• Oddset Hockey Games - 2013
  • 9.2.2013 13:30
  • 1. kolo

Smolný začátek, smutný konec. Češi nezkrotili finský vítr, houževnatému soupeři nedali ani gól

9. února 2013, 15:41

Václav Jáchim

Do české branky se znovu postavil Alexandr Salák, který ve čtvrtek udržel čisté konto proti Švédům, místo Ondřeje Němce naskočil do elitní šestice beků Petr Zámorský, v útoku nahradil Jakuba Petružálka třinecký Martin Adamský. Finové představili vcelku omlazený tým, podobně jako na prosincovém Channell One Cupu, ovšem nic neztratili z tradiční dravosti, rychlého bruslení a agresivity.

Duel začal pro české barvy smolně. Už po 68 vteřinách soupeř vedl. Ville Lajunen poslal kotouč z pravé strany před bránu, kde ho bruslí nešťastně srazil za Saláka obránce Zámorský, který byl na ledě při svém prvním střídání v Euro Hockey Tour - 0:1. Reprezentanti nicméně zabrali a nenechali se mrzutou situací rozhodit. Zápas postupně nabíral tempo, i když mu v hledišti Malmö Arény přihlížela tristní a nedůstojná návštěva.

Z brankoviště zkoušel na finského nováčka Metsolu vyzrát Irgl, na opačné straně se hrnul do zakončení šikula Aaltonen. Ze slibné pozice minul Tenkrát, ve druhé polovině třetiny přečkali Češi v pohodě vyloučení Ivana Rachůnka. Útočník Sparty se po návratu do hry uvedl pohotovou nahrávku na bratra Tomáše, jenže jeho pokus za Metsolou neskončil. Hokejisté se soupeři vyrovnali v pohybu, před sirénou střílel bekhnedem Hertl a po objetí branky znovu také agilní Tenkrát.

Jestliže v prvním dějství to bylo vyrovnané a Češi nehráli vůbec špatně, prostřední dvacetiminutovka se jim nepovedlo. Ve 25. minutě trefil Aaltonen tyč, Finové postupně zvýšili obrátky a nutili hokejisty k faulům. Na hanbu putovali postupně Ivan Rachůnek, Nakládal a Mojžíš, poslední přesilovku už protivník využil. V čase 30:05 vypálil z větší vzdálenosti Juuso Hietanen, přes Salákem clonil pražský Lev Mikko Mäenpäa a puk bohužel napnul síť - 0:2.

Za chvilku už to bylo o tři, v čase 32:13 nabruslil do pásma Veli-Matti Savinainen, před Krajíčkem předvedl pohotovou stahovačku a následně mířil přesně - 0:3. Národní tým pykal za slabší důraz a horší pohyb, Finové hráli v pohodě a posléze v klidu hlídali vlastní pásmo. V jednom z mála přečíslení hrozil bekhendem Nedorost, Metsola ale jinak moc v zápřahu nebyl. Reprezentantům nešly ani přesilovky, při vyloučení Ohtamaa ujížděl Koskiranta, Salák naštěstí odolal.

Před třetí třetinou udělali čeští trenéři změny v sestavě. Naskočili obránci Němec s Krejčíkem a útočník Petružálek. Hokejisté ožili, jenže měli sterilní koncovku. Protivník si náskok hlídal, hokejistům se nedá upřít snaha, nicméně k bodovému zisku měli tentokrát daleko. Branek mohlo padnout víc - při vyloučení Novotného trefil Salminen tyčku, na opačné straně hrozil v početní výhodě snaživý Hertl.

Pouhých 1726 diváků už ale další góly nevidělo. Čeští reprezentanti si na švédských Oddset Hockey Games připsali první porážku, třetí podnik letošního Euro Hockey Tour zakončí nedělní bitvou s Ruskem. Zápas proti sborně začíná v Malmö Areně od 13 hodin.

Výsledek druhého utkání české reprezentace na švédských Oddset Hockey Games:

ČESKÁ REPUBLIKA - FINSKO 0:3 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Lajunen, 31. Hietanen (I. Filppula), 33. Savinainen (Hytönen, Lajunen). Rozhodčí: Nord, Sjöqvist - Dahmén, Käck (všichni Švédsko).
Vyloučení: 4:6.
Využití: 1:0.
Diváci: 1726.
Sestavy:
Finsko: Metsola - Hietanen, Mäenpää, Lajunen, Niskala, Kousa, Väänänen, Kukkonen, Ohtamaa - Haataja, I. Filppula, Salminen - Aaltonen, Hytönen, Osala - Anttila, Koskiranta, Kiiskinen - Kuusela, Wirtanen, Savinainen. Trenér: Jukka Jalonen.
Česká republika: Salák - Krajíček, Barinka, Zámorský, Čáslava, Mojžíš (41. Krejčík), Nakládal (41. Němec) - Irgl, Novotný, Kašpar - Průcha, Nedorost, Vondrka - Tenkrát, Vrána, Adamský (41. Petružálek) - T. Rachůnek, Hertl, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz