Sníženo! Plzeň předvedla senzační obrat, Oceláři rozhodli až v 89. minutě

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

Po první třetině prohrávala Plzeň 1:3, během druhé dvacetiminutovky ale zaskočila Liberec čtyřmi góly a dvoubrankové vedení udržela až do konce utkání. Pokračuje i další čtvrtfinálová série Generali play off Tipsport extraligy mezi Piráty a Oceláři – v 89. minutě druhého prodloužení rozhodl o třineckém vítězství David Cienciala.

Plzni sezona nekončí. Předvedla skvělý obrat

Vítězná sestava se nemění, řekli si v Liberci. V brance Bílých Tygrů tak podruhé v řadě dostal příležitost Roman Will, který v minulém duelu při svém debutu v play off vychytal nulu. Ani Plzeň do sestavy výrazně nezasáhla: pouze prohodila křídla Miroslava Indráka a Jakuba Lva.

Právě Lev byl prvním, kdo se ve vyprodané liberecké aréně radoval z branky. Zatímco indiáni tím gólový účet první třetiny uzavřeli, domácí skóre otočili třemi brankami – krátce po sobě se prosadili Jakub Valský, při přesilovce 5 na 3 Michal Bulíř a poté Milan Bartovič.

Jenže ve druhé třetině domácí selhali – když ztratili vedení 3:1 a Plzeň vyrovnala, Romana Willa v liberecké brance nahradil zkušený Ján Lašák. Ani on nezabránil senzačnímu obratu – na 4:3 zvýšil David Stach a pak završil hattrick Miroslav Indrák.

I přes liberecký tlak už Matěj Machovský neinkasoval a Plzeň dvoubrankové vedení udržela. Indiáni tím ukončili pětizápasovou šňůru porážek na libereckém ledě. Stačilo jim k tomu šestnáct střel!

Čtvrtfinálová série bude pokračovat v pátek na západě Čech.

Filip Pešán (trenér Liberce): „Do zápasu jsme vstoupili relativně slušně a dali nějaké branky z přesilovek, ale pak jsme měli fatální vstup do druhé části. Podcenili jsme hned první střídání a dostali branku po velmi špatném pohybu hráčů. Soupeře to nastartovalo a my celou druhou část sehráli úplně bez bojovnosti. To nám prohrálo zápas. Nepomohli jsme vůbec gólmanům, kteří měli minimum zákroků. Plzeň trestala každou naši chybu a spravedlivě vyhrála. Nyní pro nás bude těžké dostat nepovedené utkání z hlavy, ale co jsme si uvařili, to si musíme taky sníst.“

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Myslím, že pro oko diváka jsme viděli atraktivní duel. Začali jsme dobře, ale pak jsme bohužel udělali tři chyby, které soupeř potrestal. Za stavu 3:1 jsme si v kabině něco řekli. Druhou třetinu sehráli kluci skvěle, přesně podle našich představ a čtyřmi góly prakticky rozhodli zápas. Ve třetím dějství jsme věděli, že Liberec půjde ještě do většího tlaku, připravili jsme se na to a obstáli. Klobouk dolů před hráči, že to nezabalili, zápas otočili a vynutili si minimálně šesté utkání v Plzni.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC ŠKODA PLZEŇ 3:5 (3:1, 0:4, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Valský (Ševc, Bartovič), 9. Bulíř (Šimek, Radivojevič), 16. Bartovič (Krenželok) – 5. Lev (Indrák, Kadlec), 21. Indrák (Kratěna, Kubalík), 30. Indrák (Kubalík, Kratěna), 35. Stach (Lev), 38. Indrák (Svoboda).
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 6:9.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 46:16.
Diváci: 7500 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Michal Bulíř – Miroslav Indrák.
Stav série: 3:2.
Bílí Tygři Liberec: Will (od 30. Lašák) – Ševc, Šimek, Vitásek, Jánošík, Derner, Mojžíš, Pyrochta – Krenželok, Jelínek, Bartovič – Radivojevič, Bulíř, Lakatoš – Svačina, Vantuch, Valský – Ordoš, Bližňák, Stránský. Trenéři: Pešán a Mlejnek. 
HC Škoda Plzeň: Machovský – Němeček, Kadlec, Kvasnička, Čerešňák, Pulpán, Sklenička – Svoboda, Kratěna, Indrák – Kubalík, Stach, Lev – Procházka, Preisinger, Schleiss – Koreis, Kracík, Hrnka. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Hanzlík a Čihák.

Čtvrtý nejdelší zápas historie pro Třinec

Chomutov dosud vyhrál v play off všechny venkovní zápasy. To už ale neplatí, v pátém zápase čtvrtfinálové série totiž padl v Třinci ve druhém prodloužení.

Protože nemohl nastoupit Marek Tomica, Piráti udělali vynucené změny v útocích. První lajnu vytvořili Michal Vondrka, Ivan Huml a Michal Poletín.

Daleko více zatočil se soupiskou Třinec. Trenér Vladimír Kýhos přeházel útočné trojice – do sestavy se nevešel Tyler Redenbach, místo kterého naskočil tahoun partnerského Frýdku-Místku David Cienciala.

Třinec na soupeře vletěl a vytvořil si několik slibných šancí. Gólu se dočkal v 5. minutě, paradoxně ve vlastním oslabení – skóroval dravec Vladimír Dravecký. Chomutov krátce poté málem vyrovnal, Peter Hamerlík byl ale proti – předvedl jeden ze zákroků sezony, když vytěsnil puk čepelí hole.

Hamerlík inkasoval až v polovině zápasu, kdy se stejně jako v prodloužení minulého utkání prosadil tvrdou ranou Juraj Valach. O čtyři minuty později vrátil Ocelářům vedení Erik Hrňa.

V průběhu bojovné třetí třetiny vyrovnal z přesilovky talentovaný útočník David Kämpf a zápas dospěl do prodloužení. V této sérii už počtvrté! Chomutov hrál navíc desátý zápas během sedmnácti dní.

Nakonec muselo rozhodnout až druhé prodloužení. V 89. minutě udeřil nečekaný hrdina David Cienciala. Jednalo se o čtvrtý nejdelší zápas v historii české nejvyšší soutěže.

Série pokračuje v pátek na ledě Chomutova.

Vladimír Kýhos (trenér Ocelářů): „Čekali jsme, že tento zápas se bude odvíjet v podobném duchu, jaké byly předchozí domácí zápasy. Chomutov znovu výborně bránil, my nejsme schopni překonat Laca vícero góly. Prodloužení je o štěstí, ke komu se odrazí puk. Jsme rádi, že série bude pokračovat i v pátek." 

Vladimír Růžička (trenér Chomutova): „Přijeli jsme do Třince s podobnou taktikou jako minule. Prodloužení bylo dlouhé a bohužel takové góly k hokeji patří. Klobouk dolů před našimi hráči, kteří museli odehrát tolik zápasů v tak krátkém období. V pátek to budeme mít doma "nalité", když to využijeme, bude to dobré. Pokud se to nepodaří, víme, co nás tady čeká."

HC OCELÁŘI TŘINEC – PIRÁTI CHOMUTOV 3:2 po prodloužení (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Dravecký, 35. Hrňa (Jašek, Adamský), 89. Cienciala (Netík, Galvas) – 31. Valach (Kämpf, Kaše), 48. Kämpf (Skokan, Rutta).
Rozhodčí: Hradil, Bulanov – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 6:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 42:23.
Diváci: 5019.
Nejlepší hráči: Erik Hrňa – Juraj Valach.
Stav série: 2:3.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – M. Doudera, Krajíček, Galvas, Nosek, Jank, Hrabal, Adámek – Rákos, Kreps, Petružálek – Dravecký, Marosz, Martin Růžička – Adamský, Kane, Netík – Cienciala, Jašek, Hrňa. Trenéři: Kýhos a Mucha.
Piráti Chomutov: Laco – Chalupa, Rutta, Skinner, Flemming, Dlapa, Valach, Mrázek – Poletín, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička mladší, Skokan – Koblasa, Kämpf, Kaše – Hlava, Šťovíček, Raška. Trenéři: Růžička starší, Martínek a Šťastný.

Další program čtvrtfinále Generali play off TELH

Pátek 24. března – 6. zápasy:
17:30 Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec
18:30 HC Škoda Plzeň  – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)

Neděle 26. března – případné 7. zápasy:
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň 
17:00 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz