Zlato? Lehké to nebude, ví Crosby. Ovečkin děkoval Bobrovskému

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

17. května 2015, 10:40

Václav Jáchim

Bude to bitva jako hrom! O titul mistra světa si to dnes od 20:45 hodin v pražské O2 areně rozdají hokejisté Kanady a Ruska, tedy dva odvěcí rivalové, kteří v minulosti svedli hromadu velkých klání. Zámořský výběr vyřadil v semifinále českou reprezentaci a na šampionátu je stále bez ztráty kytičky, Rusové se probili přes Američany, jež zlomili ve třetí třetině. Kdo se bude radovat v posledním duelu turnaje?

Větší prostor k odpočinku měli Kanaďané, to však není až tak podstatné. "Každé finále je obrovskou výzvou. Máme šanci na zlato, ale lehké to nebude. My i Rusové má rychlé týmy, se spoustou talentovaných hráčů," říká Sidney Crosby (na snímku). Chlapík s číslem 87 na zádech má šanci vstoupit do prestižního Tripple Gold Clubu. Olympijské hry a Stanley Cup už Crosby vyhrál, mistrovství světa nikoli.

Útočník Pittsburghu okusil šampionát dosud jen jednou - na jaře 2006 v Lotyšsku. "Byl jsem tehdy nováček, začínal jsem vrcholovou kariéru. Od té doby uteklo několik let, snad jsem získal nějaké zkušenosti. Pamatuju si, že tehdy v Rize bylo celkem dost našich fanoušků, a vidím je v hledišti i tady. Je skvělé, že nám drží palce," říká.

Večer budou mít asi převahu příznivci Ruska, kteří byli v semifinále zvědavi mimo jiné na Alexandera Ovečkina. Střelec Washingtonu dorazil den předtím a poprvé zasáhl do turnaje. Teď se postaví Crosbymu. "Já to ale takhle vůbec neberu. Abych řekl pravdu, nezajímá mě, jestli hraju proti Ovečkinovi. Čeká nás finále. Poslední zápas! Devět předchozích jsme vyhráli, musíme zvládnout i ten poslední!" burcuje kanadská hvězda.

Jenže to samé chce Ovečkin. "Finále je finále, co k tomu dodat. Pokaždé mimořádný zápas," upozorňuje. Ruský kanonýr zaznamenal v semifinále důležitý druhý gól a pomohl nakonec skolit houževnaté Američany. "V první třetině jsme se necítil moc dobře," zmiňuje časový rozdíl a únavu z dlouhé cesty přes Atlantik. "Pak to bylo lepší a lepší. Hlavně musíme poděkovat Sergeji Bobrovskému. Je to jeden z nejlepších brankářů světa, v semifinále to potvrdil. Jakmile vidí puk, je v podstatě nemožné dát mu gól," chválí Ovečkin svého gólmana.

Čtvrtfinále se Švédskem rozhodl pro Rusy Jevgenij Malkin, proti týmu USA zazářili vedle Bobrovského další esa. Mezi nimi Ovečkin. "V noci na sobotu jsem spal dobře," usměje se. Sborná cítí velkou šanci na obhajobu. "Hrajeme s Kanadou, která je tady vynikající. Ale my šli v posledních utkáních taky nahoru. Víc si věříme," připomíná útočník Viktor Tichonov.

Rozhodovat mohou drobnosti. A především brankáři. Kanaďan Mike Smith drží stabilní výkonnost, ovšem Rus Sergej Bobrovskij také. "Finále pro nás bude životním zápasem," říká gólman Columbusu. Na velkou bitvu se původně chystal ruský prezident Vladimír Putin, ovšem nakonec do Prahy nedorazí. Jak informoval jeho mluvčí, Putin se večer podívá na televizi v Soči, kde během sobotního podvečera nastoupil do exhibice hvězd ruského hokeje a politických špiček. Nechyběli u toho Vjačeslav Fetisov, Pavel Bure, Alexander Mogilnyj, Valerij Kamenskij ani další hokejové legendy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz