Byl to zázrak, září hrdina Schneider. Emoce po senzaci ale krotil

Foto: Jan Beneš, Český hokej

17. května 2022, 19:56

David Schlegel

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Rakousko poprvé v historii mistrovství světa dokázalo porazit Českou republiku. Je ironií osudu, že klíčovou roli v porážce českého týmu sehrál jednatřicetiletý útočník Peter Schneider, který se hokej učil jako teenager v Českých Budějovicích či ve Znojmě, kde dokonce maturoval na místním gymnáziu z českého jazyka.

Při power play nahrál na vyrovnávací branku a v samostatných nájezdech byl následně jediným střelcem. Vyrovnávací branku 38 vteřin před koncem základní hrací doby dlouho zkoumalo video. Lebler puk kopl bruslí, ale na brankové čáře ještě dokázal hokejkou dorazit puk za brankovou čáru a gól byl po právu uznán.

Schneider přesto zůstával dlouho v napětí, zda gól bude platit. „Nevěděl jsem, jestli puk Brian Lebler do sítě kopl, nebo ne. Když jsem se ho na střídačce zeptal, neřekl mi to. Vůbec netuším proč,” usmíval se.

Při třetí sérii samostatných nájezdů předvedl ukázkový blafák do bekhendu. Gólmana Vejmelku Schneider dobře zná ze společného působení v Brně a v nedělním rozhovoru pro Hokej.cz vyjádřil přání, že „mu dokáže vstřelit gólíka”.

„Trochu jsem improvizoval a naštěstí mi to vyšlo."

„Věděl jsem, že mě Vejmis zná a nechtěl jsem udělat něco, co jsem na něj zkoušel v Brně. Trochu jsem improvizoval a naštěstí mi to vyšlo,” popisoval Schneider, který v sezóně 2020/21 nastřílel za Kometu dvacet branek a před zraněním patřil v Brně k nejlepším.

Rakousko se po celý zápas nepouštělo s českým týmem do žádných dostihů. Většinu utkání se soustředilo na boření českých akcí.

„Dneska byl náš den a hezky si to užijeme, ale máme velký úkol před námi, a to je záchrana,”

„Věděli jsme, že s Českem nemůžeme hrát nahoru dolů, takže jsme zvolili jiný systém, nechali jsme je hrát, nakonec to docela fungovalo. Hráli jsme ještě lépe než proti Američanům, ale měli jsme i trochu štěstí. Nedovolili jsme soupeři mnoho střel a navíc náš brankář (Bernhard Starkbaum) chytal úžasně. Bojovali jsme, dotáhli zápas do prodloužení a tam už to bylo padesát na padesát. Dneska byl náš den a hezky si to užijeme, ale máme velký úkol před námi, a to je záchrana,” vysvětloval.

Pro Rakušany úterní zápas s Českem vůbec nepatřil k těm stěžejním. Nechali dokonce odpočívat svého kapitána Thomase Raffla, aby měl dostatek sil pro zásadní utkání o záchranu v elitní divizi proti Norům.

To se hraje už ve středu odpoledne. Rakušanům chyběl i zraněný útočník Benjamin Baumgartner. Ten se v útrobách stadionu pohyboval jen o berlích a šampionát pro něj už skončil.

„Jsou to velmi důležití hráči pro Rakousko, ale ukázali jsme, že když někdo chybí, další ho zastoupí. Pro nás je důležitý tým. Nemáme takové hráče, kteří dokáží rozhodnout zápas sami, takže musíme hrát jako tým,” rozmlouval Schneider.

Po celou dobu rozhovoru Schneider brzdil nadšení ze skvělých vystoupení proti Spojeným státům, kterým Rakušané uzmuli bod, a proti České republice, kterou dokonce porazili.

„Já jsem sportovec a vždycky chci vyhrát, ale musíme být realističtí."

„Jeden zápas nedělá mistrovství, nesmíme se po dnešku uspokojit. Ještě nejsme zachránění a musíme přidat body v dalších zápasech, protože ještě nejsme u konce. Klíčové pro nás budou zápasy s Nory a Velkou Británií,” přemítal.

Rakousko přitom nemá úplně špatnou výchozí pozici k boji o postup do čtvrtfinále. Na něj ale Schneider zatím vůbec nemyslí.

„Já jsem sportovec a vždycky chci vyhrát, ale musíme být realističtí. Už dneska to byl zázrak. Když nám to vyjde, budu nejšťastnější člověk na světě, ale musíme zůstat při zemi,” dodal výbornou češtinou.

Foto: Martin Skála

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz