Zlato míří po osmi letech do Kanady, zámořská mašina přejela také Rusko

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

17. května 2015, 22:57

Adam Bagar

Neuvěřitelná dominance a zasloužené zlato! Hokejisté Kanady ve finále navázali na vynikající výkony z předchozích částí šampionátu a doslova přejeli ruské úřadující šampiony, kterým dovolili dýchat pouze devatenáct minut. Pak naplno rozjeli svou útočnou show, kterou korunovali i góly. Jejich brankostroj se nakonec zastavil až na skóre 6:1. Kanadský soubor tak v play off jenom jednou inkasoval a dohromady na MS v Praze a Ostravě nasázel 66 branek! Mistrovský titul zaslouženě slaví po dlouhých osmi letech.

Pro kanadský tým to měla být první pořádná překážka na šampionátu, jenže i s ní si hravě dokázali poradit. Úřadující mistři světa drželi s dominantním zámořským týmem krok až do 19. minuty, v níž ve vyprodané aréně odstartoval kanadskou jízdu Cody Eakin, jenž skvěle před Bobrovským tečoval střílenou nahrávku Ennise. I Rusové měli své zajímavé možnosti a několikrát zahrozili z protiútoku, ale na jistého Smithe recept nenašli.

Sborná ve druhém dějství zcela odešla a Kanaďané postupně navyšovali svůj náskok. 2:0 to bylo poté, co znovu řádila čtvrtá formace, konkrétně agilní Tyler Ennis. Ten objel branku a zasunul kotouč u druhé tyče. Loňští šampioni zaostávali prakticky ve všech činnostech a bylo jen otázkou času, kdy přijde třetí trefa, na níž se čekalo jen něco málo přes pět minut. Crosby dostal puk do ideální střelecké pozice a zamířil přesně pod víko.

A když za dalších 44 sekund předvedla Kanada akci z kategorie exhibičních, o vítězi finále nebylo pochyb. Na Seguinův pohledný gól ale ve druhé třetině nikdo odpovědět nedokázal a do šaten se odcházelo za stavu 4:0. Vypovídající byly i střely na branku v neuvěřitelném poměru 29:6. Kanadské hvězdy zastínily Malkina či Ovečkina a ve třetí části pokračovaly v dominanci, kterou korunovaly dalšími pohlednými akcemi a hlavně góly.

Popáté překonal Bobrovského po přesilovkové kombinaci Giroux a za další minutu se mezi střelce nedělního večera zapsal také MacKinnon, jehož tvrdá střela propadla přes lapačku až za brankovou čáru. Zdálo se, že i potřetí v play off Kanaďané neinkasují, ale Rusům se nakonec podařil aspoň čestný úspěch, když Mozjakinovu střelu od modré poslal za Smithe hvězdný Malkin. Na skóre 6:1 se do závěrečného hvizdu nic nezměnilo.

Kanaďané tak mohli zaslouženě slavit triumf, když vyhráli všech deset zápasů při skvělém skóre 66:15. Na pomyslný hokejový trůn se tak dostali po dlouhých osmi letech, Rusové si potřetí za sebou zahráli finále a domů cestují se stříbrnými medailemi. Bronz míří do USA.

Výsledek finálového utkání na MS v Praze a Ostravě:

KANADA – RUSKO 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 19. Eakin (Ennis, Muzzin), 22. Ennis (Eakin, Couturier), 28. Crosby (Eberle, Hamhuis), 29. Seguin (Giroux, Barrie), 49. Giroux (Crosby, O´Reilly), 50. MacKinnon (Savard) – 53. Malkin (Mozjakin, Kulikov).
Rozhodčí: Wehrli (Švýcarsko), Šindler – Lhotský (oba Česko), Carnathan (USA).
Vyloučení: 2:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 37:12.
Diváci: 17 383 (vyprodáno).
Kanada: Smith – Hamhuis, Burns, Muzzin, Barrie, Ekblad, Savard, Wiercioch – Giroux, O´Reilly, Seguin – Hall, Eberle, Crosby – Duchene, MacKinnon, Spezza – Couturier, Eakin, Ennis – Toffoli. Trenér: McLellan.
Rusko: Bobrovskij – Jakovlev, Bělov, Kulikov, Antipin, Čudinov, Mironov – Ovečkin, Tichonov, Plotnikov – Mozjakin, Malkin, Kuljomin – Panarin, Dadonov, Šipačjov – Anisimov, Širokov, Kovalčuk – Tarasenko. Trenér: Znarok.

Konečné pořadí MS 2015 v Praze a Ostravě:

1. Kanada, 2. Rusko, 3. USA, 4. Česká republika, 5. Švédsko, 6. Finsko, 7. Bělorusko, 8. Švýcarsko, 9. Slovensko, 10. Německo, 11. Norsko, 12. Francie, 13. Lotyšsko, 14. Dánsko, 15. Rakousko, 16. Slovinsko.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz