čeští hokejisté nezvládli generálku na MS, před natřískanými brněnskými tribunami podlehli Rusům 1:4 a na domácím podniku končí poslední. „Ale stále je to jen příprava,“ říká brankář Jakub Kovář, jehož jméno zaznělo z úst Miloše Říhy při finální nominaci na šampionát v Bratislavě a Košicích.


Ulevilo se vám? Nebo jste s tím počítal?
My gólmani o tom víme už pár dní, takže žádné překvapení.

Říkali vám trenéři, kdo bude jedničkou na turnaji?
Myslím si, že to vůbec nebudou určovat. Úplně nevím, jaký bude systém, ale podle toho, co nám naznačovali, spíš budou trenéři před každým zápasem někoho vybírat.

V generálce na MS končíte čtvrtí, jak turnaj hodnotíte?
Je to týden před mistrovstvím, pořád je to příprava. Není to to takové jako během sezony, kdy člověk chce dopadnout co nejlépe. Tady jde o to, aby se člověk připravil co nejlépe. Za stavu 3:1 na MS by do toho člověk možná bušil trošku jinak, ale pět dní před startem šampionátu už se nechcete zranit.

Jací byli Rusové s hvězdnými útočníky v sestavě?
Bylo na nich vidět, že dost na turnaji odpočívali. Padat do střel se jim nechtělo. Občas to vypadalo tak, že krok navíc se jim taky dělat nechce. Ale to, co umějí, jim nic nesebere. Když se pak dostali do šance, bylo vidět, že to umějí.

V Brně jste odchytal dva zápasy, jak jste spokojen se svými výkony?
Celkem jo. Myslím, že to bylo docela dobré. Vybral jsem si těžké zápasy, kdy toho na mě moc nelítalo a když pak něco přilítlo, tak to byla nějaká tutovka. Nějaké sebevědomí jsem si úplně neudělal, protože těch střel opravdu moc nebylo, ale myslím, že jsem špatné góly nedostal.

Co se dá ještě týmově zlepšit do startu šampionátu?
Myslím si, že vůbec nic. Teď si to každý hráč musí nějakým způsobem nastavit a musí to všechno do sebe zapadnout. Zápasů ve skupině je hodně a nikdy nevíte, na koho v play off narazíte. Základ je do toho dobře vstoupit a připravit se na nejdůležitější zápasy.

Jak se vám celkově jeví tento výběr?
Popravdě sám nevím, dost se to mění. Bylo tady asi nejvíc hráčů, co tady kdy bylo. Takže každý zápas jsme hráli s jiným týmem a pětky se měnily. Můžu říct, že obrana teď v Brně vypadala už trošku lépe, protože zápasy před turnajem byly dozadu úplně šílené. Tam je to pozitivnější, příjezdy Hronka s Gudasem se to zvedlo.

Mají hráči z NHL nějaký jiný styl bránění?
To nevím, to se mi ani úplně rozebírat nechce. Ale přijeli nám dva kvalitní beci, které potřebujeme. V našem hokeji teď kvalitních obránců, a vlastně i brankářů, na té nejvyšší úrovni moc nemáme. Zápasy na této úrovni se vyhrávají hlavně obranou, takže budeme muset dostat z nás to nejlepší, abychom mohli myslet na nějaké dobré umístění.

Ondra Palát také říkal, že aby byl tým úspěšný, musí zlepšit defenzivu.
Všechno je o obraně. Ta nám vůbec nefungovala v zápasech s Rakouskem, Německem... Byl to hrozný průšvih, ale je třeba na tom od prvního zápasu pracovat, aby to v nejtěžších zápasech fungovalo tak, jak má. Nemáme super hvězdnou obranu ani hvězdné brankáře, budeme to muset nějakým způsobem všechno sladit, aby to co nejlíp fungovalo.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz