Favoritem na jedničku draftu 2020 Lafreniere, první kolo bude asi bez Čechů

Foto: nhl.com

8. října 2019, 18:01

Václav Jáchim

Do příštího draftu NHL je ještě daleko, o největším favoritovi ale delší dobu není pochyb. Jedničkou by se měl stát Alexis Lafreniere (na snímku) – aktuálně zřejmě nejlepší hokejista z věkové kategorie, které se bude draft NHL 2020 týkat.

Účastník loňského Hlinka Gretzky Cupu a posledního MS dvacetiletých má velké šance, že bude dalším hokejistou juniorského týmu Rimouski Oceanic, který se na draftu stane číslem jedna. V roce 2005 se totéž povedlo Sidneymu Crosbymu, sedm let předtím se stal králem draftu Vincent Lecavalier.

„Pozice Lafreniera je oprávněná. Vzhledem k výkonům, které předváděl v uplynulých dvou letech, si ji zaslouží," řekl NHL Dan Marr, ředitel Central Scouting Services (CSS). Nezávislá společnost pro NHL mapuje výkonnost a přednosti všech hráčů, kterých mají potenciál uspět.

Nyní byl zveřejněn výčet juniorů bez ohledu na to, zda působí v Severní Americe či Evropě. Hráči jsou rozděleny do tří výkonnostních kategorií. Skupina A uvádí předpokládané účastníky prvního kola, skupina B mladíky, kteří by mohli uspět ve druhém až třetím kole. Skupina C pak zahrnuje zbývající talenty. Elitní "áčko" náleží u CSS 26 hokejistům, solidní zastoupení mají i Evropané.

Ze Švédů by se měli do prvního kola prosadit útočníci Lucas Raymond a Alexander Holtz, velké ambice bude mít Fin Anton Lundell. Poprvé od roku 2005, kdy uspěl Carey Price, by se dokonce mezi top pět nejlepších mohl dostat brankář – Rus Jaroslav Askarov zazářil na Hlinka Gretzky Cupu a výkonnost má parádní. Z jeho krajanů jsou ve skupině A ještě Rodin Amirov a Alexander Pašin. Loňský úspěch obránce Moritze Seidera může napodobit německý útočník Tim Stuetzle.

V nabídce draftu jsou kvalitní obránci jako Jamie Drysdale, Kaiden Guhle, Jeremie Poirier, Jordan Sourdif. Vedle Lafrenierea budou bezpochyby velmi žádaní vynikající kanadští útočníci Quinton Byfield, Cole Perfetti, Will Cuylle, Jean-Luc Foudy, Hendrix Lapierre. Do pořadí určitě znovu výrazně promluví přední naděje ze Spojených států.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Naopak čeští mladíci příští rok patrně v prvním kole nebudou. Podle CSS zatím na skupinu A nikdo z nich není. Pro druhé až třetí kolo ovšem kandidáty máme: podle abecedy to jsou karlovarský brankář Jan Bednář, obránce Šimon Kubíček ze Seattlu a útočník Jaromír Pytlík, jenž působí v kanadském juniorském týmu Sault Ste. Marie Greyhounds.

Uspět v draftu mohou další Češi, podle představitelů Úřadu centrálního skautingu jsou ve skupině C (podle abecedy) Marek Bláha, Tomáš Chlubna, Jan Cikhart, Jakub Dobeš, Jan Hampl, Tobiáš Handl, Petr Hašek, David Homola, Ivan Ivan, Karel Klikorka, Jakub Konečný, Filip Kovář, Michael Krutil, Radek Kučeřík, Dominik Luža, Daniel Malák, Nick Malík, Jakub Malý, Pavel Matěj, Jan Myšák, Pavel Novák, Ondřej Pšenička, Adam Raška, Michal Rouha, Petr Šíma, Michal Simon, Lukáš Stehlík a Dominik Vacík.

Příští draft NHL se uskuteční 26. a 27. června 2020, už posedmadvacáté bude akci hostit Montreal. V hale Bell Centre, kde jsou doma místní Canadiens, proběhne draft poprvé od roku 2009.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz