Hokej v číslech: Rozlučka ve velkém stylu. Hronek překonal rekord TELH!

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Proti Mladé Boleslavi se fanouškům Mountfieldu představil naposledy, ovšem rozloučil se jako z pohádky! Ve svém posledním zápase za Hradec Králové před návratem do zámoří totiž Filip Hronek překonal historický rekord extraligy.

A o co šlo? Během utkání napočítali statistici třiadvacetiletému zadákovi celkem čtrnáct střel na soupeřovu branku. Za jediný duel základní části ještě v historii české extraligy nevyslal žádný jiný obránce více střel! 

Že se skutečně jedná o rekord nejvyšší hokejové soutěže, to potvrdil guru historických statistik Ondřej Zamazal, jehož Knihu rekordů ELH pro sezonu 2020/2021 si můžete přečíst na našem webu zde.

Dosud patřila v tomto žebříčku první příčka trojici Oldrich Kotvan (Zlín) –⁠ Juraj Valach (Chomutov) –⁠ David Škůrek (Olomouc), kteří dokázali mezi lety 2016 a 2019 shodně jedenáctkrát donutit gólmana soupeře k zákroku. 

Opravdu pozoruhodné je ale to, že si Hronek připsal nejen rekord v rámci beků, ale zařadil se na dělené druhé místo mezi všemi hokejisty, tedy včetně útočníků, pouhou jednu střelu na branku za aktuálního rekordmana Martina Růžičku (který mimochodem nasázel svých patnáct střel také proti Mladé Boleslavi, a to před dvěma lety).

Ovšem zpět k Hronkovi a jeho drtivému výkonu. Proč drtivému? Protože žádný jiný jeho spoluhráč nedokázal za celý zápas vystřelit na Jana Růžičku více než třikrát! Dohromady se navíc královéhradecká sedmnáctka postarala o 35 % veškeré palebné aktivity svého týmu.

Je tedy na jednu stranu pravda, že Hronek také odehrál jednoznačně nejvíce času ze všech hráčů týmu, 29:25 minut, ovšem i když toto zohledníme, zůstane s průměrem 28,6 střely na branku za 60 minut hry téměř dvakrát častějším střelcem než v tomto pořadí druhý Marek Zachar; tomu tři střely za 12:27 minut vychází na hodnotu 14,5.

Dohromady se tak východočeský rodák v době, kdy byl na ledě, postaral o 47,9 % z celkové střelecké aktivity Mountfieldu a 51,9 % všech střel na branku celé aktuální pětky.

Ovšem nemyslete si, že pravoruký zadák jen pálil bezmyšlenkovitě z každé příležitosti. Dohromady si totiž připsal 23 střel, tedy včetně zblokovaných ran a střel mimo, což znamená, že na Růžičkovu klec dostal celkem 60,9 % všech svých pokusů.

Mapa všech střeleckých pokusů Filipa Hronka v utkání proti Mladé Boleslavi.

Mapa všech střeleckých pokusů Filipa Hronka v utkání proti Mladé Boleslavi.

Střelecké kvality Filipa Hronka jsou možná ještě pozoruhodnější, když si uvědomíme, že takřka všechny tyto projektily mířil z dálky, vlastně pouze třikrát vystřelil ze slotu (a shodou okolností právě jedna z těchto tří ran skončila gólem).

Vizualizace znázorňující, do jakých částí branky mířily střely Filipa Hronka v utkání proti Mladé Boleslavi.

Vizualizace znázorňující, do jakých částí branky mířily střely Filipa Hronka v utkání proti Mladé Boleslavi.

A kam vlastně nejčastěji tento vousatý zadák střílel? To vidíme na vizualizaci výše. Nejvíce z jeho čtrnácti střel na branku, šest, mířilo nad vyrážečku mladoboleslavského gólmana. Naopak ani jednou třeba Hronek nezamířil do druhé části klece, tedy nahoru na lapačkovou stranu. Svou jedinou přesnou trefu za Růžičku dostal skrz mezírku mezi betony.

Celkem sedmkrát pak odchovanec královéhradeckého hokeje pálil bez přípravy z první: šestkrát od modré čáry, jednou ze slotu.

TOP 5 obránců historie základní části TELH v počtu střel na branku v jednom utkání:

1. Filip Hronek (Mountfield HK, 15. 12. 2020) –⁠ 14
2. Oldrich Kotvan (PSG Berani Zlín, 26. 1. 2016) –⁠ 11
    Juraj Valach (Piráti Chomutov, 13. 10. 2017) –⁠ 11
    David Škůrek (HC Olomouc, 26. 2. 2019) –⁠ 11
5. Jan Štencel (HC Kometa Brno, 29. 1. 2017) –⁠ 10
    Stěpan Zacharčuk (HC Dynamo Pardubice, 28. 2. 2020) –⁠ 10

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz