Hokej v číslech: Preview sezony – HC Dynamo Pardubice

Foto: hcdynamo.cz

Díky našemu modelu Game Score vám přinášíme preview a sezonní predikce všech týmů pro sezonu Tipsport extraligy 2022/2023. V našich predikcích začínáme těmi nejhoršími a končíme nejlepšími týmy.

Pardubické Dynamo šlo už do minulé sezony s vysokými ambicemi, kdy chtělo patřit mezi aspiranty na titul. Jenže v základní části uteklo Pardubicím umístění v první čtyřce a skončily páté se ziskem 93 bodů, stejným jako měly České Budějovice na čtvrtém místě, ale díky horším vzájemným zápasům muselo Dynamo do předkola.

V předkole si Pardubice sice poradily poměrně s přehledem s Karlovými Vary 3:0 na zápasy. Ve čtvrtfinále ale na Motor nestačily a play off pro ně skončilo porážkou 1:4 na zápasy. Sezona tak pro Dynamo končila zklamáním už ve čtvrtfinále.

Pro nadcházející sezonu se ovšem v Pardubicích nemůže mluvit o ničem jiném než o titulu. Dynamo mohutně posilovalo a všeobecně je považované pro sezonu 2022/2023 za největšího favorita. S tím souhlasí také náš model, který má Pardubice před startem ročníku za nejlepší tým. Potvrdí pardubické Dynamo tuto pozici a zvládne velká očekávání?

Predikce

S průměrným bodovým ziskem 93 bodů jsou Pardubice od nejbližších pronásledovatelů v podobě Sparty a Třince lehce odskočené. Šance na vítězství v základní části má Dynamo v našem modelu téměř jednu třetinu, v celé extralize jde o druhou nejpravděpodobnější pozici. Pouze 14. místo Kladna považuje náš model na startu sezony za pravděpodobnější.

Pokud by Pardubice nevyhrály základní část, mají stále velice slušnou pravděpodobnost na umístění v první čtyřce s přímým postupem do čtvrtfinále. Celkově se mezi prvními čtyřmi celky umístí v 77 % případů. K tomu připočtěme šance na umístění od pátého do 12. místa a je jasné, že abychom Dynamo neviděli ve vyřazovacích bojích, muselo by se stát něco opravdu nevídaného.

Šance na čtvrtfinále mají Pardubice hned 94 %, do semifinále se pak podívají z 67 %. I účast ve finále vidí model v jejich případě velice nadějně, konkrétně s šancí 44 %. Na titul pak živí Pardubice naději s šancí 27 %, logicky nejvyšší ze všech týmů.

Sestava

Projektovaná hodnota všech hráčů je zobrazena za celou sezonu. V projekci celé sezony model pracuje s predikovaným počtem odehraných zápasů každého hráče. Model tedy počítá i s hráči, kteří nejsou v grafice zobrazeni.

Pardubice pro letošní sezonu sestavily opravdu vynikající tým, který patří k tomu nejlepšímu na každé pozici. Ofenzíva Dynama je celkově hodnocena jako druhá nejlepší, může se však pyšnit nejlepší hloubkou sestavy. Defenzíva zase bude stát na dvou nejlepších obráncích v extralize. A brankoviště Pardubic je pak celkově hodnoceno jako to nejlepší pro letošní sezonu. A právě tím začínáme.

Dominik Frodl byl totiž v minulé sezoně jedním z nejlepších brankářů. V základní části odchytal 38 zápasů s úspěšností zákroků 91,4 %. V absolutních číslech byl Frodl nejlepším brankářem ve srovnání s očekáváním, když inkasoval hned o 18,3 gólu méně. V porovnání s extraligovým průměrem pak chytil o šest gólů navíc. Pokud všechny gólmany porovnáme oproti 100 očekávaným gólům, inkasoval by Frodl o 18 gólů méně, což ho řadí do nejlepší pětky.

Frodl velice kvalitní výkony navíc podával i v sezoně 2020/2021, kdy v dresu Plzně ve 39 zápasech inkasoval o 11 gólů méně, než byla očekávání, a patřilo mu čtvrté místo. V porovnání s průměrem pak chytil o deset gólů navíc a byl v tomto směru druhým nejlepším gólmanem.

S Frodlem vytvoří pro tuto sezonu dvojici Roman Will. Ten se v české extralize naposledy objevil v sezoně 2018/2019, po jejímž konci odcházel z Liberce do švédské nejvyšší soutěže. Poslední dvě sezony pak odchytal v ruském Čeljabinsku, kde měl v prvním ročníku úspěšnost zákroků 91,7 %, následně pak 92,9 % v minulé sezoně, což potvrdil i v 15 zápasech play off s úspěšností 92,5 %.

Před sebou navíc budou mít Frodl s Willem velice silnou obranu. Do té Pardubice přivedly nejlepšího obránce minulé sezony Petera Čerešňáka z Plzně. Čerešňák byl v minulé sezoně druhým nejproduktivnějším obráncem: připsal si 40 bodů, ale hned 23 z nich nasbíral v přesilových hrách, kde byl důležitým článkem úspěchu svého týmu.

Jeho ofenzivní produkce ho pak vystřelila ke 3,7 výhrám v hodnocení Game Score. To je ve srovnání s minulými sezonami výrazný skok, předtím měl Čerešňák hodnocení 1,4 a 1,1 výhry. Při hře 5 na 5 ovšem Čerešňák bodoval na úrovni druhého páru, když měl v průměru 0,69 bodu. Zároveň si nedokázal vytvářet příliš nebezpečné střely, kdy byl lepší pouze než 12 % obránců. Spoluhráčům ale dokázal tvořit solidní šance s kvalitou přihrávek lepší než 75 % beků. Jeho největší předností byla rozehrávka z vlastní třetiny. Přihrávkou posouval snažení Plzně do středního pásma častěji než 93 % obránců a celkově byla četnost jeho výstupů lepší než u 92 % hráčů na stejné pozici.

K tomu Čerešňák přidal i velice solidní obranu modré čáry a měl i dobrý vliv na zisky puku v obranné třetině. Celkově měl poměr očekávaných gólů 54 %, gólový poměr pak 45 %, když při jeho pobytu na ledě měla Plzeň problémy hlavně s koncovkou. Zatímco si totiž tvořila šance na 2,4 očekávaného gólu, proměnila je pouze v 1,75 vstřeleného gólu za 60 minut hry 5 proti 5. Defenzivní vliv Čerešňáka byl ovšem výborný. S ním na ledě měli soupeři šance menší o osm desetin očekávaného gólu a vstřelili o šest desetin gólu méně než bez něho. Ve vlivu na očekávané góly soupeřů byl Čerešňák druhým nejlepším obráncem, celkový poměr pak zvyšoval o 12 %!

Nejproduktivnějším obráncem loňské sezony se stal Jan Košťálek. Ten Čerešňáka překonal o jeden bod. Zároveň byl Košťálek nejproduktivnějším bekem i při hře 5 na 5, kde si připsal 1,76 bodu za 60 minut. Mezi obránci byl Košťálek současně i nejčastějším střelcem: v průměru vyslal 19 pokusů a vytvořil si šance na 0,48 očekávaného gólu, kdy byl taktéž nejlepší bekem. K tomu vytvářel i nejkvalitnější pozice svým spoluhráčům, nahrál jim na více než šest střel a vytvořil šance na 0,36 očekávaného gólu za 60 minut.

Zároveň byl Košťálek velmi aktivní při zakládání útoků, v četnosti výstupů byl lepší než 94 % obránců a ve vstupech překonal 98 % beků. Z rychlých útoků pak byl také téměř nejčastěji zakončujícím obráncem. To vše pomohlo k tomu, že Pardubice s ním na ledě generovaly šance na 3,4 očekávaného gólu a vstřelily 3,23 gólu, kdy se Košťálek řadil v tomto směru na první, respektive páté místo.

Celkově měl Košťálek poměr očekávaných gólů 57 % a gólový poměr 55 %, ale přes výtečnou ofenzívu, kde měl Košťálek mezi obránci jednoznačně nejlepší vliv, trpěla defenzivní stránka jeho hry, kterou měl naopak ve srovnání s extraligovým průměrem podprůměrnou. I tak ale Košťálek patřil v hodnocení Game Score do nejlepší desítky celé extraligy a byl nejlepší mezi obránci s 3,8 výhry.

Kromě Willa přišli z KHL i útočníci Tomáš Hyka a Lukáš Radil. Hyka se naposledy v české extralize objevil v sezoně 2016/2017, kdy z Mladé Boleslavi odešel do zámoří. Tam vydržel dvě sezony a poté se přesunul do KHL, poslední tři sezony oblékal dres Traktoru Čeljabinsk. V té poslední si Hyka připsal 35 bodů ve 37 zápasech, předtím pak 49 a 34 bodů, když odehrál 59 a 49 zápasů. To ho v našem modelu staví do první desítky mezi útočníky, jeho projektovaná hodnota je před startem této sezony rovna třem výhrám.

Radil v poslední sezoně hrál v KHL v dresu Dinamo Riga, kde měl 23 bodů ve 43 utkáních. Sezonu předtím pak ve Spartaku Moskva nasbíral 32 bodů v 55 zápasech. Stejně jako Hyka, i Radil si předtím dvě sezony vyzkoušel zámořský hokej, střídavě se objevoval v NHL a AHL v organizaci San Jose Sharks. Pro nadcházející sezonu mu jeho výsledky z minulých sezon určují hodnotu 1,6 výhry.

Útok vyztuží také Tomáš Zohorna, který se do Pardubic vrací ze švédského Oskarshamnu. Ve švédské lize si Zohorna připsal v minulé sezoně 31 bodů v 51 zápasech. V sezoně 2020/2021 se Zohorna objevil na devět zápasů i v české extralize, kdy měl na kontě osm bodů a tempo v celé sezoně čtyř výher.

Ofenzívu Pardubic držel v minulé sezoně v popředí Robert Říčka. Ten nastřílel 27 gólů, kdy patřil k nejlepším střelcům extraligy, a celkově si připsal 47 bodů. Byl tak nejproduktivnějším hráčem Pardubic. V hodnocení modelu zakončil sezonu Říčka s 4,1 výhry, kdy si výrazně polepšil z 1,8 výhry z ročníku 2020/2021.

Při hře 5 na 5 byla střelba jeho hlavní předností, když si Říčka vytvářel šance na 0,9 očekávaného gólu za 60 minut a měl necelých 20 střeleckých pokusů, kdy byl vůbec nejčastějším střelcem. To pak proměnil v 1,6 gólu a při hře 5 proti 5 se nenašel v tomto ohledu lepší hráč. Celkově měl Říčka v průměru 2,73 bodu a byl třetím nejproduktivnějším hráčem soutěže.

S ním na ledě měly Pardubice poměr očekávaných gólů 59 % a gólový poměr 53 %, když vstřelily 3,3 gólu, což Říčku řadilo jen těsně za elitní desítku. Za jeho pobytu se navíc gólová produkce Dynama zvyšovala o devět desetin gólu.

Velmi dobře si vedl po jeho boku David Cienciala. Ten měl při hře 5 proti 5 v průměru 2,14 bodu a v extraligovém srovnání mu patřilo 14. místo. Cienciala patřil k nejlepším tvůrcům hry, kdy spoluhráčům nahrál na 13 střel za 60 minut, z toho téměř šest jeho přihrávek mířilo do prostoru slotu: v tomto směru zařadil na druhé místo mezi útočníky. Poměr očekávaných gólů měl Cienciala 57 % s gólovým poměrem 56 %, když měl oběma směry lehce pozitivní vliv. A sezonu pak zakončil s hodnocením 2,8 výhry.

Pravděpodobně nejofenzivnější útok celé extraligy ale v minulé sezoně vedl Robert Kousal. Ten společně s Adamem Musilem a Anthonym Camarou odehrál téměř 350 minut při hře 5 na 5, ve kterých měli poměr očekávaných gólů 61 % a gólový poměr 68 %. Dokázali si vytvořit šance na 4,3 očekávaného gólu a současně je proměnili ve 4,4 gólu za 60 minut. Kousal si připsal dva body za 60 minut a řadil se na začátek třetí desítky: svým spoluhráčům v průměru vytvořil téměř 14 střeleckých příležitostí. Kvalita jeho přihrávek navíc byla lepší než u 98 % útočníků.

Adam Musil, který byl také velmi důležitým článkem této útočné formace, si při hře 5 na 5 připsal 1,85 bodu za 60 minut a bodoval na úrovni prvního útoku. Na rozdíl od Kousala působil Musil hlavně jako střelec. V průměru vyslal 16 střeleckých pokusů, ze kterých měl šance na 1,14 očekávaného gólu a byl lepší než 99 % útočníků. Navíc to dokázal proměnit v 1,05 vstřeleného gólu, čímž patřil do druhé desítky.

Stabilní dvojici tvořily v minulé sezoně také Matej Paulovič a kapitán týmu Patrik Poulíček. Ti společně ještě s Matějem Blümelem odehráli více než 200 minut hry 5 na 5. V těch si vedli výborně především směrem dozadu, kdy limitovali šance soupeřů pouze na 1,8 očekávaného gólu a inkasovali šest desetin gólu za hodinu hry s gólovým poměrem 80 %!

Paulovič zároveň bodoval na úrovni druhé formace, když měl 1,68 bodu, a dokázal si vytvářet velice solidní šance, které byly lepší než u 89 % forvardů. Poulíček pak bodoval na pomezí druhé a třetí formace s 1,42 bodu za 60 minut.

Do obrany k Čerešňákovi s Košťálkem přivedlo Dynamo dva defenzivněji laděné obránce. Z Třince posílil Pardubice David Musil, ze Sparty pak přišel Tomáš Dvořák.

I když mají oba velice solidní renomé, statistiky ukazují, že defenzivní vliv Musila byl v minulé sezoně pouze lehce nad extraligovým průměrem, Dvořák pak měl dokonce ve srovnání se zbytkem extraligy negativní vliv. Musil byl v Třinci na ledě u šancí soupeřů na dva očekávané góly a u 1,8 inkasovaného gólu za 60 minut. Obě hodnoty se ovšem za jeho přítomnosti zvyšovaly o dvě desetiny. A i jeho celkový vliv na poměry obou statistik byl lehce záporný.

Dvořák na tom byl ještě o něco hůře. S ním na ledě soupeři vstřelili 2,5 gólu, když to bez něho bylo o šest desetin méně. Šance pak měli protivníci na 2,2 očekávaného gólu, které se s ním na ledě zvyšovaly o jednu desetinu. Dvořák pak v minulé sezoně skončil v hodnocení Game Score na mínus jedné desetině výhry a Musil na nule.

Typově ovšem mohou vedle ofenzivněji laděných beků jako jsou Čerešňák a Košťálek svoji roli plnit velmi slušně, i když se to nemusí ukázat v hodnocení modelu. Faktem ovšem zůstává, že ten z jejich přínosu příliš nadšený v minulém ročníku nebyl.

Názor fanoušků

Stejně jako model, i fanoušci vidí v Pardubicích největšího favorita této sezony. V průměru od fanoušků Pardubice obdržely 98 bodů, o dva více než druhý Třinec. Více než polovina z nich vidí Pardubice s více než 100 body. Zároveň bylo Dynamo u fanoušků i nejčastějším vítězem základní části, a to u 40 %.

Kvalita kádru Pardubic je opravdu obrovská, a to na všech pozicích. Klíčové bude také pozice Radima Rulíka, před kterým stojí náročný úkol dovést tento tým k vytoužené titulu, na který se v Pardubicích čeká od roku 2012. Nic jiného se letos v Pardubicích jako úspěch zkrátka brát nebude.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz