• MS 2012 - skupina B
  • 11.5.2012 16:15
  • 1. kolo

Češi splnili povinnost. Itálii zničili nápaditostí a přesilovkami, soupeř neměl nárok

11. května 2012, 16:02

Václav Jáchim

Až dosud se čeští hokejisté na šampionátu dost nadřeli, proti všem soupeřům museli bojovat do konce, s Itálií se ale dal očekávat trošku jiný scénář. Nováček elitní skupiny mistrovství světa jednak nemá takové hokejové kvality jako naši reprezentanti, jednak se národní tým postupně dostává do pohody a hraje stále lépe. Sestavu posílil Martin Erat, jenž dorazil v sobotu ráno ze zámoří, do hry se dostal také sedmý zadák Jakub Krejčík, který byl jako poslední hráč dopsán na oficiální soupisku.

Už proti Lotyšsku měli Češi dobrý pohyb, poslouchal je kotouč, vycházely jim kombinace i přesilovky. V  první třetině duelu s Itálií byl výkonnostní rozdíl jednoznačný. Svěřenci trenérů Hadamczika a Palečka nastoupili koncentrovaní, nic nepodcenili, hráli velmi odpovědně i nápaditě. Ze strany se pokoušel překvapit brankáře Tragusta agilní Petružálek, Michálek tečoval po střele Blaťáka, přečíslení dva na jednoho nezakončil Tenkrát.

Zatímco Štěpánek nebyl ve velkém vytížení, Tragust místy nevěděl, kam dřív skočit. Při vyloučení de Marchiho poprvé kapituloval. V čase 5.56 dostal kotouč do italské branky Petr Nedvěd, jenž tečoval parádní nahrávku od Krejčího - 1:0. Posléze pálil bez přípravy Jiří Novotný. Tehdy ještě útočník kazašské Astany neuspěl, v čase 12:45 už ano. Centr čtvrté české formace byl na konci perfektní spolupráce s Petružálkem, jenž Novotnému vrátil nahrávku a ten mířil do prázdné klece - 2:0.

Z dalších akcí zaujal průnik Hemského, který posléze vybídl Tenkráta, leč útočník Sparty tutovku neproměnil. V závěru úvodního dějství se připomněli také Italové, před Štěpánkem dvakrát operoval Sirianni, nicméně neuspěl. Stejný obraz hry byl k vidění i po přestávce. Češi diktovali tempo a předváděli hezký hokej, soupeř zaostával, z čeho vyplývaly další góly v síti Tragusta. Zatímco na straně Italů zaujaly jen střely Larkina, po němž dorážel Iannone, a v závěru Scandelly, český tým hýřil aktivitou.

V čase 27:15 se poprvé na turnaji prosadil Petr Čáslava. Zkušený bek vyjel při oslabení do přečíslení tři na jednoho, dostal puk od Tenkráta a nekompromisně skóroval - 3:0. Ve 32. minutě to bylo už o čtyři. Druhou přesilovku v utkání využil Aleš Hemský, když objel italskou bránu a nahazoval před Tragusta, jehož nešťastnou tečí překonal obránce Plastino. A za dalších 32 vteřin jásali reprezenanti zase. V čase 32:17 pálil Petr Čáslava tentokrát od modré čáry, nabil mu Petružálek - 5:0.

Nebylo co řešit, zatímci naši hokejisté předváděli jednu kombinaci za druhou, Italové úplně odešli. Jestliže na začátku mistrovství světa soupeřům vzdorovali docela srdnatě, tentokrát neměli proti české ofenzivní mašině šanci. Ve třetí třetině plynulo střetnutí v poklidu k cíli, favorit kontroloval situaci. Když už se Italové dostali k české brance, bral jim veškeré naděje spolehlivý Štěpánek. Na opačné straně to měl Tragust mnohem horší.

V 55. minutě zahákoval De Marchi před bránou Průchu, Češi dostali další přesilovku a potřetí v utkání ji  využili. Parádní trefou se uvedl Martin Erat - 6:0. Reprezentanti sehráli na šampionátu zatím nejlepší utkání, docílili vysokého výsledku, prosadili se v početních výhodách i při oslabení. Tyto skutečnosti bezpochyby povzbudí před těžkou pondělní bitvou. Po dni volna přijde zápas s tradičními rivaly z Ruska, utkání v hale Globen odstartuje v neděli 13. května od 16:15 hodin.

Výsledek pátého utkání české reprezentace na mistrovství světa:

ČESKÁ REPUBLIKA - ITÁLIE 6:0 (2:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. P. Nedvěd (Krejčí, Nakládal), 13. Novotný (Petružálek), 28. Čáslava (Tenkrát), 32. Hemský (Erat), 33. Čáslava (Petružálek, Koukal), 55. Erat (Krajíček).
Rozhodčí: Johansson (Švédsko), Olenin (Rusko) - Semjonov (Estonsko), Valach (SR).
Vyloučení: 4:6.
Využití: 3:0.
V oslabení: 1:0.
Diváci: 2753.
Sestavy:
Česká republika:
Štěpánek - Nakládal, Blaťák, Němec, Čáslava, Krajíček, Mojžíš, Krejčík - Erat, Plekanec, M. Michálek - Hemský, Krejčí, Tenkrát - Frolík, P. Nedvěd, Průcha - Petružálek, Novotný, Koukal - od 41. navíc Kašpar. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Itálie: Tragust - Plastino, De Marchi, Marchetti, Johnson, Egger, Larkin, od 21. navíc Hofer - Ansoldi, Tudin, Scandella - Sirianni, Rocco, Fontanive - Insam, Felcetti, Iannone - Iori, De Toni, Bernard - Edwardson. Trenéři: Rick Cornacchia a Fabio Polloni.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz