Jakub Klepiš byl v Kanadě zklamaný ze svých výkonů, hokej teď na měsíc vypustí z hlavy

V extraligovém play off měl fantastickou formu, velkou měrou přispěl pražské Slavii k zisku titulu. Po oslavách pozval nejproduktivnějšího hráče vyřazovacích bojů trenér Hadamczik do reprezentace, Jakub Klepiš (na snímku) tak odjel do Kanady na své první mistrovství světa v seniorské kategorii. Návrat domů už tak veselý nebyl, jeho představy se nenaplnily. Na šampionátu si moc nezahrál, nezářil jako v dresu Slavie. Národní tým navíc vypadl už ve čtvrtfinále. "Výsledek mě hodně mrzí. Je škoda, že jsme nedosáhli nějakého úspěchu. Ale jinak jsem si odvezl pozitivní dojmy. Jsem rád, že jsem mohl být v týmu," líčí talentovaný útočník, jenž bude v příští sezoně oblékat dres ruského celku Avangard Omsk.

Na turnaj v Kanadě odjel jako jeden z mála zástupců české extraligy. Do Slavie se vrátil v průběhu sezony, když už měl hokeje na farmě Washingtonu plné zuby. Po čtyřech a půl letech znovu oblékl sešívaný dres a udělal dobře, v mateřském klubu pookřál. V play off chytil neuvěřitelnou formu, střílel důležité góly, Slavii pomohl k zisku titulu. Jeho nominace na MS tak příliš nepřekvapila.

Dopředu však byl trochu smířen s tím, že jeho role v reprezentaci bude jiná než v klubu. Trenér Alois Hadmaczik spoléhal na ostřílenější borce, Klepiš nedostal na ledě příliš prostoru. "Bylo hezké, že jsem mohl být v Kanadě. Nehrál jsem sice tolik, jak jsem chtěl. Ale s tím jsem trochu počítal. Byl jsem na prvním mistrovství světa, jsem mladší, jiní kluci toho mají v reprezentaci odehráno víc, hrají v NHL," uvědomoval si konkurenci.

Reprezentace se v Kanadě nepředvedla ve špatném světle, vypadla však už ve čtvrtfinále a tak se bude šampionát hodnotit jako neúspěšný. "Tým byl hodně dobrý, měl určitě na víc. Myslím si, že tak silné mužstvo se v reprezentaci dlouho nesešlo. Turnaj je o jednom zápase ve čtvrtfinále, který jsme bohužel nezvládli. Předtím jsme hráli utkání třeba proti Itálii, měli jsme za povinnost vyhrát. V nejdůležitějším duelu nám to nevyšlo," říká smutně.

Jinak si však účast na šampionátu užíval. "Všechno v Kanadě klapalo, jak mělo. Byla tam perfektní atmosféra, přijelo za námi hodně fanoušků z Čech, což bylo příjemné. Zklamaný jsem jen ze svých výkonů," tvrdí sebekriticky. Nastoupil ve všech zápasech základní skupiny, připsal si bod za asistenci. V osmifinálové části turnaje se dostal do sestavy už jen jednou, čtvrtfinále se Švédy sledoval jen z tribuny. Víc příležitostí nedostal.

Netěšilo ho to, ale také se necítil nijak uražen. Přijal svou pozici v týmu, dál poctivě makal na trénincích. "Nebyl jsem zklamaný. Dostal jsem svou šanci, ale asi jsem jí nevyužil. Nehrál jsem tak, jak jsem měl. V národním týmu jsou všichni výborní hokejisté, někdo musel sedět. Rozhodnutí trenéra jsem respektoval," konstatuje. Nijak neskrývá, že od sám od sebe očekával na šampionátu víc.

"Na Slavii jsem v play off dá se říct nešel z ledu, hrál jsem všechny přesilovky. Když má hráč tolik prostoru, tak se do toho víc dostane. V reprezentaci to bylo jiné, ale nechci se na to vymlouvat. Měl jsem pohodu, chtěl jsem na výkony z play off navázat na mistrovství světa. Ale to se nepovedlo. Možná se projevilo, že jsem byl nervózní. Nepředváděl jsem prostě výkony, jaké jsem chtěl."

Po návratu do Čech se těšil nejvíce na odpočinek a strávený čas s rodinou. "Hned po sezoně jsem se připojil k národnímu týmu, nebyl na nic čas. Těšil jsem se domů. Doufal jsem ale, že přivezeme dobrý výsledek. Hodně mě mrzí, že to nevyšlo. Teď nechci o hokeji alespoň měsíc slyšet. Chystáme se s manželkou na týden k moři, potom si dám ještě tak další dva týdny volno a pak se začnu připravovat na novou sezonu," plánuje.

Už to však nebude v barvách Slavie, v příštím roce bude brázdit ledové plochy v Rusku jako nová posila Avangardu Omsk. "Mám se v Rusku hlásit 5. července, kdy je představení týmu před sezonou. Zatím nad tím nepřemýšlím, hokej jsem vypustil z hlavy. Ale určitě to bude nová zkušenost, poznám po české extralize a Americe další soutěž. Těším se na to," usmívá se někdejší útočník Washingtonu.

"Vyptával jsem se kluků, co v Rusku působili. Především Jarda Bednář si Omsk nemohl vynachválit. Hraje se tam technický hokej, na širších kluzištích. Mohlo by mi to vyhovovat," doufá Jakub Klepiš, jenž by měl mít přechod do nového prostředí usnadněn. "Polovina hráčů z týmu mluví anglicky, takže se domluvím v pohodě. Ze začátku budu hlavně používat angličtinu. A věřím, že časem z ruštiny něco pochytím a za takové tři měsíce bych mohl rozumět."

Na cestu do Ruska se vydá společně s manželkou. "Ze začátku budu v Rusku sám, než se tam usadím. Potom přijede za mnou. A jak se těší? Doma už chodí na hodiny ruštiny," prozrazuje s úsměvem. "Mám v Rusku smlouvu na dva roky, chápe, že je hokej moje práce," dodává šikovný technik a specialista na nájezdy, jenž se v Omsku možná potká s jednou hokejovou veličinou. Vedení Avangardu totiž láká do svých řad Jaromíra Jágra.

Právě jeho případný odchod do Ruska byl častým tématem rozhovorů, které Jakub Klepiš absolvoval v Kanadě během šampionátu. "Na MS jsem dával rozhovory jenom o Jardovi. Předtím v Čechách se na to nikdy neptal, až v Kanadě. Čekal jsem to. Vždy jsem se jen novináře zeptal, jestli to bude o Jardovi," směje se. "Nevadilo mi to. Říkal jsem jim pořád to samé, že by bylo skvělé si si ním zahrát. Pokud to nevyjde, nedá se nic dělat," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz