Ani Vítkovice nezastavily Pardubice! Olomouc dál udivuje, Brno schytalo výprask

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

22. listopadu 2022, 19:29

Marek Hedbávný

Tipsport extraliga měla v úterý na programu tři dohrávky: Pardubice natáhly svoji velkolepou sérii už na jedenáct vítězstv a v přímém souboji o třetí místo v tabulce slaví Olomouc. Hokejisté Komety naopak podruhé za sebou schytali výprask.

Ani Vítkovice nezastavily Pardubice

Ne, ani Vítkovicím se nepodařilo utnout pardubickou dominanci v letošním ročníku. Bodovým ziskem ji dokázaly jen maličko přibrzdit. Díky úspěšným nájezdům slaví Dynamo jedenáctou výhru za sebou a svůj náskok v čele TELH navýšilo na sedm bodů.

Pardubice jsou zároveň prvním týmem, který v této sezoně dokázal vyhrát ve Vítkovicích. V předešlých osmi domácích zápasech totiž Ostravané doma neztratili ani bod!

Jejich série symbolicky končí až proti nejlepšímu týmu dosavadního průběhu sezony. Navíc proti týmu, který je venku nejlepším mužstvem ze všech: i po úterní dohrávce tak platí, že Pardubice bodovaly ve všech letošních venkovních zápasech. Tentokrát se o to dvěma góly zasloužil obránce Tomáš Dvořák, nájezdy pak rozsekl Tomáš Zohorna.

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Z naší strany to bylo vynikající utkání před parádní kulisou. Myslím, že to byla od obou soupeřů velká show. Nám vyšel parádně vstup do zápasu, ale naším minutovým výpadkem soupeř otočil skóre na svou stranu. O přestávce jsme nabádali hráče, aby hráli hodně aktivně, čímž jsme si vynutili přesilovky a dva góly. Ve třetí třetině to byl taktický boj. Myslím, že jsme měli v závěru rozhodnout v přesilovce, ale neměli jsme tak nebezpečné střely, aby skončily gólem. V nájezdech jsme nebyli tak šikovní jako Pardubice, ale i bod bereme. Zjistili jsme, že i s takovým týmem můžeme hrát vyrovnanou partii.“

Richard Král (asistent trenéra Pardubic): „Vítkovice šly hned v první minutě do vedení, což není příjemné, ale oklepali jsme se z toho a myslím, že jsme byli v první polovině zápasu lepší. Bohužel nám utekla druhá desetiminutovka druhé třetiny, kdy jsme udělali strašně moc chyb a ztrát puků. Tam jsme možná ještě mohli dostat nějaký gól. Třetí třetina už byla víceméně vyrovnaná, v závěru jsme perfektně ubránili oslabení a v nájezdech jsme byli o gól šikovnější.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC DYNAMO PARDUBICE 4:5 po samostatných nájezdech (2:3, 2:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Dej (Mikuš), 13. Lakatoš (Bukarts, Marosz), 34. Dej (L. Kovář), 37. Bukarts (L. Kovář, Kalus) – 8. T. Dvořák (Poulíček), 8. T. Dvořák, 14. Radil (Čerešňák, Říčka), 28. R. Kousal (Radil, Zohorna), rozhodující nájezd Zohorna.
Rozhodčí: Hradil, Kika – Lederer, Axman.
Vyloučení: 3:8.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 37:28.
Diváci: 6 542.
Nejlepší hráči: Rastislav Dej – Tomáš Dvořák.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Koch, Raskob, Gewiese, Mikuš, L. Kovář, J. Stehlík – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Bukarts, Krieger, Bernovský – Dej, Lindberg, Kalus – Lednický, Marosz, Krejsa. Trenéři: Holaň a Philipp.
HC Dynamo Pardubice: Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Bučko – R. Kousal, Zohorna, Radil – Říčka, Cienciala, Matýs – Paulovič, Poulíček, Koffer – Rouha, Rákos, Urban. Trenéři: Rulík, Král a Zadina.

Kometa schytala druhý výprask v řadě

Kometa si doma, kde vyhrála šestkrát za sebou, chtěla spravit chuť po nedělní facce od Litvínova (prohra 1:5). Místo toho ale opět schytala bůra.

Hned v páté minutě se přitom díky brutálnímu faulu Jaroslava Vlacha na Martina Zaťoviče dostala do dlouhé početní výhody, jenže neskórovala. Ba co víc, krátce po jejím konci udeřili hosté. 

Ve druhé třetině Kometa doslova vybouchla, v rozmezí 25. až 35. minuty inkasovala hned třikrát a bylo po zápase. Ve třetí třetině navíc dokonal hattrick Jan Ordoš

Bílí Tygři po dohrávce skáčou z desátého místa v tabulce na osmé, současně ukončili děsivou venkovní sérii: na stadionech soupeřů totiž vyhráli za tři body po dlouhých sedmnácti zápasech (venku naposledy uspěli po základní hrací době 22. února).

A tahle výhra byla opravdu stylová! S pěti vstřelenými góly a navíc s čistým kontem Jakuba Neužila, jenž pochytal všech 33 brněnských střel.

Martin Pešout (trenér Brna): „My jsme na začátku dostali pětiminutovou přesilovku, kterou jsme nehráli špatně, měli jsme šance. Bohužel jsme po jejím skončení dostali gól, což byla taková první rána. Když jsme ve druhé třetině začali tlačit, dostali jsme z brejku druhý gól, a potom po tečovanou střelou z buly třetí. To s námi trochu zamávalo a do konce zápasu už jsme nenašli klid a pohodu a neproměnili jsme ani ty největší šance. Liberec nás pak potrestal z dalšího brejku. Hokej se hraje na góly, nemá se cenu na nic vymlouvat, propadli jsme na plné čáře."

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Já si myslím, že výsledek úplně neodpovídá předvedené hře. My jsme velice rádi za vítězství, od začátku jsme podali kompaktní, zodpovědný a dobře zorganizovaný výkon. Důležité bylo, že jsme soupeři ubránili pětiminutovou přesilovku. Myslím si, že zodpovědnost, kterou jsme měli, nám pomohla i v zakončení, kde jsme byli produktivnější než soupeř. Proto jsme vyhráli."

HC KOMETA BRNO – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 0:5 (0:1, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Melancon (Balinskis, Bulíř), 25. Ordoš (Filippi, Birner), 29. Šír (Derner, Jelínek), 35. Ordoš z trestného střílení, 50. Ordoš (Birner).
Rozhodčí: Mrkva, Ondráček – Rampír, Gebauer.
Vyloučení: 1:1, navíc Vlach (Liberec) trest ve hře.
Bez využití.
Střely na branku: 33:25.
Diváci: 6 378.
Nejlepší hráči: Marek Ďaloga – Jan Ordoš.
HC Kometa Brno: Furch (od 29. Čiliak) – Ščotka, Ďaloga, Kundrátek, Hrbas, Gulaši, Kučeřík – Flek, Holík, Horký – Zaťovič, Strömberg, Koblížek – Kratochvíl, Sallinen, Vincour – Šalé, Zbořil, Kollár. Trenéři: Pešout, Horáček a Otoupalík.
Bílí Tygři Liberec: Neužil – Balinskis, Nedomlel, Ivan, Melancon, Derner, J. Dvořák, Kolmann – A. Najman, Bulíř, Faško-Rudáš – Birner, Filippi, Ordoš – Vlach, Šír, Flynn – Dlouhý, Jelínek, Rychlovský. Trenéři: Augusta, Kudrna a Jiruš.

Olomouc dál udivuje, vyhrála v Třinci

Kdo by to před sezonou čekal, že si to koncem listopadu Třinec s Olomoucí rozdají o třetí místo v průběžné tabulce? A kdo by čekal, že vyhraje zrovna Olomou?!

Moře to ale letos zkrátka šlape, velkou vnitřní sílu ukázala i v Třinci, kde předvedla parádní obrat – v 52. minutě vyrovnal Jakub Navrátil a stejný hráč pak v čase 58:52 vystřelil hostům tři body. Kohouti tak přestřihli čtyřzápasovou šňůru třineckých vítězství, sami pak slaví už šestou výhru z dosavadních deseti utkání na stadionech soupeřů.

Na obě branky Navrátilovi nahrál Karel Plášek, jenž odehrál za Olomouc své první utkání po příchodu ze zámoří. Zdá se, že do nového týmu skvěle zapadl. A zdá se, že díky Pláškovi bude Olomouc ještě silnější.

Zdeněk Moták (trenér Třince): „Z naší strany to byl, hlavně v první třetině, takový utahaný výkon. Prvních deset minut jsme hráli špatně. Postupně jsme se zlepšili a byl to vyrovnaný zápas. Možná ve druhé třetině jsme si vytvořili dost střeleckých i brankových příležitostí, které jsme ale neproměnili. Za stavu 2:1 bychom si neměli nechat minimálně bod utéct. Hostům gratuluju, ještě si zápas rozebereme."

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Viděli jsme minulé utkání Třince s Hradcem, ve kterém výborně vstoupil do zápasu, a proto jsme se připravovali na začátek. Myslím si, že jsme ho zvládli velice dobře. Celý zápas jsme dobře bruslili, byli jsme dobří v soubojích a hodně jsme si pomohli, že jsme využili hned první přesilovku. To nás uklidnilo. Sice jsme inkasovali na 1:1, ale pořád jsme hráli dobře. Třinec nám odskočil na 2:1 po chybě, kdy jsme je pustili do samostatného nájezdu. Ale pokračovali jsme v dobrém výkonu a využili jsme dvě příležitosti, které se nám naskytly. Jsme rádi za tři body, protože tady se moc nevyhrává."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC OLOMOUC 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 28. Buček (M. Růžička), 47. Voženílek (M. Doudera, M. Růžička) – 26. Dujsík (Ondrušek, J. Káňa), 52. Navrátil (Plášek, Kunc), 59. Navrátil (Plášek).
Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Lučan, Kis.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 34:24.
Diváci: 3 512.
Nejlepší hráči: Martin Růžička – Jakub Sedláček.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – M. Doudera, Marinčin, J. Jeřábek, Čukste, Mar. Adámek, Jaroměřský – M. Růžička, Marcinko, Voženílek – Daňo, Hudáček, Hrňa – Hrehorčák, Roman, Chmielewski – Kurovský, Dravecký, Buček. Trenéři: Moták a Országh.
HC Olomouc: Sedláček – Mareš, Ondrušek, Škůrek, Rašner, Švrček, Dujsík, Řezníček – Bambula, Knotek, J. Káňa – Olesz, Nahodil, Kusko – Navrátil, Kunc, Plášek – Rutar, Anděl, Menšík. Trenéři: Tomajko a Žabka.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 21 12 5 3 1 71:41 49
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 21 11 2 5 3 70:53 42
3. HC Olomouc 21 11 3 0 7 54:42 39
4. HC Oceláři Třinec 20 10 1 4 5 61:43 36
5. HC Kometa Brno 20 9 4 0 7 57:55 35
6. Mountfield HK 20 8 2 1 9

52:52

29
7. HC Energie Karlovy Vary 21 7 3 2 9 56:72 29
8. Bílí Tygři Liberec 20 4 5 6 5 60:56 28
9. BK Mladá Boleslav 20 5 4 4 7 41:45 27
10. HC Škoda Plzeň 21 5 3 5 8 57:62 26
11. HC VERVA Litvínov 21 6 1 4 10 57:64 24
12. HC Sparta Praha 21 5 4 1 11 52:60 24
13. HC Motor České Budějovice 20 5 2 3 10 45:60 22
14. Rytíři Kladno 21 4 3 4 10 43:71 22

Další program Tipsport extraligy

Pátek 25. listopadu – 22. kolo:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Oceláři Třinec
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Motor České Budějovice
18:00 Mountfield HK – HC Škoda Plzeň
18:00 HC Kometa Brno – BK Mladá Boleslav
18:00 Rytíři Kladno – HC Olomouc
18:30 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)

Neděle 27. listopadu – 23. kolo:
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Energie Karlovy Vary
16:00 HC Sparta Praha – Rytíři Kladno
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Kometa Brno
17:00 HC Motor České Budějovice – Bílí Tygři Liberec
17:00 HC Olomouc – Mountfield HK
17:10 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz