Hokej v číslech: Bednář vládne nahrávačům. Ve všech ohledech?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Přihrát puk umí jako málokdo v lize. Jaroslav Bednář, to je stará dobrá česká škola, mistr žabiček a neotřelých řešení situací. Však už taky v domácí soutěži nastřádal přes tři stovky asistencí. Čtyřiadvacet z nich, dosud nejvíc ze všech, v aktuální sezoně. Pojďme mrknout, jak vidí Bednářovu přihrávací produkci rozšířené statistiky Tipsport extraligy.

Počet asistencí: 24 (1. v lize)
S kým soupeří: Lukáš Pech (Sparta), Martin Erat (Kometa) 21
Ač chybí jeho Mountfieldu ještě dohrát tři utkání, Bednářovy nápady už vedly k největšímu počtu branek mezi extraligovými hokejisty. Tady není co řešit, vede.

Asistence v rovnovážném počtu hráčů: 14 (1.)
S kým soupeří: Marek Kvapil (Kometa), Nicholas Schaus (Pardubice) 14
Žádná výhoda jednoho hráče navíc, i když je třeba překonat plnou obranu, drží se čtyřicátník Bednář na špičce, byť mu sekundují další dva pronásledovatelé.

Přesilovkové asistence: 10 (6.)
S kým soupeří: vede Petr Vrána (Sparta) 12
Taky jste čekali, že hlavní porce Bednářových přihrávek na jeho konto přibyla v početní výhodě? Omyl, výrazněji oproti ostatním vyniká, když je na ledě plný počet hokejistů. Početní výhody ale řídí i tak špičkově.

Primární asistence: 16 (1.)
S kým soupeří: Tomáš Hyka (Ml. Boleslav) 16, František Lukeš (Litvínov), Martin Erat 15
Primární asistence v rovnovážném stavu: 9 (4.)
S kým soupeří: vede Tomáš Hyka 11
Primární asistence v přesilovkách: 7 (4.)
S kým soupeří: vede Petr Vrána 9
Extraligové statistiky od této sezony rozlišují nahrávky i podle toho, zda po nich přímo následovala branka, nebo akci k ní vedoucí „pouze“ rozjely. Bednář je spolu s boleslavským rychlíkem tím, kdo nejčastěji přímo vybídl střelce ke skórování, žádné sbírání druhých asistencí, dvě třetiny jeho gólových přihrávek jsou finální. Až pokud si tuto kategorii rozdělíme podle situací na ledě, vyskočí nad něj v pořadí vždy pár jiných jmen.

Individuální produkce prvních asistencí: 24 (6.)
S kým soupeří: vede Dominik Lakatoš (Liberec) 31
Tahle statistika (označená IA1P) ukazuje, na kolika procentech branek, při nichž byl hráč na ledě, měl přímo podíl první asistencí. Mezi hokejisty, kteří v sezoně zatím absolvovali alespoň 300 minut ve hře, je Bednář na šestém místě a údaj 24 si lze jednoduše vysvětlit tak, že u každého zhruba čtvrtého zásahu, který Mountfield s Bednářem na ledě zaznamená, má jeho kapitán primární přihrávku.

Asistence za 60 minut hry: 2,18 (2.)
S kým soupeří: Lukáš Pech 2,18, Martin Erat 1,96
Bednář je co do vytváření gólových situací vzhledem ke svému času na ledě velmi efektivní. Ačkoliv se svým průměrným icetimem 18:22 minut za zápas patří až na začátek čtvrté desítky extraligových útočníků (viz ZDE), za 60 čistých minut ve hře vymyslí více než dvě branky. Stejně jako sparťan Lukáš Pech. Započítávali jsme pouze hráče, kteří mají v sezoně odehráno 300 minut a více.

Asistence za 60 minut přesilovky: 4,83 (5.)
S kým soupeří: vede Jan Rutta (Chomutov) 6,28
Ani Bednářových 3:27 minuty na zápas v přesilovce není mezi extraligovými útočníky nijak výrazné číslo (takový Ondřej Roman z Vítkovic nebo liberecké duo Jelínek-Radivojevič hrají v průměru o minutu za zápas víc), zato skoro pět gólových nahrávek na čistou hodinu početní výhody, s tím dál patří ke špičce. Mezi očekávatelnými jmény – a hlavně forvardy - dominuje reprezentační obránce Pirátů.

Tempo do konce sezony: 35 (1.)
S kým soupeří: Lukáš Pech 30
Jednoduše: pokud Bednář vydrží své nasazené tempo, na konci základní části bude mít na kontě příjemných pětatřicet asistencí a jestli někdo v tomto ohledu nechytí značně nadstandardní fazonu, zůstane hradecký tahoun nejlepší.

Chcete si o extraligových nahrávačích zjistit ještě víc? Stačí se ponořit do TÉTO tabulky.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz