Dvacítku čeká generálka ve Švédsku, o MS zabojují i Nečas, Zadina a Reichel

Foto: Karel Švec, cslh.cz

20. října 2016, 19:00

Václav Jáchim

Mají před sebou poslední zápasový test, turnaj čtyř ve Švédsku bude pro českou dvacítku generálkou před mistrovstvím světa v Montrealu a Torontu. Do vrcholu sezony ještě zbývá poměrně dost času, ale trenéři už budují základní skupinu hráčů pro závěrečnou přípravu. "Z tohoto pohledu je listopadová akce velmi důležitá. Já osobně se hodně těším, Máme poměrně různorodé mužstvo – s hráči, kteří v ročníku reprezentují pravidelně, ale jsou tam i někteří nováčci," konstatuje hlavní kouč Jakub Petr.

Klání v Göteborgu se pochopitelně nezúčastní zámořští krajánci, někteří se loučili na turnaji v Hodoníně koncem letních prázdnin. "Dva gólmani a Filip Hronek se pak přesunuli do Ameriky, později odešel do USHL plzeňský útočník Filip Suchý. U něj byla šance, že by mohl teď nastoupit. Ale nechtěli jsme ho tahat z klubu na otočku, to by mu určitě neprospělo," zmiňuje hlavní trenér.

Prostor dostanou další kandidáti, někteří jsou v kádru poprvé. "Zajímají nás výkony, které jednotlivci předvádějí v extralize a WSM Lize. Máme velmi podrobný skautink, já, Petr Svoboda a Jirka Dopita jsme viděli osobně spoustu utkání. Platí, že pokud si někdo řekne o příležitost, dostane ji bez ohledu na věk. Rozhodující bude forma a předpoklady, nikoli datum narození," pokračuje Jakub Petr.

Velkou premiéru má ve dvacítce před sebou brněnský útočník Martin Nečas. "Je talentovaný, hrál výborně na Hlinkově memoriálu, daří se mu v Kometě," reaguje kouč. V nominaci nechybějí ani Zadina či Kvasnička, kteří už s výběrem dvacetiletých byli během léta ve Finsku. "Mladé hráče nezařazujeme jen takříkajíc pro design. Nebrali bychom je osmnáctce jen tak. Chceme ty kluky vidět v akci, jak obstojí v mezinárodní konkurenci. V této věkové kategorii. Určitě mají reálnou šanci zabojovat o mistrovství světa," vzkazuje trenér.

Poslední věta platí pro všechny kandidáty. "Někteří hráči jsou s námi delší dobu. Krenželok, Kaše, Lakatoš, Kalina, Koblížek nastupují za ročník 1997 pravidelně. Ve Švédsku by měli potvrdit výkonnost, měli by dominovat," pokračuje. Jiní se představí poprvé. "Jsme zvědavi na výkonnost všech hráčů. Samozřejmě chceme uspět, směrem k mistrovství světa nás zajímá, jak jednotlivci tuhle akci zvládnou. Mužstvo máme mladší, než bývalo zvykem. Na druhou stranu to ale celkem pravidelně dělají Finové i další týmy, věkově dřív se do dvacítky dostali třeba Pastrňák, Vrána, Zacha, Zbořil a další. Pokud na to hráč má, šanci dostane," připomíná Petr.

Sestava pro světový šampionát se teprve bude rodit, nicméně hlavní kouč hlásí, že turnaj v Göteborgu poslouží rovněž jako vhodná zkouška možných vazeb v týmu. "Nebudeme mít kluky ze zámoří, nicméně hráče chceme dát k sobě podle určitého záměru. Pár z nich je mladších, ale potenciál mají," upozorňuje. Dvacítka naposledy zazářila na domácí akci v Hodoníně, kde skončila druhá. "Tam nám to skutečně sedlo, spoustu hráčů jsme teď nominovali znovu. Rádi bychom na tohle vystoupení navázali," dodává.

Junioři se sejdou 31. října na stadionu v Benátkách nad Jizerou, kde rozbijí přípravný kemp. Turnaj čtyř zemí startuje ve Švédsku 4. listopadu, během tří dní sehrají Češi tradičně tři utkání - postupně proti domácím Tre Kronor, Rusku a Finsku. U mužstva skončil manažer Milan Hnilička, jenž po Světovém poháru tvoří realizační tým dospělé reprezentace, ve funkci ho nahradil Otakar Černý. V Göteborgu bude chybět také asistent Jiří Dopita, který coby trenér devatenáctky absolvuje s mladším mužstvem tři duely ve Finsku.

Nominace reprezentační dvacítky na turnaj čtyř zemí ve Švédku (4. - 6. listopadu 2016, Göteborg):

Brankáři:
Jakub Škarek (Jihlava), Petr Kváča (Č. Budějovice). 

Obránci:
Daniel Krenželok (Vítkovice), Petr Kalina (Sparta Praha), František Hrdinka (Linköping, Švédsko), Lukáš Doudera, Marian Adámek (oba Třinec), David Kvasnička (Plzeň), Martin Weinhold (K. Vary).

Útočníci:
Martin Nečas, Tomáš Havránek (oba Kometa Brno), Lukáš Jašek (Třinec), Dominik Lakatoš (Liberec), David Kaše (Chomutov), Petr Kodýtek (Plzeň), Kristian Reichel (Litvínov), Radek Koblížek (Oulu, Finsko), Filip Zadina (Pardubice), Adam Kubík (Kladno), Lukáš Anděl (Havířov), Ivan Ďurač (Ml. Boleslav), Ondřej Procházka (Sparta Praha).

Náhradníci:
Jan Bartko (Třinec), Jan Dufek (Litvínov), Filip Dvořák (Kometa Brno), Radovan Pavlík (Mountfield HK), Lukáš Kaňák, Tomáš Vracovský (oba Plzeň). 

Realizační tým:

Manažer týmu: Otakar Černý.
Hlavní trenér: Jakub Petr.
Asistent trenéra: Petr Svoboda.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Video trenér: Michal Rejzek.
Lekář: MUDr. Antonín Chochola.
Fyzioterapeutka: Iva Hnátová.
Kustod: Oldřich Kopecký. 

Program turnaje čtyř U20 v Göteborgu:

Pátek 4. listopadu:
15:30 Finsko – Rusko
19:00 Švédsko – Česko

Sobota 5. listopadu:
14:00 Česko – Rusko
17:30 Švédsko – Finsko

Neděle 6. listopadu:
11:00 Česko – Finsko
14:30 Švédsko – Rusko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz