• MS 2013 - skupina A
  • 10.5.2013 16:15
  • 1. kolo

Další drama, naštěstí s dobrým koncem. České naděje žijí, reprezentanti vydřeli skalp Slovinců

10. května 2013, 18:38

hokej.cz

Reprezentanti se ve Stockholmu nevídaně trápí, trenér Hadamczik udělal před utkáním znovu změny v útočných formacích, čímž reagoval na mizernou produktivitu v předchozím duelu s Dánskem. Do první pětky k Hudlerovi a Voráčkovi zamířil Vrána, Fleischmann vytvořil formaci s Kovářem a Tlustým. Pohromadě byli opět Irgl, Novotný, Hubáček, Vrbata se vrátil k Hanzalovi, na levém křídle s nimi naskočil Koukal. Jen pozice náhradníků v úvodu připadla Tenkrátovi s Hertlem.

Slovincům se na turnaji dosud moc nedařilo, účastník olympijských her v Soči nasbíral ve čtyřech zápasech jediný bod. Duel, který byl pro českou reprezentaci velmi důležitý, sledovala tristní návštěva několika stovek fanoušků. Soupeř je nováčkem v elitní skupině, jenže první třetina vůbec neodpovídala tomu, že proti němu stojí obhájce bronzových medailí z loňského šampionátu.

Čeští hokejisté začali podobně, jako končili minule s Dány. Mizerně! Bez důrazu v útoku, tentokrát i s chybami v defenzivě. Protivník cítil šanci, byl aktivní, kdyby v české kleci nestál Pavelec, vypadalo by to s českými nadějemi všelijak. Gólman Winnipegu hned po úvodním vhazování vykopl betonem pokus Tičara, pak do lapačky chytil střelu Robara. Do vedení šli ovšem naši hokejisté. V oslabení ujel Petr Koukal, přelstil brankáře Kristana a poslal mu puk po ledě za čáru - 1:0.

Kdo čekal, že to svěřence trenéra Hadamczika uklidní, spletl se. Za 50 vteřin bylo vyrovnáno. V početní výhodě pálil od modré čáryTičar, Pavelec puk vyrazil a nepokrytý Robert Sabolič neměl problém trefit - 1:1. Slovince to povzbudilo, jakmile získali puk, uháněli dopředu, naopak česká hra byla stále dost upracovaná a sterilní. V 11. minutě zlikvidoval Pavelec tutovku Razingarovi, kterého v přečíslení hezky našel otočkou Pajič. Za chvíli už ale soupeř uspěl.

V čase 11:47 dostal kotouč za českého brankáře Rok Tičar, patrně s nechtěným přispěním Vrány - 1:2. A mohlo být hůř. Při první české přesilovce ujeli Slovinci a Tičar propásal stoprocentní možnost, pak Pavelec v pádu zabránil Jegličovi. Ještě že v čase 19:17 přece jen přišla česká odpověď. Voráček parádně uviděl u zadní tyče a Jiří Hudler napálil puk za Kristana - 2:2. Byl to už jeho čtvrtý zásah na šampionátu.

Nespokojený trenér Hadamczik poslal do druhé třetiny Hertla místo Vrány. Češi nastoupili aktivně, jenže ani tentokrát je nezdobila lehkost v koncovce. Po dobré práci Fleischmanna zůstal puk ve slovinském brankovišti, načež ho beci dostali do bezpečí. Nebezpečně střílel Irgl, pak minul Novotný, Fleischmann tečoval ránu Hejdy. Ale všechno marné. Ve 34. minutě našel Voráček najetého Hudlera, ten se však neprosadil. Slovinci už neměli zdaleka tolik šancí, nicméně odolávali.

Češi bojovali s houževnatým sokem, ale i sami se sebou. Věděli, že musejí bojovat, aby odvrátili nejhorší. V úvodu třetí třetiny lapil Pavelec pokus obránce Gregorce v přesilovce. V čase 45:45 byl vyloučen Kovačevič a za třináct vteřin se hokejisté konečně radovali. Od modré čáry napřáhl Zbyněk Michálek a trefil podobně jako den předtím s Dánskem - 3:2. Zatímco tehdy Češi dovolili soupeři vyrovnat, tentokrát kontrolovali hru. Potvrdit náskok mohl Hertl, ale trefil jen Kristana. V závěru byl znát rozdíl ve kvalitě hokejistů, jenomže skórovat - to je pro český tým stále problém. Navíc Slovinci se do posledních sil pokoušeli srovnat.

Nepovedlo se jim to. Naštěstí! To už by bylo fakt moc. V čase 55:55 si při početní výhodě najel do brankoviště Jiří Novotný a rázně skóroval - 4:2. Elitní výběr tedy zvládl dramatickou kovbojku, poprvé na turnaji zaznamenal víc než dvě branky: tentokrát se prosadil třikrát v přesilovce a jednou při oslabení. Svěřenci trenéra Hadamczika odvrátili strašák boje o záchranu, teď se musejí nadechnout ke stíhací jízdě směr play off. Nebude to snadné, záleží nejen na dalších výsledcích českého výběru, ale také na zápasech Norů. Naši hokejisté si dají v sobotu volno, den poté od 16:15 hodin vyzvou Kanadu.

Výsledek pátého utkání české reprezentace na mistrovství světa:

ČESKÁ REPUBLIKA – SLOVINSKO 4:2 (2:2, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Koukal, 20. Hudler (Voráček, Nakládal), 47. Z. Michálek (Voráček), 56. Novotný (Hubáček, Čáslava) – 7. Sabolič (Tičar, Gregorc), 12. Tičar (Sabolič).
Rozhodčí: Kirk (Kanada), Olenin (Rusko) – Suominen (Finsko), Valach (Slovensko).
Vyloučení: 5:5.
Využití: 3:1.
V oslabení: 1:0.
Diváci: 1949.
Sestavy:
Česká republika: Pavelec - Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák - Voráček, Vrána (21. Hertl), Hudler - Irgl, Novotný, Hubáček - Fleischmann, Jan Kovář, Tlustý - Vrbata, Hanzal, Koukal. Trenér: Alois Hadamczik.
Slovinsko: Kristan - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tošič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, Bašič - Pance, Mušič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz