3+3: Tři statistická pozitiva a tři negativa Hradce a Litvínova

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Ve statistickém seriálu 3+3 si očima čísel stručně představíme všechny série předkola. Vždy porovnáme oba soupeře – vybereme tři pozitiva, na která se může daný tým spolehnout, a tři negativa, na kterých by naopak měl zapracovat. A kromě toho si také představíme klíčového hráče každého mužstva, jenž by mohl strhnout vývoj série právě na stranu svého celku.

Mountfield HK

Pozitiva

Objevený talent v Lukešovi: Podívejte se na jakýkoliv line-up Hradce z posledního dejme tomu měsíce a půl, a pravděpodobně najdete jako gólmana napsaného Štěpána Lukeše. A rozhodně ne neprávem, pětadvacetiletý gólman si drží za stavu 5 na 5 famózní 93,8% úspěšnost zákroků, čtvrtou nejvyšší mezi všemi brankáři v extralize a o dvě procenta lepší, než jakou má dosavadní jednička Mountfieldu Marek Mazanec. Oproti němu také s Lukešem v brankovišti inkasoval Hradec oproti očekáváním o 8,5 branky méně.

Kvalitní defenzíva: Východočeši svému soupeři při hře v plných silách dovolili ze všech týmů předkola druhý nejnižší počet střel, jen 49,7 za 60 minut hry. Z toho pouze 15,8 mířilo ze slotu, což je vůbec nejméně z celé osmičky předkolových celků. Není pak divu, že Mountfield za průměrnou šedesátiminutovku inkasuje pouhé 2,1 branky, jen o pár setin horší číslo, než má na kontě v tomto ohledu z dané konkurence nejlepší Plzeň.

Radek Smoleňák: Kapitán Hradce táhne tamní ofenzívu. S 35 body (20+15) ovládl bodování celého týmu, a i když zohledníme odehraný čas a započítáme jen body získané při hře 5 na 5, zůstane s výrazným náskokem 0,6 bodu za 60 minut hry na čele tabulky produktivity Východočechů. Navíc, oproti času, kdy Radek Smoleňák odpočívá na střídačce, se s ním na ledě zlepší očekávaný poměr vstřelených branek Mountfieldu o 5,3 %, třetí nejvyšší hodnotu mezi všemi hráči týmu.

Negativa

Odchod Hronka: Všichni jsme věděli, že dříve či později se Filip Hronek bude muset vrátit do zámoří, možná právě proto je s podivem, že se v Hradci s jeho odchodem dodnes pořádně nevyrovnali. Jmenujte statistiku a Hronek ji stále povede. Produktivita? S 2,6 bodu za 60 minut hry je Hronek dokonce produktivnější než Radek Smoleňák. Očekávaný poměr gólů? 66,7 % je dodnes druhou nejlepší hodnotou v celé soutěži. Očekávané inkasované góly? Tady má mladý zadák slušný náskok 0,3 branky za 60 minut na druhého nejlepšího obránce Jérémieho Blaina. Zkrátka, zásadní vliv na hradecký úspěch měl hráč, který na východě Čech už tři měsíce nepůsobí...

Časté nahazování: Pokud máte tu možnost, je pochopitelně vždycky lepší přejít do útoku raději v držení kotouče než pouhým nahozením a snahou vybojovat kotouč zpět. Právě v tom se ale Královéhradečtí docela trápí. Za průměrných 60 minut za stavu 5 na 5 totiž nahodí hned 43,1 kotouče, po Liberci druhý nejvyšší počet v celé extralize. Nahození činí v součtu dokonce 51,6 % všech hradeckých přechodů útočné modré, tedy třetí nejvyšší podíl v soutěži.

Přihrávky do slotu: Mountfield nepatří mezi nejaktivnější celky při střelbě ze slotu, za 60 minut stihne jen mírně podprůměrných 16,5 střeleckého pokusu. A není se čemu divit, když si do mezikruží nahrají na střelu pouze 8,9krát za daný časový úsek. Méně se z předkolových týmů vybízí k ráně z nejnebezpečnější palebné pozice už jen Hanáci.

Klíčový hráč

Jérémie Blain

Možná byste tu čekali spíše Radka Smoleňáka, ale čísla jasně ukazují, že klíčový vliv na chod týmu má právě Jérémie Blain, kanadský zadák totiž tvoří nosnou zeď celé defenzívy Mountfieldu. S 1,5 bodu za 60 minut hry 5 na 5 je o parník nejproduktivnějším obráncem týmu, stejně tak jej na špici řadí 4,7 zblokované střely za stejný čas. V celkovém součtu by pak s ním ve hře měl Hradec inkasovat nejnižší množství branek, 2,0 za 60 minut, a skutečně i inkasuje: každou šedesátiminutovku v průměru o 1,0 gólu méně, než když se po ledě prohání jiná obranná dvojice než ta Blainova.

Jérémie Blain.

Jérémie Blain. | Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

HC VERVA Litvínov

Pozitiva

První lajna: Hübl–Lukeš–Pospíšil, recept na úspěch! Tak se to aspoň píše v litvínovské kuchařce. Lukeš s Hüblem vedou produktivitu celého mužstva v ohledu bodů získaných za 60 minut hry 5 na 5 (2,2 pro Lukeše, 2,0 u Hübla), Pospíšil pak s 1,7 bodu následuje v těsném závěsu na páté příčce. Ale hlavně, všichni tři zaznamenávají výrazně lepší statistiku očekávaného poměru branek i skutečného poměru střeleckých pokusů, když hrají se svými dvěma kumpány, než když se musí obejít bez kteréhokoliv z nich.

Široká paleta produktivních hráčů: Jen málo týmů může říct, že má hned šest útočníků mezi osmdesáti nejčastěji se prosazujícími hokejisty soutěže, o to spíše pak ne tým, který v základní části vstřelil pátý nejnižší celkový počet branek (133). Ovšem přesně to je případ Litvínova. František Lukeš, Viktor Hübl, Richard Jarůšek, Patrik Zdráhal, Tomáš Pospíšil a Martin Hanzl; ti všichni za průměrnou šedesátiminutovku hry 5 na 5 získají alespoň 1,7 kanadského bodu.

Godla na vzestupu: Ruku na srdce, Denis Godla nepatří mezi extraligovou gólmanskou smetánku. Nicméně na druhou stranu musíme rozhodně zdůraznit, že v posledních dvou měsících šla jeho čísla výrazně nahoru. Ostatně právě od začátku kalendářního roku předvedl hned šest ze svých devíti nejlepších výkonů (měřeno dle rozdílu mezi skutečnými a předpokládanými inkasovanými góly).

Negativa

Střelba ze slotu: Už tolikrát jsme omílali, jak hodně se vyplácí vhodně využívat prostoru slotu. Ovšem když se podíváme na statistiky Litvínova, zjistíme, že ačkoliv Severočeši vyšlou při hře 5 na 5 třetí nejvyšší počet střeleckých pokusů v celé soutěži, 55,6 za 60 minut, pouze 17,1 z nich míří ze slotu (šesté nejnižší číslo). V celkovém součtu to tedy znamená, že Verva vyšle z mezikruží pouhých 30,7 % všech svých střel; po Zlínu druhý nejnižší podíl v extralize.

Nízká úspěšnost střelby: A se špatnou prací v předbrankovém prostoru pak souvisí i skutečnost, že Litvínovští úspěšně zakončí pouze 3,8 % svých střeleckých pokusů a jen 7,0 % těch střel, které dostanou až přímo na branku soupeře. V obou případech mluvíme shodně o třetí nejnižší hodnotě mezi čtrnáctkou extraligových celků.

Vstupy do utkání: Do třetice ještě útok. Verva během základní části vstřelila první branku utkání pouze ve 21 duelech, jen v o dvou více než v tomto ohledu nejhorší Zlín a Karlovy Vary. Na druhé straně žebříčku pak můžeme najít Plzeň, ta se hned 38krát dostala jako první do vedení.

Klíčový hráč

Viktor Hübl

Celkově nejproduktivnější hráč Litvínova a za plných sil v přepočtu na odehraný čas jen těsně druhý nejproduktivnější, taková je vizitka Viktora Hübla. V podstatě ve všech částech ofenzivní hry se tento veterán drží v elitní trojce týmu: druhá nejčastější střelba (14,4 střeleckého pokusu za 60 minut), třetí nejvyšší počet nahrávek na střelu ze slotu (3,5 za 60 minut)... S ním na ledě má pak Verva o 7,3 % lepší poměr střeleckých pokusů, než když její kapitán čeká na lavičce. A Hüblův klíčový vliv potvrzuje i náš matematický algoritmus, který při jeho přítomnosti ve hře předpovídá Litvínovu vůbec nejlepší poměr vstřelených gólů. 

Viktor Hübl (uprostřed).

Viktor Hübl (uprostřed). | Foto: hcverva.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz