Hokej v číslech: Do další fáze na plný plyn! Šestka hráčů s nejlepší formou

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Další fáze extraligové sezony jsou za dvířky od střídačky. A ať se jedná o play off, předkolo či play out, každý hráč chce v kritické části roku předvést to nejlepší. Kdo se v posledních dvou týdnech rozjel a díky skvělé vlně by mohl přinést svému týmu úspěch?

Na začátek si stanovme dvě menší pravidla. Zaprvé: všechny statistiky počítáme pro hru 5 na 5. Je tomu z toho důvodu, že za poslední dva týdny i ty nejčastější volby na přesilovku či oslabení strávili za dané situace pouze kolem dvaceti minut, což je silně nedostačující statistický vzorek pro přesnější přehled.

Zadruhé: do úvahy bereme pouze hráče, kteří za stavu 5 na 5 odehráli v uplynulých dvou týdnech alespoň 50 minut. 

Centr - Jakub Lev (HC VÍTKOVICE RIDERA) 

Prostředek v útoku hráčů s nejlepší formou patří vítkovické devadesátce – Jakubu Lvovi. Osmadvacetiletý reprezentant totiž v posledních dvou týdnech předvádí oproti předchozí fázi roku výrazně lepší výkony při vhazováních, kde dokázal vylepšit svou úspěšnost o famózních 10,79 % na aktuálních 64,47 %, což je druhé nejvyšší číslo poslední doby, jen o kousek za vedoucím Tomášem Filippim.

Ovšem na rozdíl od ostatních centrů soutěže urostlý forvard Ridery udělal výrazný progres i v celkové ofenzivní činnosti, což je znát už na první pohled v podobě bodů. Zatímco do poloviny února dokázal za 60 minut hry v plném počtu na obou stranách obohatit své konto jen o 1,39 bodu, v posledních pěti kolech za stejný časový úsek vybojoval rovnou 4,18 kanadského bodu.

Zejména v asistencích se plzeňský rodák posunul hned o několik úrovní výš, od 21. února jich za průměrnou šedesátiminutovku stihne nasázet 3,34, tedy o 2,55 více než dříve. A co stojí za tímto úspěchem v přihrávání? Překvapivě nahrávky. Zatímco před začátkem sledovaného úseku měl na svědomí 31,96 % všech přihrávek na střelu, které Vítkovice vyslaly za Lvovy účasti na ledě, v posledních dvou týdnech na sebe bral aktivitu v rozesílání kotoučů hned ve 42,86 % případů.

Křídlo - Lukáš Kašpar (HC VERVA Litvínov)

V celé soutěži nenajdete jiného hráče, který by za uplynulé dva týdny při hře 5 na 5 odehrál alespoň 50 minut a zároveň dokázal bodovat s vyšší frekvencí, než je 5,76 bodu za šedesát minut. To je totiž hodnota, kterou se může pyšnit Lukáš Kašpar. Tomu prospěl přestup z Brna do Litvínova už od prvních zápasů, nicméně za posledních pět utkání předvádí výkony ještě o pár úrovní výše.

Že není jeho vysoká bodová produkce zásluhou jen jeho spoluhráčů, ale také jeho, prokazuje individuální bodová produktivita. Zatímco za předchozí působení na severu Čech si Kašpar připsal každý čtvrtý bod, který za jeho účasti na ledě Verva vyrobila, za poslední dva týdny šlo hned 35,29 % kanadských bodů právě za zarostlým reprezentantem.

Jedním z hlavních důvodů úspěchu tohoto třiatřicetiletého forvarda je jeho skvělý výběr palebné pozice, zatímco dříve ze slotu za 60 minut vyslal jen 6,29 střeleckého pokusu, což tvořilo 30,28 % celkové střelecké produkce z mezikruží chemiků, v posledních dvou týdnech vyskočil s kvantitou projektilů na hodnotu 9,59. Když vidíte nějakou střelu Litvínova z předbrankového prostoru, ve dvou z pěti případů ji má na svědomí právě někdejší volba San Jose Sharks v prvním kole draftu 2004.

Křídlo - Michal Vondrka (BK Mladá Boleslav)

Na druhém křídle sestavy hráčů s nejlepší formou operuje kapitán Mladé Boleslavi Michal Vondrka. I on výrazně vylepšil za poslední dva týdny svou ofenzivní produkci, v současnosti za šedesát minut hry 5 na 5 stihne 4,40 bodu, kdežto v dřívější fázi sezony si za daný časový úsek připsal bodu pouze 1,65.

V přepočtu na výkonnost celého týmu za Vondrkovy přítomnosti ve hře nám to říká, že přesně každý třetí bod vzniklý za takové situace šel na konto právě lodivodovi středočeské kocábky, kdežto dříve to bylo pouze 24,29 %.

Navíc Středočeši za posledních pět kol ještě ani jednou neinkasovali, když byl na ledě jejich kapitán, a rovná nula je pro Vondrku o 2,72 inkasované branky za 60 minut méně než dříve. 

Obránce - Oskars Cibulskis (Mountfield HK)

Nesmírně zajímavá kombinace se nám vytvořila v obranném páru týmu s nejlepší formou před další fází soutěže: oba defenzivní muži totiž pochází z Lotyšska. Tím prvním z baltské dvojice je královéhradecký Oskars Cibulskis, výrazně lépe hrající na obou stranách hřiště. Když se nejprve podíváme na útok, zjistíme, že každých 60 minut hry pět na pět si rodák z Rigy připíše 1,58 bodu, tedy o 0,88 více než v dřívějších utkáních.

To tvoří rovných 25 % bodové produkce východočeské pětky s Cibulskisem na ledě, kdežto do poloviny února třicetiletý zadák sbíral pouze 10,77 % záznamů v zápise o utkání. A také dozadu to s takřka metrák vážícím bekem vypadá velmi dobře: za jeho přítomnosti ve hře totiž Mountfield za 60 minut musí čelit pouze 33,09 střeleckému pokusu, což je zaprvé vůbec nejnižší číslo mezi všemi extraligovými obránci za poslední dva týdny, a zadruhé o skvělých 16,51 méně, než jak tomu bylo doposud.

Není divu, že si soupeři proti černočervené skvadře nezastřílí, když je na ledě Cibulskis, za výše zmíněný časový úsek si totiž zvládnou na střelu nahrát o 6,72 puku na střelu méně než dříve. To pak ústí v to, že za daných podmínek Hradec Králové inkasuje pouze 0,79 branky za průměrnou šedesátiminutovku.

Obránce - Guntis Galvinš (HC Oceláři Třinec)

Druhý článek lotyšské defenzivní pochází z řad Třince a na jeho zádech se skví jmenovka Galvinš. Třiatřicetiletý Guntis je díky 2,38 kanadskému bodu každých šedesát minut čtvrtým nejproduktivnějším zadákem posledních dvou týdnů, což je fantastický posun z dřívější hodnoty 0,66. Když to znovu srovnáme s výkony celé pětky, má urostlý bek na svědomí 27,27 % všech bodových úspěchů, které Oceláři za jeho účasti ve hře vytvořili, kdežto dříve to bylo pouze 9,72 %, a to jen dokresluje famózní Galvinšovu ofenzivní formu.

Výtvor rižské hokejové školy totiž podstatně vylepšil svou nahrávací aktivitu, minimálně při porovnání se spoluhráči. Kdežto dříve vyšlo pouze 8,33 % všech nahrávek na střelu a 9,09 % přihrávek na ránu ze slotu, které Slezané vyrobili za přítomnosti své osmapadesátky, právě z hokejky hráče se 161 starty za lotyšskou reprezentaci, v posledních dvou týdnech má Galvinš na svědomí již 11,11 % všech pasů a rovných 20 % těch mířících do mezikruží.

I přesto, že se tolik zlepšení hry levorukého obránce soustředí na ofenzivní práci, také dozadu umí dlouholetý člen Dynama Rigy v KHL zapracovat výborně, což se projevuje tím, že za jeho přítomnosti ve hře povolí soupeři vstřelit pouze 0,79 gólu za 60 minut.

Brankář - Jan Lukáš (HC Olomouc)

O jméně brankáře s nejlepší formou v posledních dvou týdnech snad byl ze všech členů tohoto týmu pochyb nejmenší, v celé soutěži nenajdete žádného brankáře, jenž by za onen časový úsek předváděl lepší výkony než Jan Lukáš. Ten si totiž drží veškeré fyzikální zákonitosti hokeje bořící 98,09% celkovou úspěšnost zákroků a ještě o další krok za hranice možného šel při likvidování střel ze slotu, těch totiž před brankovou čárou udržel hned 98,11 %.

Tyto výsledky nabývají na své výjimečnosti ještě více, když je porovnáte s předchozí částí sezony, kdy Lukáš zastavil pouhých 83,66 % pokusů z mezikruží a celkově 92,08 % všech projektilů. A tak vysoká čísla nemá pětadvacetiletý strážce hanácké svatyně díky nízké vytěžovanosti, ba naopak.

Za stavu 5 na 5 totiž každých šedesát minut musel likvidovat 35,19 střely proti, kdežto dříve mu stačilo za těchto podmínek odvrátit jen 28,55 kotouče, a je tím pádem druhým nejčastěji zasahujícím gólmanem posledních dvou týdnů, hned za Janem Bednářem.

Co to znamená pro Olomouc? Že za posledních šest utkání díky svému odchovanci mezi třemi tyčemi inkasovali o 9,75 branky méně, než kdyby na Hané chytal průměrný brankář ligy. V přepočtu na šedesát minut to dává 2,20 zachráněného inkasování, což je obrovský rozdíl oproti číslu 0,01, které svítilo v této kategorii u Lukášova jména dříve.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz