Hokej v číslech: V obraně Sparty vyrůstá nenápadný tahoun

Ještě v loňské sezoně hrál v první lize za Kadaň a Prostějov, letos už ale Martin Jandus obléká především dres Sparty. A vede si výborně!

Třiadvacetiletý obránce je kmenovým hráčem Sparty, svůj první zápas v áčku odehrál v sezoně 2016/17 už v 19 letech.

Od té doby ale víc času než v prvním týmu Pražanů strávil na různých hostováních v první lize – zahrál si za Benátky, Litoměřice, Ústí nad Labem, České Budějovice, Kadaň, Prostějov a ještě na začátku letošního ročníku za Sokolov.

Právě v dresu Západočechů nasbíral ve třech zápasech dva body a vysloužil si místo v A-týmu Sparty. Za něj stihl odehrát 23 zápasů se ziskem dvou bodů a jedenácti asistencí.

To není na obránce vůbec špatná hodnota. Daří se mu zejména v prosinci – v posledních osmi utkáních zaznamenal osm bodů, z toho pět v posledních třech duelech.

Pojďme se podívat, samozřejmě očima čísel, co stojí za hrou mladého beka.

Martin Jandus je nejproduktivnějším sparťanským obráncem. Už to samo o sobě je skvělý úspěch. Druhý David Němeček na něj ztrácí tři body, reprezentant Jan Košťálek dokonce šest.

Při přesilovkách přitom příliš nehraje (0:49 za zápas) a nezaznamenal v nich na rozdíl od Němečka s Košťálkem ani jeden bod. Daří se mu dávat góly a nahrávat při hře 5 na 5. Tedy hlavně nahrávat, ale k tomu se ještě dostaneme.

V sestavě Sparty je až šestým nejvytěžovanějším zadákem (počítáme-li i nově příchozího Poláška), průměrně stráví na ledě 16 minut a 12 sekund. Papírově sice nemá nejtěžší protihráče, rozhodně však nečelí ničemu snadnému (59% kvalita útočníků a 72% kvalita obránců).

Jeho největší předností jsou nahrávky. Za 60 minut hry 5 na 5 vyšle na střely spoluhráčům 4,6 nahrávek, to je druhá nejvyšší hodnota mezi sparťanskými obránci. Skoro třetina z nich míří do nejnebezpečnějšího prostoru slotu. Právě tyto nahrávky spolu s jejich trajektoriemi můžete vidět na mapě níže.

Mapa nahrávek Martina Janduse na střelecké pokusy ze slotu při hře 5 na 5.

Mapa nahrávek Martina Janduse na střelecké pokusy ze slotu při hře 5 na 5.

Spartě se s Jandusem na ledě daří. V poměru střeleckých pokusů ze slotu (CF %) dokonce nejlépe ze všech sparťanských obránců: 58,3 procent. Stejně výborně si vede také v gólovém poměru: Sparta s ním na ledě vstřelila 29 gólů a má nejvyšší podíl z týmu 72,5 %. U střel ze slotu najdeme Janduse na nižších pozicích.

Mezi TOP sparťanskými beky ho znovu nacházíme u střeleckých statistik: v počtu všech vyslaných střel a střel ze slotu je třetí nejlepší za Košťálkem a Němečkem.

Závěr

Martin Jandus je jedním z nenápadných tahounů Sparty v letošní sezoně. V nabitých defenzivních řadách vede kanadské bodování a vyniká zejména svými přesnými nahrávkami. Spolu se zlepšujícími se výkony mu stoupá i čas na ledě: v posledním utkání proti Vítkovicím odehrál přes 23 minut a stanovil si nový osobní rekord. Zaslouženě.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz