Češi přetlačili Švýcary a jdou na Finy! Přetahovanou rozhodl Vondrka

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

12. května 2015, 22:36

Václav Jáchim

Věděli, že vlastně o nic nejde, ale chtěli si vylepšit náladu před klíčovou bitvou šampionátu. Čeští hokejisté sehráli proti Švýcarsku urputný zápas, který se hodně podobal těm z minulosti. Soupeře dostal do vedení při přesilovce Fiala, pak byla k vidění velká přetahovaná. V 51. minutě využil Zaťovič krásnou nahrávku od Kováře a vyrovnal. Jelikož nerozhodlo prodloužení, následovaly nájezdy. V nich předvedl klíčový pokus Michal Vondrka. Češi se tedy rozloučili se skupinou vítězně, ve čtvrtek od 20:15 hodin hrají čtvrtfinále proti Finsku.

Švýcarsko nebylo poslední dobou oblíbeným českým soupeřem na velkých turnajích. Hokejisté ze země Helvétského kříže vyhráli čtyři poslední měření sil, tentokrát neměl zápas zvláštní náboj, tím byl bezpochyby specifický. Ani jeden z tým nemohl nic získat, šlo hlavně o to, aby se hokejisté naladili na play off, které vypukne ve čtvrtek.

Domácí výběr nenabídl v úvodu kdo ví jaký hokej, hodně to ovlivnila také oslabení. Už po 30 vteřinách měl slibnou možnost Voráček. Při vyloučení Nakládala tvrdě pálil Blum, první českou přesilovku sice načal Jágr, ale pak z utkání odstoupil a odešel do šatny. V další početní výhodě byl blízko gólu Němec, ovšem jeho střela letěla mimo tyče gólmana Berry. 

Na opačné straně netrefil odkrytou klec Ambühl, rozhodčí v tu chvíli signalizovali výhodu za faul na Fialu. Vzápětí následoval Koukala na hanbu Čáslava, Švýcaři měli k dispozici 105 vteřin dlouhou výhodu pěti proti třem. A trestali: Brunner našel u tyčky Kevina Fialu, který bez přípravy poslal Pavelcovi kotouč mezi nohy - 0:1. České oslabení pokračovalo až do začátku druhé třetiny, reprezentanti totiž ke všemu špatně střídali.

Druhé dějství nabídlo podobnou podívanou. Češi trošku přidali, nicméně Berrovu bránu dál marně dobývali. Ve 27. minutě dorážel Sobotka, pak se neujalo zakončení Koukala, ani posléze aktivita Simona. Nebezpeční byli i svěřenci trenéra Hanlona: na Pavelce dvakrát pálil Ambühl, ve 39. minutě naštěstí tečoval Streitovu ránu Červenka. Na opačné straně pro změnu vzal Berra případnou radost z gólu Jordánovi.

Soupeř mohl zvýšit náskok po akci Bluma, jemuž ve skórování naštěstí zabránil Pavelec. České čekání na přesnou trefu čekalo až do 51. minuty. Předtím se neujaly další pokusy, koncovka vázla. Nikoli však bojovnost a nasazení! Vyrovnání zařídil Martin Zaťovič, jemuž do palebné pozice skvěle nahrál Jan Kovář poté,co zamotal ruce i nohy několika soupeřům - 1:1.

V normální hrací době už další branka nepadla, následovalo tedy prodloužení. Geeringova šance gólem neskončila, stejně tak rána Brunnera nebo zakončení Hertla po objetí klece. Skóre se nezměnilo. Vítěze musely určit nájezdy. Klíčový pokus předvedl Michal Vondrka, loučení domácích se základní dobou tedy nakonec přineslo vítězství. Už dřív bylo jasné, že Češi skončí ve skupině třetí. Klíčové čtvrtfinále sehrají ve čtvrtek od 20:15 hodin, soupeřem jim bude Finsko. 

Výsledek posledního utkání české reprezentace v základní skupině MS:

ČESKÁ REPUBLIKA - ŠVÝCARSKO 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 51. Zaťovič (Jan Kovář, Kolář), rozhodující nájezd Vondrka - 17. Fiala (Brunner, Streit).
Rozhodčí: Kubuš (Slovensko), Olenin (Rusko) ─ McIntyre (USA), Pihlbad (Švédsko).
Vyloučení: 6:7.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 26:27.
Diváci: 17 383.
Hráno: 12. května v Praze.
Česká republika: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič - Smoleňák. Trenér: Růžička.
Švýcarsko: Berra - Blum, Josi, Geering, Streit, Helbling, Grossmann, Loeffel - Ambühl, Bodenmann, Bieber - Suri, Almond, Walker - Schäppi, Fiala, Trachsler - Hollenstein, Romy, Brunner - Wieser. Trenér: Hanlon.

Další program světového šampionátu v Praze a Ostravě:

Čtvrtek 14. května – čtvrtfinále:

15:15 USA – Švýcarsko
16:15 Kanada – Bělorusko
19:15 Švédsko – Rusko
20:15 Finsko – Česká republika

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz