Hrůzný start, pak výtečný obrat. Juniorky vykročily do sezony vítězně

Foto: Karel Švec, Český hokej

Úspěšný nástup do domácího turnaje tří zemí i celé sezony 2022/23 za sebou mají české hokejistky do osmnácti let. Navzdory špatnému startu porazily v Teplicích vrstevnice z Finska 4:3.

Začátek nenasvědčoval tomu, že by na konci měly Češky slavit. Vlastně nasvědčoval něčemu mnohem horšímu...

Už v 19. sekundě si nechala domácí obrana pláchnout Pauliinu Salonenovou, která otevřela skóre. A v 68. sekundě to bylo o dva góly, když brankářku Denisu Dudkovou překonala i Sara Suhonenová!

Reakce na sebe naštěstí nechala čekat zase jen chvilku. Ještě ani neskončila druhá minuta, když Linda Vocetková dorazila do brány vyraženou střelu Proškové. Díky tomu česká děvčata zvedla hlavy, v první třetině zasypala finskou gólmanku 18 ranami a před pauzou vyrovnala. Tentokrát zásluhou Barbory Proškové, která poslala puk parádně pod břevno.

Druhá část přinesla český obrat. Poprvé poslala domácí juniorky do vedení nehlídaná Petra Matějová, jenže Salonenová ještě z úniku odpověděla.

Finky však chvíli po vyrovnání zahřály trestnou lavici ve dvou a Češky přesilovku pět na tři využily. Pomohlo jim obrovské štěstí, neboť Barbora Juříčková hledala před brankou spoluhráčku, a místo toho si finská gólmanka sama srazila puk do sítě.

Stav 4:3 vydržel od 35. minuty až do konce. Hokejistky Suomi přidávaly, ve třetí třetině střelecky dominovaly 16:5, ale nepomohla jim ani zesílená power-play šesti proti čtyřem. Tereza Plosová ve finiši minula prázdnou branku, díky výbornému výkonu brankářky Dudkové toho ale nemusela litovat.

Ocenění pro nejlepší hráčku českého týmu a potlesk tří stovek diváků na teplickém zimáku si vysloužila dvoubodová Barbora Prošková. Na střídačce prožil při absenci Dušana Andrašovského vítězný debut v roli hlavního kouče Martin Pouska.

Vítězství nad rivalem ze světové elity je pro české juniorky velkým povzbuzením do dalšího průběhu turnaje. Po dni volna zkusí uspět i proti Japonkám, následně si duely proti oběma soupeřům zopakují.

ČESKO – FINSKO 4:3 (2:2, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Vocetková (Prošková), 18. Prošková (Vocetková), 24. Matějová (Vaníčková), 35. Juříčková – 1. Salonenová (Schalinová), 2. Suhonenová (Tallinenová), 33. Salonenová (Schalinová, Keränenová).
Rozhodčí: Malá – Bublová, Hájková.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 34:37 (18:12, 11:9, 5:16).
Diváci: 300.
Nejlepší hráčky: Barbora Prošková – Erica Korhonenová.
Česko: Dudková – Slavíčková, Vaníčková, Narovcová, Velinská, Hujová, Wojnarová, Chladová,  Vališová – Plosová, Juříčková, Malicka – Jílková, Brichová, Čabelová – Vocetková, Z. Mazancová, Prošková – Felcmanová, Pietraszová, Matějová. Trenér: Pouska.
Finsko: Kuja-Hakolaová – Varjonenová, Bergová, Tallinenová, Kanervaová, Ojalaová, Krooková, Palosaariová, Kankunnenová – Schalinová, Salonenová, Keränenová – Lehmusová, Kariová, Kokoraová – Kitulaová, Suhonenová, Korhonenová – Siekkinenová, I. Lappalainenová, E. Lappalainenová. Trenérka: Kuismaová.

Další program turnaje tří zemí v Teplicích

Středa 9. listopadu:
17:00 Finsko – Japonsko, živě »

Čtvrtek 10. listopadu:
17:00 Japonsko – Česko, živě »

Pátek 11. listopadu:
17:00 Finsko – Česko, živě »

Sobota 12. listopadu:
10:45 Japonsko – Finsko, živě »

Neděle 13. listopadu:
11:00 Česko – Japonsko, živě »

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz