Junioři padli se Švédy, přesto slaví. V Hodoníně berou parádní stříbro!

Foto: Karel Švec, cslh.cz

28. srpna 2016, 20:27

Adam Bagar

Bravo! Čeští junioři sice nenapodobili nedávné vítězství osmnáctky na břeclavském Memoriálu Ivana Hlinky, ale v Hodoníně skončili jen těsně pod vrcholem. Ke konečné druhé pozici jim stačila i porážka 1:2 v prodloužení se Švédskem, které otočilo výsledek až v samém závěru utkání. Zlato putuje až do Ruska, bronz berou Finové a na Švédy zbyla nepopulární čtvrtá příčka.

Zatímco Češi pokukovali po stříbrné příčce, Švédové rozhodně nechtěli odjíždět domů se třemi porážkami na kontě. Šlo zkrátka o hodně a na ledě se to hemžilo emocemi. Už po 75 sekundách se do sebe pustili Suchý s Wahlgrenem a shodně si odseděli čtyři minuty na lavici hanby. Sudí s tresty nešetřili a právě v přesilovce rozveselil domácí fanoušky Dominik Lakatoš, který šikovně protečoval Koblížkovu střelu až za záda švédského gólmana – 1:0.

Liberecký útočník se ale konce utkání ve výstroji nedočkal. Na startu druhé tercie se totiž dostal do konfliktu s Davidssonem a musel s pětiminutovým trestem předčasně pod sprchy. K vidění byl skvělý juniorský hokej ze strany na stranu. Oba týmy se střídaly v aktivitě, ale na gólmany ne a ne vyzrát. Jak Daniel Vladař, který podruhé na turnaji dostal přednost před Janem Růžičkou, tak Adam Werner, přiváděli svými fantastickými zákroky soupeře k šílenství.

Hubené skóre aktéři přenesli až do závěrečné dvacetiminutovky. V ní čeští bojovníci moc nepouštěli Seveřany do šancí, naopak si svou aktivní hrou vynutili další fauly. Jenže přesilové hry, navzdory vstřelené brance, jim proti Švédům vůbec nešly. Drama pokračovalo. Čechům stačil ke konečné druhé příčce bod, ale pochopitelně se chtěli na domácí půdě loučit výhrou. Když už se zdálo, že těsné vítězství udrží až do třetí sirény, přišlo švédské vyrovnání.

Trenér Montén v závěru sáhl ke hře bez brankáře, a to se mu vyplatilo. V čase 58:56 napřáhl na modré Berglund a Linus Lindström protečoval kotouč za bezmocného Vladaře – 1:1. Vyrovnaný zápas musel do prodloužení, v němž měly navrch tři korunky. Kristoffer Gunnarsson nejprve při samostatném úniku Vladaře nepřekonal, ale za dalších dvacet sekund se už prakticky ve stejné situaci prosadil a rozhodl o vítězi dramatické bitvy – 1:2.

Domácí juniory porážka zase tolik mrzet nemusela, zanedlouho totiž přebírali ocenění pro druhý nejlepší tým na turnaji. Petrova družina díky lepšímu vzájemnému utkání přeskočila Finy, zlato zaslouženě putuje do Ruska a na Švédy zbyla až čtvrtá příčka. Čeští mládežníci tak zapsali v létě další parádní výsledek. Po zlatu osmnáctky slavili hned třikrát za sebou stříbro. Postupně se o něj postarali hokejisté do sedmnácti, šestnácti a dvaceti let. Jen tak dál!

Nedělní výsledky Turnaje čtyř zemí v Hodoníně

ČESKO "20" – ŠVÉDSKO "20" 1:2 v prodloužení (1:0, 0:0, 0:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Lakatoš (Koblížek, Hronek) – 59. Lindström (Berglund, Pettersson), 65. Gunnarsson (Bratt).
Rozhodčí: Hejduk, Šír – Frodl, Ondráček.
Vyloučení: 6:13, navíc Lakatoš 5 minut a do konce utkání – Zetterberg 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:31.
Diváci: 500.
Nejlepší hráči: Daniel Vladař – Kristoffer Gunnarsson.
Sestavy:
Česko "20": Vladař – Kalina, Hronek, Krenželok, Adámek, Hrdinka, Doudera, Weinhold – Kurovský, Lakatoš, Pavlík – Anděl, Suchý, Dufek – Koblížek, Kodýtek, Ďurač – Karafiát, Dvořák, Procházka – Vracovský. Trenér: Petr.
Švédsko "20": Werner – Danielsson, Berglund, Gunnarsson, Nässén, Ersson, Cederholm, Malmström – Davidsson, Lindström, Elfström – Wahlgren, Karlström, Olhaver – Bratt, Pettersson, Dalhström – Storm, Lindholm, Zetterberg – Jonsson. Trenér: Montén.

RUSKO "20" – FINSKO "20" 2:1 po nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Alexander Volkov (Vorobjov, Rykov), rozhodující nájezd Arťomov – 39. Räsänen (Jääskä).

Konečná tabulka turnaje juniorů v Hodoníně

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko 3 2 1 0 0 10:4 8
2. Česko 3 1 0 1 1 7:8 4
3. Finsko 3 1 0 1 1 4:6 4
4. Švédsko 3 0 1 0 2 3:6 2

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz