Hradec dál stojí o Ščerbaka, ale zatím má problém...

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

14. března 2022, 11:14

Daniel Krátký

Když krátce před přestupovou uzávěrkou přivedl Mountfield do svého týmu Nikitu Ščerbaka, čekalo se leccos. Ruský útočník ve výběru Tomáše Martince jednoznačně potvrzuje své kvality, jeho případné setrvaní ale ztěžuje válka na Ukrajině.

Sedmnáct zápasů, dvanáct bodů za čtyři góly a osm nahrávek. Jasně, tahle čísla možná nepůsobí tak atraktivně, ale kdo viděl šestadvacetiletého hokejistu v akci, tak nepochybuje o neskutečném přehledu bývalého hráče Montréalu.

Nakonec i díky jeho příchodu se ustálila sestava Východočechů. V ní ruský útočník vytvořil třetí nebezpečnou letku –⁠ Kelly Klíma, Christophe Lalancette, Nikita Ščerbak.

Že příchod Nikity Ščerbaka nebyl cestou vedle potvrzují i jiné statistiky. Třeba Corsi, jedna z nejpoužívanějších a nejpopulárnějších nejenom v zámoří, která měří střelecké pokusy hráčů na ledě. A podle ní byl šestadvacetiletý Ščerbak nejlepší v celé extraligové soutěži během základní části.

Ačkoliv ano, počet odehraných zápasů tuhle informaci trochu zkresluje.

Není tak divu, že Hradec Králové stojí o pokračování ruského hokejisty. Jenže to je aktuálně ve hvězdách. A to i kdyby měly obě strany o prodloužení kontraktu zájem.

A nutno podotknout, že jak Mountfieldu, tak i Ščerbakovi by vzájemná spolupráce smysl mohla a měla dávat: Hradec totiž moc dobře ví, o jak cenné zboží se uchází. A ruský šikula by se zase po letech strádání a střídání klubů mohl usadit.

Zkrátka win-win situace, jenže...

Rodákovi z Moskvy končí na konci sezony vízum. A k pokračování v České republice by ho pochopitelně potřeboval prodloužit.

Obyvatelům Ruské federace se ale víza aktuálně nevydávají. Jedná se o jednu ze sankcí české vlády směrem k Rusku za vojenský útok na Ukrajinu.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Představitelé královéhradeckého klubu se snaží s touto prakticky bezvýchodnou situací poradit. Ale na úspěch to minimálně zatím nevypadá. „Prozatím nám bylo sděleno, že současné vízum Nikitovi nelze prodloužit. Snažíme se s tím něco udělat, prozatím s tím je problém,“ svěřil se na klubovém webu generální manažer Mountfieldu Aleš Kmoníček.

Nutno podotknout, že Ščerbak, který má mimochodem kanadskou manželku a vyjma jednoho roku strávil posledních sedm let mimo Rusko, vyjádřil tichý nesouhlas s činy rodné země. Ze své přilby si totiž sám odlepil samolepku ruské vlaječky. Na to ostatně poukázal Mountfield i na sociálních sítích.

Variantou by tak možná byla žádost o azyl. Tímto směrem totiž údajně pokukují ruští hokejisté v zámoří. Ale je třeba připomenout, že i Nikita Ščerbak má své rodiče a nejbližší příbuzné stále v Rusku.

Podobnou situaci musel generální manažer Kmoníček řešit také v partnerském Kolíně. Ten už totiž dokonce musel předčasně opustit brankář Georgij Kuzněcov, kterému vypršelo vízum. A to jen pár dnů po vyřazení Kozlů z předkola.

„Ano, tady nastala podobná situace, ale Kuzněcovovi končilo vízum teď a Nikita ho má do konce této sezony,“ dodává na klubových stránkách generální manažer Východočechů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Georgy Kuznetsov (@kuzya.98)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz