Češi půjdou do velké premiéry i se Sobotkou. Nahradí Birnera nebo Jaškina

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(TORONTO, od našeho zpravodaje) V hale Air Canada Centre odmakali hodinový trénink, příprava na vstup do Světového poháru finišuje. České hokejisty čeká v noci na neděli mimořádně ostrý start. Vyzvou mistry světa a olympijské vítěze, tým Kanady znamená náročnou překážku. Elitní výběr půjde do bitvy kompletní, tedy i s Vladimírem Sobotkou (na snímku), který byl od prvního klání s Ruskem na marodce.

Rozhodnutí o návratu Sobotky do sestavy je dobrou zprávou, důrazný bojovník přijde v tvrdé vřavě vhod. "Vláďa bude připravený a věříme, že to zvládne dobře. Nastoupí s Romanem Červenkou, na pravém křídle čtvrté lajny bude jeden z dvojice Michal Birner - Dmitrij Jaškin. Rozhodneme se až před zápasem, chceme, aby byli oba připraveni pro případ, že by se něco stalo," vysvětluje Josef Jandač.

Jandač: Musíme se vyvarovat zbytečných faulů a také laciných ztrát puků

Před utkáním také oficiálně zazní informace, kdo půjde do české branky. Gólmani ji už mají. "Klukům jsme řekli, že jdeme zápas od zápasu, jelikož předvedli výbornou výkonnost. Jeden nastoupí proti Kanadě, další zápas necháme otevřený, budeme reagovat spíš situačně podle prvního utkání," pokračuje hlavní trenér. Příprava na úvodní zápas trvala skoro dva týdny,. "Rychle nám to uteklo, protože jsme měli hodně práce. Ani mi nepřišlo, že by to období bylo nějak dlouhé," reaguje Jandač.

Také jeho už pohltila atmosféra hokejového svátku. Toronto se chystá s veškerou parádou. "To je prostě Kanada. Místní se na to těší, podmínky jsou vynikající. Teď už jen, abychom to domácím trošku znepříjemnili," přeje si. V uplynulých dnech se elitní výběr věnoval pilování systému, činností a detailů, jež si žádá taktický plán. Nakolik je hlavní trenér spokojen? "Vidíme pozitiva i negativa. Nechci je podrobně rozebírat, ale když to shrnu: musíme se vyvarovat zbytečných faulů a také laciných ztrát puků, které jsme ve všech zápasech měli. Věřím, že to do turnaje a prvního utkání odstraníme."

Je dobře, že Češi odstartují akci právě s javorovými listy? "Nevím, jestli je to výhoda či nevýhoda. Všichni si uvědomujeme, že soupeř je považován za jednoho z největších favoritů, ve skupině bychom na něj ale stejně narazili. Takže nekalkulujeme. Takhle bude na domácí větší tlak, v tom může být malinká výhoda, že bychom je na začátku mohli třeba překvapit. Nicméně musíme se dívat na sebe, abychom hráli aktivně a odvážně. Uvidíme, jak se bude zápas vyvíjet," doplňuje.

Sobotka: Ačkoli půjdeme hrát proti největším favoritům, nesmíme se bát!

Podobně jako ostatní se na duel chystá také Vladimír Sobotka. Zmizely obavy o to, zda se stihne dát zdravotně dohromady. Ceněný dříč bude k dispozici. "Je to pro mě úleva, nad zraněním už na ledě nepřemýšlím. Vypustil jsem to z hlavy," přiznává. Delší dobu byl optimistou, jen nechtěl nic uspěchat a zbytečně riskovat. "Když se mi to stalo, Pavel Kolář říkal, že bych měl být v pohodě během tří nebo čtyř dní. Stále se to zlepšovalo, věřil jsem, že budu moci hrát," popisuje.

Proti Kanadě dostane do formace někdejšího slávistického i reprezentačního parťáka Romana Červenku. "Rozumíme si, známe se. Víme, co od sebe očekávat. Mělo by nám to zase fungovat," potvrzuje. Sobotka se po odmlce vrací na led v Torontu, který si osahal v NHL. "Ale už si to moc nepamatuju. Přece jen to jsou dva roky, kdy jsem tady byl naposledy," usměje se. "Prostředí je každopádně výborné. Hokejové město. Přijde hodně lidí, budou fandit... Moc se těším."

Po hlavě skočí do ostré bitvy proti hvězdám světového sportu. Tyhle výzvy má Sobotka rád. "Je jedno, kdy s Kanaďany hrajeme. Jsou velmi silní, my se musíme připravit na to, že se budou snažit být hodně na puku a dohrávat souboje." Češi si v přípravě zlepšili náladu, dvě vítězství nad Ruskem a Výběrem Severní Ameriky do 23 let znamenala povzbuzení. "Sebevědomí tam je," souhlasí kmenový hráč ruského Omsku. "Každým dnem jsme se zlepšovali. Ačkoli víme, že půjdeme hrát proti největším favoritům turnaje, nesmíme se na ledě bát!" uzavírá. 

Sestava české reprezentace proti Kanadě:

Neuvirth nebo Mrázek – Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán – Voráček, Plekanec, M. Michálek – Palát, Hanzal, Pastrňák – Hemský, Faksa, Frolík – Jaškin/Birner, Sobotka, Červenka.

Složení skupin na Světovém poháru 2016

Skupina A: Kanada, USA, Česko, výběr Evropy.
Skupina B: Rusko, Finsko, Švédsko, výběr Severní Ameriky do 23 let. 

Program Světového poháru 2016

Sobota 17. září:
21:30 Výběr Evropy - USA

Neděle 18. září:
02:00 Kanada - Česko
21:00 Rusko - Švédsko

Pondělí 19. září:
02:00 Finsko - Výběr Severní Ameriky do 23 let
21:00 Česko - Výběr Evropy 

Úterý 20. září:
02:00 Výběr Severní Ameriky do 23 let - Rusko
21:00 Finsko - Švédsko

Středa 21. září:
02:00 Kanada - USA
21:00 Výběr Severní Ameriky do 23 let - Švédsko 

Čtvrtek 22. září:
02:00 Kanada - Výběr Evropy
21:00 Finsko - Rusko

Pátek 23. září:
02:00 Česko - USA 

V sobotu 24. září a neděli 25. září proběhnou dvě semifinále. Finále se hraje na dva vítězné zápasy - ve středu 28. září od 02:00, v pátek 30. září od 02:00, případně v neděli 2. října od 01:00. Všechny začátky jsou uvedeny ve středoevropském letním čase.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz