Fini jsou stroje, ví Koblížek, který má odsud přítelkyni. Čechům na MS věří

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

11. května 2022, 19:51

Josef Prášek

Devět let žil a hrál hokej ve Finsku. Radek Koblížek sám o sobě říká, že je „polofin“. Prošel jednou z nejlepších organizací, v Oulu se usadil také v A týmu, se kterým slavil titul před čtyřmi lety. V čem je kouzlo Finů, kteří dováží na rozdíl od Česka úspěchy?

Češi čekají na medaili deset let. Naposledy brali bronz na mistrovství světa v roce 2012. Junioři na tom jsou ještě hůře: poslední cenný kov (bronz) slavili v sezoně 2004/2005.

Naopak Suomi jsou od roku 2011 dvakrát mistři světa, třikrát brali od té doby na světovém šampionátu stříbro. Na letošní olympiádě v Pekingu navíc získali historické zlato.

„Velkou roli hraje to, že jejich tým je v reprezentaci docela pospolu. Je tam stejný kouč, jsou spíše defenzivní a čekají na své šance. Sedí jim to. Mají to už naučené a daří se jim to,“ popisuje Koblížek.

„Je pravda, že odskočené hráče ani nemají, ale jak hrají pro tým a ego jde stranou, tak to vždy ubrání. Vždy to nějak urvou,“ hledá jejich přednosti.

„Jestli jsou zodpovědnější než my? Asi jo, oni jsou stroje. Když řeknete Finovi, ať pije vodu a chodí do posilovny každý den, tak on to udělá."

Když samotný Koblížek v roce 2013 přišel do Finska, bylo mu pouhých patnáct let. Po prvním tréninku navíc zvracel vyčerpáním. Nikdo z hráčů prostě nikdy nic nevypustí. I kdyby odešel trenér pryč, hráči do puntíku splní všechny pokyny.

„Jestli jsou zodpovědnější než my? Asi jo, oni jsou stroje. Když řeknete Finovi, ať pije vodu a chodí do posilovny každý den, tak on to udělá a ani o tom nepřemýšlí. I co se týče přípravy mimo led – starají se o sebe. Snaží se vše dělat na sto procent,“ je si vědom 24letý český útočník.

„Třeba to tak ale je už i v Česku. Sám uvidím, až se vrátím,“ hlásí Koblížek, který se upsal Kometě Brno. Domů na jih Moravy se vrací po devíti letech.

Foto: Lukáš Kratochvíl

Teď je ale ještě ve Finsku. Mimochodem v Kärpätu, kde prožil většinu času, dříve působil také současný trenér české reprezentace Kari Jalonen. Ten v Oulu hrál, poté ho i trénoval. Dokonce ho dovedl ke třem titulům.

Letos v březnu byl jmenován koučem Česka.

„Bavili jsme se o tom s klukama v kabině. Nikdo to ale nějak více nekomentoval, takže nevím, jaký na to mají názor,“ povídá ohledně zkušeného Fina Koblížek, který uplynulý ročník dohrál v klubu KooKoo.

„Ale všichni ví, že Kari Jalonen je dobrý trenér. Dlouho byl také ve Švýcarsku, kde vyhrál i titul. Je zkušený kouč. Jeden z nejlepších,“ odpovídá.

„Bavili jsme se o tom s klukama v kabině. Nikdo to ale nějak více nekomentoval, takže nevím, jaký na to mají názor."

Finský styl hry se navíc začíná promítat také lehce do české reprezentace. Obránce David Sklenička třeba prohlásil, že ve hře jsou vidět podobnosti s finským hokejem.

„Já jsem moc zápasů neviděl, takže nevím, jak přesně hrajeme. Ale četl jsem také v rozhovorech, že se finský hokej projevuje v taktice. Asi to dává smysl. Je to finský kouč, který vidí, co v jeho zemi fungovalo,“ praví Radek Koblížek.

Český útočník, který má s Kärpätem titul z roku 2018, je v současné době ještě v severské zemi. Plánuje, že navštíví mistrovství světa? To začíná už v pátek 13. května.

„Uvidíme, jestli to stihnu. Pokud budu ve Finsku, tak možná jo. Nemám sice lístky, ale kdybych je přes někoho sehnal, rád bych se podíval na Česko,“ hlásí hráč, který si už také okusil debut v české reprezentaci.

„Jí to je asi jedno, zda vyhraje Finsko, nebo Česko. Hecovat se nebudeme. Ale s jejím tátou asi jo, ten je fanatik sportů. Moje přítelkyně ale podle mě ani neví, že je nějaké mistrovství světa ve Finsku."

V A týmu má za sebou osm zápasů. Některé hráče tak osobně zná, to se týká ale také finského národního týmu.

„Docela vím, kdo tam za ně je. Jejich tým se moc nemění. Jak poslední roky dováží medaile, tak jejich mužstvo je skoro stejné.“

„U Česka vím, kdo tam je. Tým je podle mě silný. Kluci hrají dobře a sílu mají. Bylo by hezké, kdyby se povedl nějaký úspěch,“ doufá Koblížek, který má ve Finsku dokonce dům.

„Tým je podle mě silný. Kluci hrají dobře a sílu mají. Bylo by hezké, kdyby se povedl nějaký úspěch."

Našel si zde také přítelkyni, která je z této severské země. „Jí to je asi jedno, zda vyhraje Finsko, nebo Česko. Hecovat se nebudeme,“ vysvětluje ohledně vzájemného zápasu, který se uskuteční 24. května.

„Ale s jejím tátou asi jo, ten je fanatik sportů. Moje přítelkyně ale podle mě ani neví, že je nějaké mistrovství světa ve Finsku,“ směje se.  

Třeba se v budoucnu dočká toho, že zase navleče národní dres. Letošní šampionát ale bude sledovat z televize, případně nějaký zápas přímo z Tampere. Koblížek si uvědomuje, že o úspěchu rozhoduje hlavně čtvrtfinále.

„Je to o jednom zápase – čtvrtfinále je zlom. Mistrovství může vyhrát z top šesti týmů asi každý. Bylo by fajn, kdyby Češi dovezli medaili,“ dodává závěrem.

Foto: Karel Švec, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz