Juniorky chtějí vítězné loučení. S Finskem se porvou o páté místo

Foto: Karel Švec, cslh.cz

České juniorky chtěly hrát na domácím mistrovství světa až do posledního dne, tenhle cíl se jim bohužel nesplnil. Tečku za turnajem v Přerově napíšou už dnes od 20 hodin proti Finkám. Stejně jako loni se s nimi utkají o páté místo a navzdory oslabené sestavě si půjdou za vítězstvím!

Sestava českých juniorek na dopoledním rozbruslení:
Bláhová, Jandová, Juřicová – Škrdlová, Cornová, Erbenová, Vozdecká, Martinů, Pytlíková, Zachová, Kotounová – Exnerová, Neubauerová, Machalová – Bucifalová, Kaltounková, Tomasco – Dýcková, Zrnová, Karlecová.

Hymlárová s Mlýnkovou nejspíš končí, Rusky dostaly trest »

Bez tří hráček absolvoval český tým rozbruslení krátce před polednem. Pro kapitánku Kláru Hymlárovou a Natálii Mlýnkovou turnaj skončil po zranění ve čtvrtfinále s Ruskem, na ledě chyběla ještě další útočnice Laura Lerchová, jejíž večerní start je nejistý. Takové oslabení se zkrátka musí do hry promítnout, ovšem úkolem ostatních bude chybějící hokejistky nahradit.

„Prezentujeme se tady jako tým, ne jako jednotlivci. Samozřejmě že nám budou chybět kvalitní hráčky. Hymlárová i Mlýnková jsou tahounkami družstva a dokáží si vytvořit spoustu příležitostí,“ říká hlavní trenér Jan Fidrmuc, jenž musel sestavit všechny formace nové. „Pojedeme na tři útoky a sedm obránců. Pořád stejně, akorát nám opravdu bude chybět jeden útok. Formace jsme doladili tak, aby to sedělo. Holky se domluvily a nebudeme mít problém,“ věří kouč.

Na konci turnaje už juniorkám docházejí síly, ale to platí i o dalších soupeřích. A také o Finkách. Národní tým je vyzve na turnaji už podruhé, a to jen tři dny poté, co proti nim v základní skupině na poslední chvíli otočil zápas z 1:2 na 3:2 po prodloužení. Právě tímhle obratem si zajistil postup do čtvrtfinále.

„Soupeře známe půlročně, měli jsme ho na turnaji ve Finsku. Hrajeme s ním skoro každé mistrovství, takže víme, co očekávat. Bude to o jednom gólu, těžké utkání,“ předpokládá český lodivod. Seveřanky odsoudila k boji o páté místo čtvrtfinálová porážka 1:2 se Švédskem – těsná, ale dlužno říct, že zasloužená. Za první třetinu měly jen jednu střelu! Za druhou šest, až pak se za stavu 0:2 trochu probudily a snížily, nicméně závěrečný nápor se z jejich strany spíš nekonal.

Těžko říct, jestli tím Finky ušetřily víc sil než Češky po emotivní koncovce bitvy s Ruskem. Ale větší motivace bude na straně naší reprezentace. „Nálada je uvolněná, je to pro nás už páté utkání. Nicméně jsme si řekli, že chceme Finky porazit a dokázat si, že někam patříme,“ ujišťuje kouč. Ostatně ve formátu osmi účastníků je mezi konečným pátým a šestým místem pořád docela rozdíl.

Stejný osud pro oba soupeře měl i minulý šampionát do 18 let ve Zlíně a Přerově v roce 2012. Na zápas tehdy přišlo rekordních 3250 diváků, což se tentokrát určitě opakovat nebude (už jen proto, že přerovská aréna později snížila kapacitu na rovné tři tisícovky). Porážka 3:5 byla pro český tým hodně hořká, teď jeho následovnice udělají všechno, aby to dopadlo naopak!

I kdyby jen kvůli lidem, kteří si to zaslouží. „Samozřejmě děláme hokej pro fanoušky. Ale i kvůli sobě. Chceme si dokázat, hlavně holky, že máme kvalitní mančaft. Chceme pořád vyhrávat,“ dodává bojovně Jan Fidrmuc.

Zápas o páté místo startuje v Přerově úderem 20. hodiny a vstup je stejně jako na všechna ostatní utkání šampionátu zdarma.

Závěrečný program MS žen do 18 let 2017

Pátek 13. ledna:
12:00 Japonsko – Švýcarsko, 2. zápas o udržení (Přerov)
16:00 semifinále USA – Rusko (Přerov)
16:00 semifinále Kanada – Švédsko (Zlín)
20:00 Finsko – Česko, zápas o 5. místo (Přerov)

Sobota 14. ledna:
12:00 Švýcarsko – Japonsko, případný 3. zápas o udržení (Přerov)
16:00 zápas o 3. místo (Přerov)
19:00 finále (Zlín)

Další informace najdete na oficiálním webu mistrovství světa.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz