Fasela v čele IIHF střídá Francouz Tardif, Bříza bude viceprezidentem

Foto: Karel Švec, Český hokej

25. září 2021, 11:53

Adam Bagar

(AKTUALIZOVÁNO) Mezinárodní hokejová federace má nového prezidenta. Na kongresu IIHF v ruském Petrohradu jím byl v sobotu zvolen Francouz Luc Tardif. Petr Bříza sice ve volbě na nového šéfa hokeje neuspěl, ale nově bude senior viceprezidentem IIHF.

68letý francouzský činovník, jenž se narodil v Kanadě, ve funkci nahradí Reného Fasela. O tři roky starší Švýcar skončil v čele IIHF také s ohledem na svůj věk po dlouhých sedmadvaceti letech.

Jedním z kandidátů na Faselova nástupce byl i Petr Bříza, který ve vedení IIHF pracuje už od roku 2016, kdy se stal členem její rady a předsedou komise pro mládežnického a juniorského hokeje.

Na pozici prezidenta IIHF ale musí momentálně zapomenout. Rozhodlo o tom hned první kolo hlasování, v němž český zástupce získal pouhých osm hlasů a nepostoupil tak do dalších kol.

Ve druhém byl ze hry Dán Henrik Bach Nielsen, ve třetím pak Bělorus Sergej Gončarov. Tardif v pomyslném finále porazil Němce Franze Reindla, když získal podporu 67 ze 106 hlasů (63,21 %).

„Udělám vše pro to, abych naplnil vaše očekávání. Jsem připraven náš sport propagovat, chránit jej, připravit na budoucnost a hlavně jej důstojně reprezentovat,“ uvedl po svém zvolení Tardif.

Ten byl od roku 2012 členem Rady IIHF, kde zastával funkci prokladníka. Od roku 2006 stojí v čele francouzského hokeje. Jako hráč začínal v rodné Kanadě, ale většinu kariéry strávil v Evropě.

Bříza dostal 70 hlasů a porazil Kanaďana Nicholsona

Bříza, který byl dosud členem Rady IIHF, se stal senior viceprezidentem IIHF. Ve volbách o tento post slavil výhru už ve druhém kole, když obdržel 70 hlasů, zatímco Kanaďan Bob Nicholson jen 33.

„Gratuluji Lucu Tardifovi, který byl v konkurenci dalších respektovaných osobností zvolen prezidentem IIHF,“ uvedl Tomáš Král. „Český hokej podporoval Petra Břízu, který odvádí doma i v zahraničí skvělou práci. Blahopřeji mu, jeho zvolení senior viceprezidentem je ohromný úspěch, dosáhl historicky nejvyššího zastoupení našeho hokeje v IIHF. Považuji to nejen za uznání jeho osobních kvalit, ale i za doklad postavení českého hokeje na mezinárodní scéně. Nemáme mnoho sportů, které se podobně vysokým zastoupením mohou pochlubit,“ dodal.

„Petr Bříza odvádí doma i v zahraničí skvělou práci. Blahopřeji mu, jeho zvolení senior viceprezidentem je ohromný úspěch, dosáhl historicky nejvyššího zastoupení našeho hokeje v IIHF. Považuji to nejen za uznání jeho osobních kvalit, ale i za doklad postavení českého hokeje na mezinárodní scéně. Nemáme mnoho sportů, které se podobně vysokým zastoupením mohou pochlubit.“

Posledním českým zástupcem v nejužším vedení IIHF byl Miroslav Šubrt, místopředseda IIHF v letech 1969 až 2003 a od roku 2003 čestný prezident IIHF.

„Velké uznání a poděkování si zaslouží rovněž dosavadní prezident IIHF René Fasel,“ doplnil Tomáš Král. „I díky jeho diplomatickým schopnostem začali na olympiádu jezdit hokejisté NHL a český hokej mohl v roce 1998 v Naganu dosáhnout největšího úspěchu v historii. Těším se, až se znovu setkáme při některé z významných akcí, pořádaných v České republice.“

Foto: Filip Kortus

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz