Hvězdy San Jose: Češi, drahý Karlsson i syn proti tátovi

Foto: nhl.com

5. října 2022, 16:11

Dominik Dubovči

V pátek 7. října začnou Sharks proti Nashvillu novou sezonu NHL. Svoji evropskou pouť začali Žraloci v Berlíně, kde v úterý večer zvítězili proti tamnímu Eisbärenu 3:1. Skóre kalifornského celku otevřel Tomáš Hertl, který před dvanácti tisíci diváky zakončoval pohlednou kombinaci přesnou střelou z mezikruží. Co ale od mužstva ze západu USA můžeme čekat v Praze?

Bronzový medailista z posledního mistrovství světa si v Praze zahraje po dlouhých sedmi letech, v O2 aréně bruslil naposledy právě v reprezentačním dresu. Sedmnáctka draftu z roku 2012 je jednoznačně největším lákadlem pro české fanoušky, patří ale taky mezi největší oblíbence těch amerických. 

Vždyť jeho aktuální kontrakt se Žraloky potrvá až do roku 2030, kdy bude Hertlovi 37 let. A už teď má ve 647 zápasech NHL 429 bodů… 

To Radim Šimek, třicetiletý rodák z Mladé Boleslavi, letos naskočí teprve do páté sezony mezi světovou elitou. V Berlíně hrál ve třetí obraně a otázkou zůstává, zda dostane takovou roli i v dlouhodobé sezoně. Jak sám zmiňoval v rozhovoru pro hokej.cz, poslední měsíce v zámoří totiž z hlediska jeho herního vytížení nebyly ideální a celkem loni odehrál jen 36 utkání, tedy méně než polovinu.

Foto: nhl.com

Šimka s Hertlem teď každopádně v Praze čeká parádní zážitek. Na domácí půdě si ještě před nimi v Berlíně zahrál Nico Sturm, čerstvý vítěz Stanley Cupu s Coloradem, které jej získalo těsně před uzávěrkou přestupů. 

Jako kapitán vyhrál už univerzitní NCAA a teď přidal další úspěch. Do Sharks pak zamířil jako volný hráč. Sám rodák z Augsburgu ale přiznal, že o Berlíně zase tolik neví, protože své hlavní město navštívil teprve potřetí v životě. 

Zápas si určitě užije taky Timo Meier, neproduktivnější Žralok loňské sezony (76 bodů). V Praze nastoupí proti dvěma švýcarským krajanům Nino Niederreiterovi a Romanu Josimu, se kterými před čtyřmi lety slavil stříbro na MS.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený NHL Europe (@nhleurope)

Nick Bonino, bývalý útočník Pittsburghu, zase v letech 2016 a 2017 získal Stanley Cup, ale hned o rok později přestoupil k poraženému finalistovi z Nashvillu, kde pak odehrál 242 utkání. 

Skvělým útočníkem je také střelec Logan Couture. Útok Sharks byl sice v minulé sezoně třetím nejhorším v NHL, ale Kanaďan s 56 body obstál. Méně už se ví, že v sezoně 2015/2016 málem přišel o nohu, když mu během letu z Edmontonu praskla céva a vinou vnitřního krvácení mu začala končetina natékat.

„Mohl jsem přijít o nohu. Mohl jsem i zemřít. Byla to ta nejděsivější věc v mém životě. Naštěstí to doktoři podchytili včas," vyprávěl Couture o děsivé příhodě.

Silnou zkušenost má za sebou také Oskar Lindblom. Šestadvacetiletému útočníkovi v prosinci 2019 diagnostikovali vzácnou formu rakoviny, on ale náročnou pouť zvládl a zákeřnou nemoc porazil, přestože to vyžadovalo silné chemoterapie.

Zajímavostí je, že ještě předtím 4. října 2019 přispěl gólem v O2 aréně k výhře Philadelphie nad Chicagem, s Jakubem Voráčkem hrál později v jedné formaci… A pak rok musel bojovat o přežití. Obdivuhodný comeback, že?

Na ledě NHL od té doby posbíral 129 zápasů a 40 bodů, za což si zasloužil i Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji. Letos v létě poprvé změnil tým a v Praze si tak odbude i premiéru v Sharks.

Interesantní příběhy se ale netýkají jen hvězd. Thomas Bordeleau se třeba narodil v USA, ale po otci má také kanadské občanství, rodina má navíc francouzský původ. A právě proti tátovi si v Praze zahraje. Tedy, Sébastien Bordeleau už má 47 let a v NHL sice odehrál sedm sezon, ale nyní u Predators pracuje jako skills kouč. A protože táta Sébastien hrál dlouho za SC Bern, mladý Thomas se bruslit učil právě ve Švýcarsku.

Hokej hráli i Thomasův dědeček a strýc a tak není divu, že po nich zdědil spoustu talentu. V NCAA sbíral bod na zápas, v osmi utkáních NHL loni hned pětkrát nahrál na gól. Ukázal se dobře i na MS juniorů, kde táhl výběr USA. A zahrál si také zápas o bronz proti Hertlovi se Šimkem na dospělém šampionátu v Tampere. 

Vedle něj má v San Jose hodně talentu také Jevgenij Svečnikov, další nováček v týmu a starší bratr Andreje Svečnikova. Do Kalifornie se dostal přes Detroit a Winnipeg, což také znamená, že v sedmi sezonách nehrál ani jednou play off. Rus ale s farmou Red Wings vyhrál AHL.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený NHL Europe (@nhleurope)

Mimochodem bude jediným Rusem svého celku, protože olympijský vítěz Alexander Barabanov do Evropy neodcestoval kvůli zranění.

A aby byl náš výčet hvězd kompletní, nesmíme zapomenout na dva zkušené obránce. Marc-Édouard Vlasic. Pětatřicetiletý rodák z Montréalu hraje za San Jose už od roku 2006, během té doby si zahrál finále Stanley Cupu a získal zlaté medaile ze Světového poháru i olympiády. Celkem má 1 161 utkání v NHL…

To Erik Karlsson jich má zatím jen 838. O tři roky mladšího Švéda brzdí v kariéře mnoho zranění, v roce 2013 měl třeba ze sedmdesáti procent přetrženou Achillovu šlachu.

A v Kalifornii je sice nejlépe placeným hráčem (11,5 milionu dolarů), ale ani ve své čtvrté sezoně tam nenaplnil předpoklady. Bodů sice stále sbírá hodně (loni 35), ale třeba jeho statistika plus/minus celkem činí za období v San Jose -38… A gigantickou smlouvu má ještě na pět let.

Kdo ze Žraloků se v Praze předvede nejlépe?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz