Ztracený dech, Pešánova zloba, ale nula! Klimeš už vládne gólmanům

Lukáš Klimeš | Foto: Vojtěch Barta, hc-vitkovice.cz

Zatímco Matěj Machovský vládne brankářům v Lize mistrů, jeho parťák Lukáš Klimeš se po vítkovickém vítězství 2:0 nad Libercem vyhoupl do čela gólmanských statistik v extralize.

Klimeš poslední dobou dostává mezi tyčemi víc prostoru než Machovský a trenérům splácí důvěru jistými výkony. Proti Bílým Tygrům vytáhl 32 zákroků a jako první gólman je dokázal v probíhajícím ročníku vynulovat.

„S Libercem jsem chytal už potřetí v sezoně a vždycky jsem se cítil dobře,“ usmíval se před novináři 29letý brankář, jenž s úspěšností zákroků 92,83 procenta vystřídal na čele statistik plzeňského reprezentanta Dominika Pavláta.

Za druhou nulu v sezoně vděčil také svým spoluhráčům. „Nula je úžasná, ale klobouk dolů před klukama. Padali do střel po hlavách a zblokovali jich nespočet, hlavně v závěru. Za to jim patří velký dík,“ pokyvoval Lukáš Klimeš.

Zatímco za čtyřicet minut šlo na něj dohromady jen 14 střel, ve třetí části jej Liberec za stavu 2:0 zasypal 18 pokusy. „Někdy potřebujete i štěstí, protože tam je tolik puků, co se může odrazit a všechno může být jinak. Do poslední sekundy nejde myslet na to, jestli z toho bude nula,“ líčil.

V prvních dvou třetinách sice neměl tolik práce jako jeho protějšek Lukáš Pařík, ale hned dvakrát se ocitl v nepříjemné pozici. Nejdřív se v 15. minutě hodně těžce zvedal z ledu po ráně T.J. Melancona.

Ale podobně jako sparťan Jakub Kovář, který v pátek (taktéž proti Liberci) opouštěl led na nosítkách, naštěstí nedopadl. „Na tohle jsem ani nemyslel. Viděl jsem, kam to Kovy dostal, je to strašně nebezpečné místo i na tréninku. Já to schytal do žebra a jen jsem potřeboval chytit dech.“

„Liberecká střídačka se tam trochu rozčilovala, ale já jsem nemohl udělat nic jinak.“

Další nepříjemný moment pro něj přišel ve 34. minutě, kdy se za brankou srazil s Ronaldem Knotem. „Nečekal jsem to. Dával jsem puk za sebe bekhendem a myslel jsem, že projede kolem mě. Že je tam dost místa. Ale asi nebylo a vzal mi nohu,“ popisoval Klimeš.

Liberecký bek za to od rozhodčích vyfasoval menší trest za podrážení, což se vůbec nelíbilo hlavně trenérovi Filipu Pešánovi. „Liberecká střídačka se tam trochu rozčilovala, ale já jsem nemohl udělat nic jinak,“ krčil rameny.

Ve Švédsku se pokusíme, dá se říct, o zázrak

Vítkovice se vítězstvím 2:0, které gólově zajistili Stuart Percy s Tomášem Šoustalem, dobře naladily na úterní semifinálovou odvetu Ligy mistrů. V mrazivé Skelleftee se pokusí smazat dvougólové manko z Ostravar Arény, kde Švédům podlehly 2:4.

Čeká je už šesté střetnutí ve čtrnácti dnech. „Je to náročné, ale loni jsme si to vybojovali, tak to letos musíme přežít. Je to však pro nás velká prestiž a ve Švédsku se pokusíme, dá se říct, o zázrak,“ zakončil Lukáš Klimeš.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz