Chci chytit každou střelu, hlásí Frgál. Ve formě na Duklu!

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Dorostenci Olomouce se díky skvělé formě hlavně na přelomu kalendářního roku probojovali do play off, na které se naladili ve velkém stylu. Velkou zásluhu na tom má brankář Dominik Frgál, jenž ve svých posledních pěti zápasech vychytal tři čistá konta a dvakrát inkasoval po jednom gólu.

Co na svou bilanci dvou obdržených branek v pěti zápasech říkáte?
Je to o celém týmu, kluci se sehráli, poslouchají trenéry, co jim říkají, a dodržují všechny věci. Dříve jsme měli problém, že nám soupeři ujížděli do samostatných úniků, ale teď už jsme se toho začali vyvarovat. Celý tým i obrana funguje, kluci dobře napadají.

Takže celý tým se dostal do dobré formy?
Myslím, že ano, jsme připraveni na play off. Začalo to tou naší čtrnáctizápasovou sérií výher, tam jsme od začátku drželi věci, které jsme měli. Všechno začalo fungovat. Nechci říkat nic moc podrobně, prostě se všichni snažíme hrát dopředu a dozadu. Když si někdo nepohlídá hráče, kluci se navzájem zastupují. Obránci si sami začali dávat více pozor, když mají soupeřovi útočníky za zády a já na ně řvu.

Vraťme se ještě k vám. Cítíte se dobře?
Jo, jo, ale kluci mi pomáhají, takže se mi chytá lépe, když na nás pouští jenom snadnější střely a nenechávají ujíždět soupeře samotné. Ale ano, cítím se dobře, jde mi to a doufám, že mi to vydrží co nejdéle.

Zažil jste už někdy, abyste z pěti duelů měl tři čistá konta?
Už jsem to zažil někdy v deváté třídě, když jsem ještě chytal za Warriors. Byl jsem na nějakém turnaji, kde jsme hráli šest zápasů, já chytal čtyři a ve třech jsem měl nulu. Byly to ale zápasy, které se hrály na čtyřicet minut. Nic, jako je to teď v sezoně, jsem ale nezažil.

Jak to bylo náročné?
Nesmíte si to brát a říkat si, že zase vychytáte nulu. Nedávno mi pan trenér brankářů Martin Falter řekl, abych si při zápase opakoval, že se musím snažit chytit každou střelu. To mi pomáhá. Říkám si, že se snažím chytit každou střelu a ne nic ve smyslu, že nedostanu gól. I když pak nějaký dostanu, další se zase snažím nedostat.

„V zápase se snažím soustředit, což je těžší než samotné chytání, které se odvíjí od té psychiky.“

Co je obecně na nule pro brankáře nejtěžší?
Brankář si vůbec nesmí říkat, že teď vychytá nulu. Třeba na začátku zápasu to vůbec nevnímám, zápas prostě běží. Už se mi dlouho nestalo, abych si ještě v zápase řekl, že bych chtěl nulu. Naposledy si to vybavuju s Havířovem, když bylo asi šest minut do konce, tak jsem si uvědomil, že jsem ještě nedostal gól. Chtěl jsem nulu udržet a povedlo se, ale teď už to moc nevnímám. V zápase se snažím soustředit, což je těžší než samotné chytání, které se odvíjí od té psychiky.

Měl jste to drahé?
První zápas jsem koupil oplatky Mileny, potom už byli kluci náročnější, takže chtěli Snickersky a Twixky, tak jsem je zase musel sehnat. Potom máme kasičku, takže tam jsem taky přispěl. Musel jsem poprosit maminku.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Co na to říkala?
Mamka je ráda, ale taky už říkala, že jsem moc drahý a ať toho nechám. (culí se)

Pojďme k play off, kde v prvním kole vyzvete Jihlavu. Pomůže vám aktuální forma se sebevědomím?
Každý soupeř se dá porazit. Třeba první zápas s Třincem, který skončil úplně první, se nám moc nepodařil a prohráli jsme 0:7, ale pak jsme s nimi hráli znovu a vyhráli jsme 5:1. Když se budeme všichni soustředit a budeme plnit věci, co máme, zvládneme to. Výhry nám samozřejmě pomůžou, protože jsme si ukázali, že na to máme.

Nesvazují vás očekávání, která konkrétně na vás teď jsou?
Ne, vůbec ne. Jak už jsem říkal, chci chytit každou střelu. Hlavně si na sebe nesmím dávat velký tlak, že bych zase musel předvést něco podobného. Pokusím se podat svůj nejlepší výkon, abych pomohl klukům k vítězství.

„Každý soupeř se dá porazit. Výhry nám samozřejmě pomůžou, protože jsme si ukázali, že na to máme.“

Těšíte se na play off?
Hodně. Ještě jsem vyloženě play off v životě nezažil. Bude to poprvé.

Co od toho očekáváte?
Myslím, že to bude podobné jako nějaké zápasy v závěru nadstavby. Když jsme hráli s Přerovem, šlo mu o to, aby se dostal taky do play off, a Havířovu šlo o udržení nejvyšší soutěže. Tam už se začalo bojovat a osobně si myslím, že v play off to bude podobné. Žádný soupeř nedá kousek ledu zadarmo a všichni do toho půjdou naplno.

Co říkáte na hrací dny – středa, pátek a neděle?
Vůbec z únavy strach nemám. Poslední dva týdny jsme měli dohrávky, takže se hrálo dvakrát za sebou úterý, čtvrtek a sobota. Zvládli jsme to v pohodě, takže si naopak myslím, že nás to mohlo ještě lépe připravit, když teď půjdou zápasy rychle po sobě. Myslím, že to v pohodě zvládneme.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz