Rulíka těší, že viděl další hráče. V březnu jej čeká cesta do Ameriky

Foto: Jan Beneš, ceskyhokej.cz

(KARLSTAD, od našeho zpravodaje) Dvě porážky, jedno vítězství a konečné třetí místo. Čeští hokejisté si po dvou nezdarech se severskými soupeři zvedli náladu, na švédských Beijer Hockey Games se loučí obratem a výhrou 5:3 nad Švýcarskem. „Kluci byli odměněni za snahu a pracovitost,“ těší kouče Radima Rulíka.

Jak hodnotíte závěrečné vystoupení se Švýcarskem?
Zpočátku to nebylo úplně ono. Nechci říct, že nás první gól soupeře úplně srazil, ale nebyl příjemný. Potom už jsme měli více ze hry. Ve druhé třetině jsme hráli většinu času u nich v pásmu. Škoda, že jsme nedali více branek. Celkově si myslím, že jsme se v zápase lepšili. A ve třetí části, i když jsme prohrávali, bylo vidět odhodlání hráčů. Chtěli jsme zakončit akci výhrou a za tím jsme si šli. Hráči byli za svou pracovitost a snahu odměněni.

Jak moc vás těší, že tým nesrazil gól do šatny z konce druhé třetiny?
Scházely dvě sekundy do konce, stane se. Nehráli jsme ale úplně dobře ten box out kolem branky, když si to dali na beky. Takhle jsme dostali tři góly, všechno po střelách od modré čáry. V defenzivě jsme to měli sehrát líp. Gól do šatny nebyl příjemný, ale věděli jsme, že ještě máme dvacet minut.

Odlétáte z Karlstadu s bilancí jednoho vítězství a dvou porážek. Co vám turnaj ukázal?
Hlavně sílu soupeřů. Viděli jsme velkou kvalitu Švédů, kteří zde mají nejsilnější tým. Zápas s nimi se nám nepovedl. Ale Finové jsou taktéž silní a odehráli jsme s nimi výborné utkání. Náš výkon měl stoupající tendenci, nechtěli jsme odjet se třemi prohrami. Ukázalo nám to hodně věcí, ale takhle bezprostředně po utkání je těžké to nějak definovat. Vše si tradičně rozebereme a hráčům přijdou zprávy, jak jsme viděli jejich výkon.

Nakolik se promítá do výsledků a výkonů, že soupeři už mají českou hru načtenou?
My máme soupeře taky načtené. Ve většině případů je to styl na styl. I Finové už upustli od obrany, proti nám nehrají takový beton. V NHL je to podobné. Je to potom otázka útočného pásma, nekdo hraje více přes obránce, někdo zase víc používá rotaci. Ale celkově systém je hodně podobný.

„Náš výkon měl stoupající tendenci, nechtěli jsme odjet se třemi prohrami.“

Vyzdvihl byste někoho, nebo naopak je někdo, kdo vás zklamal?
Byli jsme tady jako tým a jako tým působíme. Neměli jsme tady hráče, který by dal každý zápas branku, takže se to rozložilo. Samozřejmě někomu se dařilo víc, někomu méně.

Co říkáte na Daniela Voženílka, který měl velký vliv na hru Martina Růžičky?
Proto přijeli spolu, protože jsou na sebe zvyklí. Myslím si, že jestli jsme je měli využít, tak ve dvojici. V Třinci jim to funguje a jsem přesvědčený, že v play off i letos půjdou daleko. Mají vynikající charakter a to hraje obrovskou roli.

Jak zpětně hodnotíte rozhodnutí vzít do Švédska takhle obměněný kádr?
Jsem rád, že jsme to takhle udělali. Chtěli jsme vidět další hráče, pomohlo nám to.

Švédové mají v týmu stejně jako vy pět hráčů z desítky bodování domácí soutěže. Jak vychází tohle srovnání po turnaji?
Myslím si, že oni mají víc zkušeností z mezinárodního hokeje a možná i z NHL. Zkušenost hrála velkou roli.

„Jsem rád, že jsme to takhle udělali. Chtěli jsme vidět další hráče.“

David Tomášek působí ve švédské lize a na předchozích dvou akcích patřil mezi rozdílové hráče...
Má výbornou sezonu, hraje ve špičkovém týmu, daří se mu, má výborné spoluhráče. Je to jeden z hráčů, kterému pokud vyjde závěr sezony a bude zdravý, tak nás bude směrem k mistrovství světa zajímat.

Jaký je váš plán pro nadcházející týdny?
Ve druhé polovině března odcestujeme do Ameriky a to už budeme vědět, jestli třeba hráči nebudou v klubech vyměnění. Uvidíme, co nastane, a v momentě, kdy budeme mít jasno, se zaměříme na hráče v Americe. Teď si uděláme z dosavadních tří turnajů nějaký výstup a širší kádr, který bychom chtěli do závěrečného kempu. Čeká nás období příprav variant. Kemp začneme 1. dubna a první přípravné zápasy odehrajeme už o týden později.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz