Brněnská OSTUDA! Pardubice už nejsou poslední, Liberec míří za pohárem

Foto: Aleš Bedlík, hokejkv.cz

Páteční program Tipsport extraligy přinesl šokující výsledek – Karlovy Vary smetly Kometu poměrem 9:1. Šlágr mezi Vítkovicemi a Pardubicemi, ve kterém šlo opravdu o hodně, nakonec patřil hostům. Po 45. kole se tedy situace na chvostu tabulky ještě víc zamotala.

Vítkovice nezvládly klíčovou bitvu

Pokud by Vítkovice v pátečním kole porazily Pardubice, hodně by se tím přiblížily k záchraně. Do té doby poslednímu Dynamu by totiž odskočily na jedenáct bodů, do konce základní části už by přitom Pardubicím zbývalo jen sedm utkání. 

Jenže...

Jenže klíčovou záchranářskou bitvu nakonec zvládly Pardubice.

A situace na chvostu tabulky je tak po pátečním programu Tipsport extraligy ještě víc zamotaná. Pardubice už nejsou poslední, mají 48 bodů, kdežto Litvínov jen 47. Kladno zůstává na 51 bodech, Vítkovice pak na 53. 

Dynamo slaví čtvrtou výhru z posledních sedmi kol. A ukončily tak nelichotivou bilanci s Ostravany – Vítkovice totiž s Pardubicemi vyhrály všech sedm předcházejících zápasů. Teď tahle série skončila, pro Dynamo v ten nejlepší možný čas.

Rostislav Klesla (asistent trenéra Vítkovic): „Začali jsme dobře. Dali jsme vedoucí gól, ale hosté ukázali velmi dobrý hokej a dostali se do vedení. Přesto se nám povedlo otočit skóre, jenže pak jsme měli spoustu vyloučení, což s našimi hráči trochu zacloumalo. Do třetí třetiny se šlo za vyrovnaného stavu a stačilo hrát trpělivě. Dostali jsme však zbytečný gól a utkání jsme nezvládli. Nedá se ale nic dělat, jedeme dál.“

Michal Mikeska (asistent trenéra Pardubic): „Pro nás to bylo jedno z dalších stěžejních utkání. Nezačali jsme ho nejlíp, když se domácí ujali vedení a měli dva samostatné úniky. Naštěstí jsme vyrovnali a první třetinu jsme nakonec vyhráli. Ve druhé části jsme byli pasivnější, takže domácí otočili skóre. Třetí třetina byla z naší strany mírně nervózní, nicméně jsme ji zvládli velmi dobře takticky i mentálně a zaplaťpánbůh si odvážíme důležité tři body.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC DYNAMO PARDUBICE 3:5 (1:2, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 7. Šišovský (Schleiss, Dudás), 29. Hruška (Šišovský, Schleiss), 33. Mallet (O. Roman, Roberts Bukarts) – 11. Poulíček (Mikuš, Mandát), 12. J. Kolář (R. Kousal, Vondrka), 38. Svačina (R. Kousal, Vondrka), 48. Látal (Kusý, S. Zacharčuk), 60. Poulíček (Svačina).
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Jindra, Zíka.
Vyloučení: 8:5, navíc Schleiss (Vítkovice) 10 minut.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 28:32.
Diváci: 6 039.
Nejlepší hráči: Peter Šišovský – Michal Vondrka.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Mi. Svoboda – Štencel, Trška, Rosandić, Dudas, Výtisk, R. Černý – Dočekal, Werbik, T. Kubalík – Roberts Bukarts, O. Roman, Lakatoš – Šišovský, Hruška, Schleiss – Dej, R. Veselý, Mallet. Trenéři: Trličík, Klesla a Svozil.
HC Dynamo Pardubice: Kantor – Mikuš, J. Zdráhal, S. Zacharčuk, J. Kolář, T. Voráček, Holland – Vondrka, R. Kousal, Tybor – Mandát, Poulíček, Svačina – Kusý, Harju, Látal – Rolinek, Blümel, Paulovič. Trenéři: Razým, Mikeska a Čáslava.

Ostuda pro Kometu

Byl to souboj sedmého týmu se šestým. Přičemž rozestup mezi nimi činil pět bodů. Dal se očekávat vyrovnaný zápas? Nejspíš ano. Ale realita?! Jasná záležitost ve prospěch Karlových Varů. Energie nakonec nasázela Kometě DEVĚT branek! Čtyřmi body se blýskl Tomáš Rachůnek (2+2).

Klíčem k výhře byly tři trefy v rozmezí 8. až 11. minuty, skóroval mimo jiné někdejší brněnský útočník Tomáš Vondráček. V prostřední části pak Energie pokračovala v demolici. Svůj premiérový gól v nejvyšší soutěžil dal Tomáš Vildumetz. Třetí třetina už jen podtrhla brněnskou megaostudu.

Co je ale hlavní: Karlovy Vary se přiblížily k přímému postupu do čtvrtfinále, na šestou Kometu už ztrácejí pouhé dva body. A Brno rozhodně není ve formě, padlo potřetí za sebou.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Myslím si, že výsledek moc neodpovídal dění na ledě. Kometa si od začátku vytvářela mnoho šancí a nebýt fantastického výkonu Filipa Novotného, díky kterému jsme měli šanci se do zápasu dostat, tak by zápas dopadl úplně jinak. Byli jsme opravdu produktivní, jsem rád za celou kabinu. Dostali jsme příležitost bojovat o lepší umístění a musíme bojovat v každém zápase.“

Kamil Pokorný (asistent trenéra Brna): „Je to složité okomentovat takový výsledek. Ten se zrodil v první třetině, kdy jsme inkasovali tři góly, během krátkého časového sledu. Ze začátku jsme nějaké ty šance měli, ale neproměnili jsme je a zápas se v podobném duchu odvíjel až do konce. Domácí se svými šancemi naopak nakládali výborně. My jsme nebyli schopni se do zápasu zpět vrátit. Příležitosti byly, měli jsme několik přečíslení. Bohužel byl zápas nasměrovaný tak, že nám nešlo nic, Energii šlo všechno a zaslouženě nám stejným výsledkem oplatili porážku.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC KOMETA BRNO 9:1 (3:0, 3:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 8. Stříteský (Skuhravý, D. Mikyska), 10. O. Beránek (Plutnar, T. Mikúš), 11. Vondráček (Graňák, Skuhravý), 24. Flek (Šenkeřík, T. Rachůnek), 34. Vildumetz (T. Mikúš), 39. Šenkeřík (Gríger, T. Rachůnek), 47. T. Rachůnek (Flek), 51. Skuhravý (Koblasa, Vondráček), 52. T. Rachůnek (Gríger, Flek) – 54. Plekanec (Zaťovič).
Rozhodčí: Hejduk, Kika – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 2:7.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 35:46.
Diváci: 4 365.
Nejlepší hráči: Tomáš Rachůnek – Peter Mueller.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Weinhold, M. Rohan, Plutnar, D. Mikyska – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, Vildumetz, O. Beránek – V. Polák, Černoch, Kohout – Koblasa, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC Kometa Brno: Čiliak (od 40. Vejmelka) – Mlčák, O. Němec, Pyrochta, Bartejs, Gulaši, Svozil, Baranka – Zaťovič, Plekanec, Mueller – Jenyš, Kusko, M. Erat – Kucsera, Rákos, Vincour – Plášek mladší, Střondala, L. Horký. Trenéři: Zábranský, Pokorný, Bělohlav a Horáček.

Kladno prohrálo poosmé za sebou

Trápení Kladna se prohlubuje – Rytíři nezvládli ani zápas s Olomoucí a prohráli osmé utkání po sobě! Na ledě Mory dokonce nedali ani gól, Branislav Konrád byl bezchybný.

Zatímco Kladno si po pátečním kole ještě víc zkomplikovalo situaci v boji o záchranu, Olomouc je velmi blízko k postupu do předkola play off. Bodově už se dokonce dotáhla na devátý Zlín a osmý Hradec Králové. Mora má opravdu slušnou formu, bodovala v devátém utkání za posledních deset kol.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Připravovali jsme na těžký zápas, protože jsme věděli o černé sérii Kladna, tudíž jsme od něj čekali maximální bojovnost a nasazení. Do zápasu jsme chtěli dobře vstoupit, což se nám podařilo, když jsme si hned v první dvou minutách připsali několik šancí a posléze vyprodukovali dvě branky. Kladno mělo jen za stavu 2:0 velkou tutovku, která skončila naštěstí tyčkou. Poté jsme měli zápas pod kontrolou, měli jsme hlavně lepší pohyb, nicméně jsme neproměňovali šance. I za stavu 3:0 ve třetí třetině jsme hráče raději nabádali ke koncentraci, protože už se nám jednou s Kladnem stalo, že jsme za takového stavu prohráli. Za třetí třetinu i z toho důvodu zaslouží hráči pochvalu. Co se týče střídání brankářů za stavu 4:0, vyžádaly i to okolnosti, Braňo Konrád má určitou indispozici. Jan Švrček, který nedohrál zápas, nejspíš v Plzni hrát nebude. Ale uvidíme.

David Čermák (trenér Kladna): „Samozřejmě se mi zápas hodnotí strašně špatně. Naše série porážek pokračuje. V minulých zápasech jsme podle mě mě třeba nebývali horším týmem a prohráli, ale tentokrát jsme do utkání vstoupili hned od začátku špatně. Olomouc nás jasně přehrávala, prakticky jsme neměli šanci dostat se zpátky do hry a nějak duel zdramatizovat."

HC OLOMOUC – RYTÍŘI KLADNO 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Ostřížek (Jaroměřský, J. Knotek), 12. Irgl (Burian, Valenta), 26. Jaroměřský (Vyrůbalík), 52. Burian (J. Káňa).
Rozhodčí: Kubičík, Stano – Hlavatý, Lederer.
Vyloučení: 5:4.
Bez využití.
Střely na branku: 37:19.
Diváci: 5 500 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Jan Jaroměřský – Marek Hovorka.
HC Olomouc: Konrád (od 52. Lukáš) – Škůrek, Valenta, Ondrušek, Vyrůbalík, Jaroměřský – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, J. Káňa, Irgl – Ostřížek, J. Knotek, Olesz – Vodný, Handl, Skladaný. Trenéři: Moták a Tomajko.
Rytíři Kladno: Cikánek – Austin, Nash, Kehar, Lakos, Zelingr, Barinka – O'Donnell, Stach, Jágr – Zikmund, Vampola, Hovorka – Redlich, Machač, Š. Bláha – Melka, T. Kaut, Hajný. Trenéři: Čermák, Lidický a Kregl.

Liberec míří za Prezidentským pohárem

Říká se, že je každý zápas jiný. Za sérií Zlína s Libercem ale prostě musí být něco víc... Beranům se na Bílé Tygry dlouhodobě nedaří: prohráli sedm z předchozích osmi vzájemných zápasů, no a teď přišla další porážka. Zlín sice dobře začal, v páté minutě se trefil Jakub Šlahař, pak už ale dávali góly hlavně hosté, z toho dvakrát se prosadil Michal Bulíř.

Bílí Tygři po třech zápasech, v nichž ani jednou naplno nebodovali, zabrali. Liberec má tedy na čele extraligové tabulky už desetibodový náskok, a je tak velmi blízko k zisku dalšího Prezidentského poháru. Bylo by to už počtvrté za posledních pět let, co by Liberec zvítězil v základní části. Takhle naposledy dominoval Vsetín.

Martin Hamrlík (asistent trenéra PSG Berani Zlín): „Vyhrálo lepší mužstvo."

Patrik Augusta (hlavní trenér Bílí Tygři Liberec): „Zápas jsme zahájili velmi dobře. Vypracovali jsme si řadu šancí, ale bohužel zůstaly nevyužity. Zlín skóroval zásluhou využité přesilové hry. Hráli jsme pořád v rychlém tempu a první třetina vyzněla po dvou brankách v náš prospěch. Odehráli jsme poté výbornou druhou třetinu. Ve třetím dějství jsem nechtěli dát soupeři šanci na zvrat, což se nám podařilo. Utkání jsme zvládli velmi dobře a vítězství si velmi ceníme."

PSG BERANI ZLÍN – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Šlahař (Honejsek, Freibergs), 54. Dufek (Gazda, J. Ondráček) – 9. Birner (Lenc, Šmíd), 19. Bulíř (L. Hudáček, Birner), 31. Bulíř, 53. A. Musil (Marosz, Kolmann).
Rozhodčí: Hradil, Obadal – Lučan, Kis.
Vyloučení: 8:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 21:37.
Diváci: 4 436.
Nejlepší hráči: Jakub Šlahař – Michal Bulíř.
PSG Berani Zlín: Kašík – Nosek, Ferenc, Freibergs, Buchta, M. Novotný, Gazda – J. Ondráček, Fryšara, Köhler – Šlahař, Honejsek, Okál – Dufek, Claireaux, Herman – Popelka, P. Sedláček, Kubiš. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
Bílí Tygři Liberec: Hrachovina – Šmíd, Knot, Derner, Graborenko, Kolmann, Havlín, T. Hanousek – Birner, L. Hudáček, Lenc – Marosz, Bulíř, M. Zachar – L. Krenželok, P. Jelínek, Ordoš – J. Vlach, A. Musil, Valský. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Třinec dal Hradci kanára

Hradec Králové měl sice v posledních kolech velmi slušnou formu (pět výher ze sedmi zápasů), v Třinci ale na soupeře prostě nestačil. Oceláři o svém vítězství rozhodli už v prvních patnácti minutách, kdy odskočili Mountfieldu na rozdíl tří branek.

Jeden z těchto gólů vstřelil Wojtek Wolski, který si tak vylepšil svoje extraligové statistiky na deset branek a sedm asistencí. To vše stihl ve třinácti zápasech. Čistým kontem se blýskl Jakub Štěpánek.

Oceláři i díky nim slaví třetí výhru za poslední čtyři utkání a poskočili na třetí místo extraligy. Naopak Hradec Králové zůstává v dolní polovině tabulky. 

Václav Varaďa (trenér Třince): „Vážím si těchto bodů po nepříliš vydařeném utkání s Boleslaví. První třetina dala šmrnc našemu výkonu, byli jsme v ní velmi dobří a mohla skončit vyšším rozdílem. Hradec ve druhé zabral a vytvořil si šance, ale Kuba Štěpánek byl velký a podržel nás. Utkání zlomila čtvrtá branka, snížila hostujícímu týmu šanci dostat se zpátky do zápasu. Ve třetí třetině jsme si vedení zkušeně hlídali a zaslouženě jsme vyhráli."

Tomáš Martinec (trenér Mountfieldu): „Třinec vyhrál zaslouženě, v zápase dominoval. Ráz utkání určila první třetina, ve které nás domácí přehrávali pohybem, v osobních soubojích a vytvořili si komfortní náskok (3:0). Ve druhé části jsme si vypracovali nějaké gólové příležitosti, ale nenaložili jsme s nimi dobře a postupně se projevila kvalita Třince. Výsledek je jednoznačný, a to měli ještě spoustu dalších šancí, ve kterých nás podržel Štěpán Lukáš."

HC OCELÁŘI TŘINEC – MOUNTFIELD HK 6:0 (3:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. O. Kovařčík (M. Stránský, Kundrátek), 11. Wolski (Gernát), 15. Hrňa (Chmielewski, Marcinko), 37. Marcinko (Martin Růžička, M. Stránský), 50. Chmielewski (Kundrátek), 60. Adamský (Galvinš, Marcinko).
Rozhodčí: Jeřábek, Mrkva – Bryška, Rožánek.
Vyloučení: 2:7, navíc Perret (Mountfield) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 37:17.
Diváci: 4 367.
Nejlepší hráči: Jakub Štěpánek – Filip Pavlík.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek – Kundrátek, Gernát, D. Musil, Galvinš, M. Doudera, Zahradníček – Martin Růžička, P. Vrána, Wolski – Chmielewski, Marcinko, M. Stránský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Hrehorčák – Dravecký, Novotný, Adamský – Hrňa. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.
Mountfield HK: Š. Lukeš – Eklund, Nedomlel, Šidlík, Cibulskis, Šalda, F. Pavlík, Čáp – Žejdl, Cingel, Smoleňák – M. Chalupa, Lev, Orsava – Perret, Klíma, Jergl – R. Pavlík, Koukal, Kubík. Trenéři: Růžička, Martinec, Krátoška a Svoboda.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 44 26 5 2 11 156:109 90
2. HC Škoda Plzeň 43 23 2 7 11 140:117 80
3. HC Oceláři Třinec 44 23 3 4 14 140:110 79
4. HC Sparta Praha 46 18 12 1 15 150:132 79
5. BK Mladá Boleslav 44 20 6 6 12 132:105 78
6. HC Kometa Brno 45 18 5 6 16 128:139 70
7. HC Energie Karlovy Vary 45 16 8 4 17 153:130 68
8. Mountfield HK 44 17 5 4 18 110:111 65
9. PSG Berani Zlín 45 18 3 4 20 137:128 64
10. HC Olomouc 45 16 5 6 18 107:117 64
11. HC VÍTKOVICE RIDERA 46 11 8 4 23 116:158 53
12. Rytíři Kladno 45 13 3 6 23 108:148

51

13. HC Dynamo Pardubice 45 11 3 9 22 103:147 48
14. HC VERVA Litvínov 43 12 2 7 22 119:148 47

Další program Tipsport extraligy

Sobota 15. února – dohrávka 45. kolo:
15:00 BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň (O2 TV Sport)

Neděle 16. února – 46. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE RIDERA
15:30 HC VERVA Litvínov – BK Mladá Boleslav
16:00 Bílí Tygři Liberec – Rytíři Kladno
16:00 HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc
16:30 HC Dynamo Pardubice – PSG Berani Zlín (ČT sport)

Úterý 18. února – dohrávka 46. kola:
18:00 HC Kometa Brno – Mountfield HK (ČT sport)

Úterý 18. února – předehrávka 47. kola:
18:30 HC Sparta Praha – BK Mladá Boleslav

Středa 19. února – dohrávka 30. kola:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Oceláři Třinec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz