Hokej v číslech: Čtyřicátníci v TELH. Stále v klíčových rolích

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

Už dlouhá léta je v Tipsport extralize tradicí, že se daří i hráčům, kteří nemají daleko od hokejové penze. Jen namátkou si stačí vzpomenout na jména jako Petr Ton, Martin Straka či Petr Nedvěd. V dalším díle rubriky Hokej v číslech, která se opírá o rozšířené statistiky, se zaměříme na pětici nejstarších hráčů v aktuálním ročníku nejvyšší soutěže. Všem už buďto bylo, nebo v průběhu sezony bude 40 let. Jak stíhají mladšímu zbytku soutěže?

Jiří Marušák, obránce, Zlín, 41 let

Jako jediný ze všech hráčů TELH už vstupoval do sezony jako čtyřicetiletý bard. Ale věk na něm není vůbec znát, výdrž má skvělou. Ze všech zlínských obránců toho zatím víc odehrál jen Oldrich Kotvan, Marušák se objevil na ledě už celkem v 743 minutách a dvou vteřinách (v celé TELH mu patří mezi všemi hráči 9. místo), průměrně na ledě za zápas stráví 21 minut a 13 vteřin. Po Kotvanovi je s 11 body (1+10) i druhým nejlépe bodujícím bekem mužstva. Rezervované místo má Marušák rovněž v přesilovce, v ní opět více času strávil jen Kotvan (viz ZDE).

Velice dobře si nejstarší hráč extraligy počíná také ve všech defenzivních činnostech, i proto po 35 odehraných zápasech vede týmový Radegast Index (105 bodů) o bod před Tomášem Žižkou. Ze všech ševců má nejvíce hitů (30), druhý nejvyšší počet zablokovaných střel (35) a je jediným ze všech pravidelně nastupujících zlínských obránců, který je v tabulce +/- v kladných hodnotách (+4).

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

Jaroslav Bednář, útočník, Hr. Králové, 40 let

Královéhradecký matador je extraligovou stálicí, která nepřestává sbírat body ani po čtyřicítce. S 29 body (7+22) je nejproduktivnějším hráčem Mountfieldu, v bodování celé ligy mu patří osmá příčka! Po Jiřím Šimánkovi toho Bednář na ledě ze všech hráčů Hradce Králové strávil nejvíce (611 min. 59 sek.) a svého pobytu na ledě také náležitě využívá. V přepočtu bodů na 60 minut je společně s Richardem Jarůškem v této statistice nejlepší v týmu (oba 2,84). Ve srovnání s celou TELH, konkrétně u hráčů, kteří odehráli alespoň 400 minut, patří útočníkům Mountfieldu dělené osmé místo.

Pokud by byl kapitán Hradce Králové schopný udržet si nastolené tempo v počtu sbírání bodů i po zbytek základní části, měl by se dostat až na metu 44 bodů, čímž by o dva body překonal svůj loňský počin z první sezony v dresu východočeského mužstva.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Jaroslav Hlinka, útočník, Sparta, 40 let

Nejproduktivnějšího hráče posledního play off na startu ročníku trápilo zranění, kvůli kterému vstoupil do sezony až v osmém kole. Ani to jej ale příliš nepřibrzdilo. V ofenzívě Sparty zůstává Hlinka stále velmi platným, za 26 duelů nasbíral 18 bodů (6+12) a je na čtvrtém místě týmového bodování. Dle statistik je Hlinka druhým nejčastěji nasazovaným útočníkem Sparty (TOI/GP – 18 min. 27 sek.). Jistě to není ze strany trenérů Pražanů marná investice, Hlinka má ve statistice přepočtu bodů na 60 minut číslo 2,25. U hráčů Sparty, kteří odehráli aspoň 300 minut, je v tomto ohledu na pátém místě.

Čtyřicetiletý útočník je důležitým článkem také pro sparťanskou přesilovou hru. I když vynechal sedm zápasů, strávil na ledě během početní výhody třetí nejvyšší čas v mužstvu. První Petr Vrána a druhý Lukáš Pech přitom mají o šest, potažmo pět odehraných duelů více. V přesilovce zaznamenal 10 ze svých celkových 18 bodů a čtyři ze všech šesti branek. V kolonce přesilovkových bodů Sparty je na třetím místě, se čtyřmi trefami na dělené druhé příčce s Pechem.

Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

Petr Kadlec, obránce, Plzeň, 40 let

Shodou okolností právě dnes (5. ledna) slaví plzeňský obránce své 40. narozeniny. Stejně jako Hlinka ani on nebyl k dispozici svému týmu pořád, třeba v říjnu neodehrál ani jeden zápas. A pro Škodovku je to škoda. Ve 22 zápasech zaznamenal 10 bodů (0+10), díky kterým je za Lukášem Pulpánem (11 bodů) na druhém místě bodování beků západočeského týmu. To, jak je Kadlec i ve 40 letech pro obranu Škody stále velmi důležitý, jasně dokazuje fakt ve statistice průměrného času na zápas (TOI/GP) – 22 min. 40 sek. Je to o minutu a šest vteřin nejvíc z celého mužstva (viz ZDE)!

Kadlec je už od časů, kdy hájil barvy pražské Slavie, známý jako režisér přesilových her od modré čáry. A platí to stále. I přes svou třinácti zápasovou absenci strávil na ledě během přesilovek mezi obránci Plzně třetí nejvyšší čas. Ze všech zadáků indiánů v početní výhodě zapsal také nejvíc bodů, hned šest ze svých celkových deseti. Z pravidelně hrajících beků Plzně naopak takřka nehraje do těla (2 hity), střel zablokoval celkem 24, což je čtvrté nejlepší číslo mezi plzeňskými obránci.

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Ondřej Kratěna, útočník, Plzeň, 39 let

O vítězi letošního ročníku TELH se může rozhodnout až 26. dubna, Ondřej Kratěna oslaví kulaté narozeniny 21. dubna, proto je ve vybrané pětici čtyřicátníků také. V této sezoně zaznamenal v 31 zápasech 17 bodů (7+10), jen o dva body více mají Tomáš Svoboda s Jaroslavem Kracíkem. Na čele je utrhnutý Dominik Kubalík (29 bodů). Mezi útočníky Škody, kteří strávili na ledě alespoň 300 minut, využívá Kratěna svůj čas nejefektivnější po Kubalíkovi, Kracíkovi a Svobodovi (P/60 – 1,73). S extraligovou špičkou se v tomto ohledu z Plzeňských drží pouze Kubalík.

Podobně jako výše zmínění veteráni i Kratěna pořád hraje důležitou roli při přesilových hrách svého týmu. Nastřádal v nich druhý nejvyšší počet bodů ze všech indiánů (6 bodů). V čem je Kratěna v porovnání se spoluhráči na úplné špici je průměr odehraného času na utkání, ten v jeho podání činí 18 minut a 59 vteřin. Konkurenci nemá také na vhazování, kde patří k elitě TELH. Podle statistik vyhraje 60 % všech buly, na které jde.

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz