• MS 2012 - play off
  • 19.5.2012 17:30
  • Semifinále
  • stav série 0:1

Zlatý sen je pryč. Češi nezvládli federální semifinále, Slováky poslal za postupem Šatan

19. května 2012, 17:25

Václav Jáchim

Ve čtvrtfinále se Švédy předvedli čeští hokejisté výborný hokej, trenér Hadamczik neměl důvod měnit sestavu. Složení týmu zůstalo v původní podobě, na střídačce zůstal jen sedmý bek Krejčík. Reprezentanti šli do bitvy s odhodláním, proti Slovákům se českým hráčům v minulosti dařilo, jenomže bývalí federální partneři mají letos na střídačce trenéra Vůjtka, který umí připravit účinnou taktiku.

V první třetině se to potvrzovalo. Soupeř se nikam nehnal, pečlivě bránil vlastní obranné pásmo s tím, že Slováci narušovali českou rozehrávku už v prostředním dějství. Reprezentanti začali aktivně, rychle za sebou zkoušeli pozornost brankáře Laca útočníci Frolík s Tenkrátem, pak zase Krejčí. Na Kováře mířila střela Mikúše, Frolík při druhém pokusu trefil ze strany brankovou konstrukci.

V 10. minutě vypálil zápěstím Libor Hudáček, který posléze loktem u mantinelu srazil Erata. Útočník Nashvillu zůstal ležet na ledě a posléze odešel do kabiny s otřesem mozku. Rozhodčí Brüggemann a Levonen kupodivu vůbec nevylučovali. Češi mohli jít vzápětí do vedení, Nedvědův útok zamkl protivníka před Lacem, jenomže tvrdá rána z hokejky Blaťáka skončila ve 12. minutě na tyči! Slovenský tým se nesoustředil jen na defenzivu, jakmile získal kotouče, ihned vyrážel do protiútoků.

Jeden takový vedl k úspěchu. Andrej Sekera se protáhl za útočnou modrou, k levému mantinelu přistrčil Miroslavu Šatanovi a mistr světa 2002 v čase 15:52 napálil kotoč pod betonem Kováře do české brány - 0:1. Hokejisté nicméně dál poctivě zdolávali soupeřův val, po přestávce to ale byla dlouho podobná písnička. Víc než hokej byly k vidění situace, po nichž úřadovali lékaři. Po přistrčení Průchy narazil do mantinelu Starosta a musel posléze do kabiny. Zdravotní potíže měl i Koukal.

Českému týmu vázly kombinace, hokejisté sice dobře bruslili, jenomže soupeř držel krok. Velkou šanci měl Miklík, jehož pokus parádně vytáhl lapačkou Kovář. Pak konečně přišla akce, která českou aktivitu proměnila v radost. Ve 31. minutě vyhrál Plekanec vhazování nad Mikúšem, načež puk z první nádherně napálil k tyči slovenské branky Michael Frolík - 1:1. Krátce poté muži v pruhovaném poprvé vylučovali, na trestnou lavici putoval Mikúš. Slováci v oslabení vyrazili do útočného výpadu, Bartovič s Bližňákem naštěstí nezakončili.

Dramatická bitva pokračovala příležitostmi na obou stranách, ale i dalším ostrým zákrokem soupeře. Bližňák srazil Frolíka, jehož lékař také doprovodil do šaten. Rozčilený trenér Hadamczik marně protestoval proti tomu, že útočník Sparty nedostal ani dvě minuty. Krátce poté měl možná největší šanci třetiny Šatan, který pálil sám, leč na Kováře si nepřišel. V úvodu třetí třetiny hráli Češi přesilovku, jenomže přišla velká chyba. Plekancovu nahrávku přečetl Handzuš, který přistrčil Miroslavu Šatanovi. Nejzkušenější slovenský útočník jel sám, udělal Kovářovi kličku a bekhendem zakončil - 1:2.

Soupeř znovu vedl, reprezentanti nadále sváděli souboje s kvalitní obranu. Sám před Lacem se ocitl Frolík, jenže tentokrát neměl střelecké štěstí. U Lacovy tyčky dorážel Michálek, rozhodčí kontrolovali situaci s kolegou u videa a rozpažili. Bohužel, pak česká defenziva dopustila další nepřesnost. Blaťák s Nakládalem nedostali puk z pásma, zmocnil se ho Libor Hudáček, položil si Jakuba Kováře a v čase 44:23 trefil přesně - 1:3.

Protivník získal klid a sebevědomí, čeští bojovníci dřeli, nechtěli se s vývojem smířit. Ve 47. minutě došlo ke změně brankářů, trenér Hadamczik poslal na led Štěpánka. Hokejisté se pokoušeli pálit ze všech pozic, ale soupeř hodně pokusů zblokoval, další pochytal výtečný Laco. Slováci se dostali do euforie, překonávali se. V 57. minutě prošel kotouč po střele Tatara těsně vědle Štěpánkovy branky.

Český gólman posléze odjel na střídačku, hokejisté hráli v šesti, jenže na skóre už se nic nezměnilo. Reprezentanti nechali na ledě všechny síly, tentokrát to ale byla marná dřina. Slováci náskok udrželi a slaví postup do finále. Češi nenavázali na skvělé představení proti Švédsku, touha po zlatu nedošla naplnění. Nicméně stále zbývá ještě jedno utkání o medaili, v neděli od 15 hodin bude česká reprezentace usilovat o bronz proti domácím Finům. Nový mistr světa vzejde z dvojice Rusko - Slovensko.

Výsledek semifinálového utkání české reprezentace na mistrovství světa:

ČESKÁ REPUBLIKA - SLOVENSKO 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 31. Frolík (Plekanec) - 16. Šatan (Sekera, Baranka), 41. Šatan (Handzuš), 45. L. Hudáček (Surový).
Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Levonen (Fin.) - Wilmot (Kan.), Schulz (Něm.).
Vyloučení: 0:3.
Bez využití.
V oslabení:
0:1.
Diváci: 12.355.
Sestavy:
Česká republika:
Jakub Kovář (47. Štěpánek) - Nakládal, Blaťák, Němec, Čáslava, Krajíček, Mojžíš - Erat (12. Vondrka), Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Slovensko: Laco - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, L. Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka, Bližňák, Bartovič. Trenér: Vladimír Vůjtek a Jerguš Bača.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz